PDA

Zobacz pełną wersję : pytanie

zk
04-06-10, 19:01
witam
tak sie sklada ze dopiero od dwoch tygodni jestem na diecie kulturystycznej
korzystam z jednej z podwieszonych diet w tym dziale
ostatnio pojawilo mi sie pytanie czy te ilosci roznych produktow podane w gramach np:100 g filetu z kuraka odnosza sie do produktów surowych PRZED obróbka czy juz PO obrobce np.termicznej ..osobiscie wydaje mi sie ze ilosci te odnosza sie do surowych produktów (bo wzgledem takich ukladane sa tabele kaloryczne )trzeba tylko uwazac zeby nie bylo zbytnich strat podczas obrobki czyli mozna stosowac gotowanie na parze przez co wartosci ilosci skladnikow BWT beda najbardziej mozliwie zblizone do tych w tabelach
mam racje?
pomozcie bo byc moze zle mam ustawione ilosci
dzieki

KowalX
04-06-10, 20:13
Do surowych jak i przetworzonych zależy z jakich tabel korzystasz i o stracie czego mówisz.
Ważne jest właściwe przygotowanie,ale nie każde produkty powodują wielką stratę,nie wszystkiego.

zk
04-06-10, 21:00
http://tabelekaloryczne.w.interia.pl/h-k.htm stąd biore wartosci ale nie wiem czy odnosza sie one do surowych produktów? a chodzi mi o strate BWT ktora wystepuje podczas obrobki np:gotowanie w wodzie

wujek.maciek
04-06-10, 21:50
jezeli ryz wazymy na sucho, to analogicznie kurczaka na mokro :)

a przynajmniej tak mi sie wydaje. moge oczywiscie sie mylic.

dieta kulturystyczna to dobra rzecz, sam sie przekonasz. tylko przygotuj sie na zmiane ubran na wieksze, bo juz po pol roku zaczniesz sie rozrastac ;>

pozdro

zk
04-06-10, 22:30
no tak ale przy mojej diecie mam m..in. dwa posilki z kurczkiem i w jednym 100g w drugim 130g (czyli rozumiem ze waze surowego) nie wazne teraz co i kiedy tylko ze te 100g surowego to troche malo chyba w porownaniu z ryzem ktorego w obu mam po 130 g i teraz, mieso po zrobieniu sie kurczy a ryz puchnie i wychodzi na to ze mam kupe ryzu i malo tej kury
myslicie ze ok?to taka proporcja ma byc w jednym posilku ze duzo ryzu i malo kury chodzi mi o tak wizualna ocene , chyba sie juz za bardzo w te wszystkie szczególy wglebilem hehe
dieta jest na mase
gramyBWT sie zgadzaja na dobe w stosunku do mojej wagi i zapotrzebowania kal.

zk
04-06-10, 22:35
do tej pory wazylem kure po ugotowaniu na parze

fallenursus
04-06-10, 22:42
I dalej tak ja waz

KowalX
05-06-10, 00:32
do tej pory wazylem kure po ugotowaniu na parze
Nie przejmuj się takimi rzeczami wciągaj 100g ,masz około 20g białka,jak się martwisz sypnij parę ziaren ryżu więcej czy z 10g kury i po sprawie.
Akurat straty białka nie brałbym pod uwagę ,bo są niskie.

maly25
05-06-10, 17:27
a jak jest z ryzem,bo po ugotowaniu 100g automatycznie robi sie 200,i wtedy np.licze wegle z 100g nie ugotowanego czy z 200g ugotowanego

slim shady
05-06-10, 17:50
100 g surowego