Zobacz pełną wersję : Dieta do sprawdzenia proszę o pomoc w doradzeniu!!!!
michalck69
07-06-10, 13:14
Witam! Mam 19 lat waże 60 kilo. Ćwiczę 3x w tygodniu. Oprócz siłowni lubie pobiegać i pograć w piłkę conajmniej raz w tygodniu.
Mam pytanie czy dieta która spożywam od tygodnia jest dobra czy zamiast smążonego omleta jeść może 2-3 jajka gotowane proszę o sprawdzenia i doradzenie mi co poprawić. Moje ostatnie pytanie to ci myślicie o dodaniu do mojej diety jakiegoś gainera do uzupełnienia. Proszę o poradę jeśli tak to o podanie nazwy. Dzięki z góry i Pozdrawiam
7:00
Mleko-300ml+płatki zwykłe-100g, lub płatki owsiane
10:30/11:00
Chleb Pszenny + Wędlina około 50-100g
13:30/14:00
Serek wiejski + Chleb
15:30
Omlet 3 jaja + 100g makaronu
17:30 (przed treningowy)
pierś z kurczaka + ryż biały 100g
20:00 (po treningu)
Twaróg 150g (chudy) + oliwa z oliwek (łyżka)
Do tego zamiast jogurtu jem czasami serek wiejski i czesto jadam także ryby (sardynki, tuńczyk)
banany są dla leszczy...
michalck dieta polega na tym ze liczysz zapotrzebowanie później dzielisz to na 5-6 posilków i w każdym powinno sie znajdowac mniej wiecej tyle samo B/T/W/kcal
Na sniadanie daj płatki owsiane, chleb pełnoziarnisty może byc z wędliną i tu jeszcze jakieś białko dowal. Dwa ostatnie posiłki OK ale musisz więcej białka jeść bo mało w tej diecie...
Jedz dużo mięcha,ryb i warzyw a będzie GIT. Pzdr.
michalck69
07-06-10, 13:54
Rafio83 co sądzisz np zamiast fileta raz w tygodniu czy dwa nap filet z mintaja czasami zamienić na ryż brązowy. Jeśli chodzi o warzywa to kupuje takie warzywa na patelnie i razem z filetem je podsmażam na oliwie dobry pomysł?
Rafio83 co sądzisz np zamiast fileta raz w tygodniu czy dwa nap filet z mintaja czasami zamienić na ryż brązowy. Jeśli chodzi o warzywa to kupuje takie warzywa na patelnie i razem z filetem je podsmażam na oliwie dobry pomysł?
Tyż mięcho smażę razem z warzywami, no!
W twojej diecie jest za mało mięcha. Serek+chleb zamień na ryż+mięcho+warzywa. Chleb pszenny na żytni. Pijesz na noc białko? Bo kolacja o 20 to trochę wcześnie chybą, że wcześnie mykasz lulu?
A co do gainera to jestem przeciwnikiem jedzenia w proszku ale jak chcesz to łykaj go.
zdecydowanie malo miesa. sniadanie nijakie. nie jak przystalo na diete kulturystyczna, tylko na normalnego kolesia co sie budzi zaklada koszule krawat i idzie na 8h do biura. potem wraca telewizor i kanapa.
zdecydowanie malo miesa. sniadanie nijakie. nie jak przystalo na diete kulturystyczna, tylko na normalnego kolesia co sie budzi zaklada koszule krawat i idzie na 8h do biura. potem wraca telewizor i kanapa.
Dlaczego twierdzisz ze 100g płatków owsianych +300ml mleka to złe śniadanie???
Chodz osobiście dodałbym jeszcze odżywkę białkową...
snioadanie jesty naszym pierwszym posilkiem. powinno byc pelnowartosciowe. weglowodany+bialko+tluszcze. a posilek platki na mleku co nam dostarczaja?? same wegle.
Płatki-węgle
Mleko-białko,tłuszcz
Odżywka-białko
Jak doda jeszcze siemię lniane do płatków to juz będzie całkiem GIT :)
michalck69
08-06-10, 11:05
Dzięki wielkie:):)
michalck69
08-06-10, 13:02
Mam jeszcze jedno pytanie co byście mi doradzili do tego jakieś białko serwatkowe czy masówke jakaś proszę o wytłumaczenie które bedzie lepsze.OLIMP Super Whey Gainer 4000 . Jaka jest róznica miedzy masówka a gainerem czy to to samo czytałem wiele na internecie i dalej nie wiem ktore bedzie lepsze dla mnie czy może zwykłe białko serwatkowe i do tego węglowodany.
Mam jeszcze jedno pytanie co byście mi doradzili do tego jakieś białko serwatkowe czy masówke jakaś proszę o wytłumaczenie które bedzie lepsze.OLIMP Super Whey Gainer 4000 . Jaka jest róznica miedzy masówka a gainerem czy to to samo czytałem wiele na internecie i dalej nie wiem ktore bedzie lepsze dla mnie czy może zwykłe białko serwatkowe i do tego węglowodany.
Według mnie jeśli już decydujesz się na którąś z wymienionych przez Ciebie odżywek to lepiej wybrać dobrej jakości białko.W gainerze przeważają węglowodany które łatwo możesz przecież dostarczyć w postaci ryżu,płatków owsianych, kaszy, razowego makaronu czy pieczywa.Do tego gdy mięsa,ryb czy jajek brak w takim posiłku to uzupełniasz białkiem w postaci szejka i gra,aczkolwiek podstawa to jedzenie.Proszki to tylko uzupelnienie braków diety i nie można głównie na tym opierać diety.
"Odżywka typu gainer zazwyczaj w składzie zawiera od 7 do 35% białka, pozostała część odżywki na masę to są w największej mierze węglowodany z przewagą cukrów prostych w celach maksymalnie szybkiej regeneracji zaraz po wysiłku. Oczywiście sole mineralne i witaminy to nieodzowna część odżywki na masę mięśniową (gainery). Gainery są szczególnie polecane osobom szczupłym, które potrzebują przybrać na masie mięśniowej. "