PDA

Zobacz pełną wersję : Odżywki i kreatyna

Infinity
04-06-10, 13:43
Hejka, mam pytanie odnośnie suplementacji odżywek i kreatyny.
Otóż chciałbym niedługo kupić sobie kreatyne, jednak nie za bardzo wiem jaką wybrać (w proszku czy w kapsułkach, jakiej firmy?), następnie przy odżywkach Pump Express (30min przed treningiem) oraz Dymatize Elite Whey Protein Isolate (1h po treningu) jak miałbym ją stosować, w jakiej ilości i przez jaki czas najlepiej? Myślałem nad tym by zacząć ją brać tak za miesiąc kiedy nastąpi 7 miesiąc treningu (trenuje od około 2 lat jednak miałem jako takie przerwy, dlatego trzymam się tych 6 miesięcy gdzie wziąłem się już solidnie za trening:) i brać ją przez 1-2 miesiące, by następnie zrobić sobie roczną przerwę. Co o tym myślicie? Czekam na opinie :)
A i jeszcze odnośnie glutaminy ... też ją brać ? ;P

KowalX
04-06-10, 13:49
Hejka, mam pytanie odnośnie suplementacji odżywek i kreatyny.
Otóż chciałbym niedługo kupić sobie kreatyne, jednak nie za bardzo wiem jaką wybrać (w proszku czy w kapsułkach, jakiej firmy?)
Creapure firma obojętnie,forma też nie ma znaczenia.

Patriot
04-06-10, 15:20
możesz sobie wziąć z Universala takie: http://allegro.pl/item1063643920_universal_kreatyna_creapure_200g_20 0g_promocja.html
stosować tak samo jak każdą inną krete, a jak bieżesz te Pump Express przed treningiem to w dnt bierz 5g krety na czczo, DT 5g na czczo , Pump Express przed treningiem i po treningu 5g krety , no a białko zgodnie z brakami w diecie.

Infinity
04-06-10, 17:15
Czyli nie ma to znaczenia czy wezmę 1h czy 2h przed treningiem, ważne by na czczo ?

witexus
04-06-10, 17:18
Czyli nie ma to znaczenia czy wezmę 1h czy 2h przed treningiem, ważne by na czczo ?

15-30 min przed treningiem :) na pusty zoladek

Infinity
04-06-10, 17:51
Ojojo, to ciężko tak z pustym żołądkiem na trening iść :P

Infinity
04-06-10, 22:18
:) czyli mam rozumieć, że łykam ten specyfik na pusty żołądek, a później mogę już śniadanko skonsumować ? ;)
I takie jeszcze pytanko dotyczące glutaminy, brać ją czy to tylko strata kasy ?

Tomi!
04-06-10, 22:39
odrazu po przebudzeniu ładujesz krete, 5-10 min po juz sobie sniadanko wcinasz.

co do treningow z pustym zoladkiem, jesz np obiad i odrazu lecisz na siłke? odstęp czasowy pomiedzy treningiem a jedzeniem powinien byc +- 2h z tego co kojarze i do czego sie sam zreszta stosuje.

Patriot
04-06-10, 22:42
po krecie dopiero po min 30min jemy, po pierwsze
co do tego +-2h to też jakoś pierwszy raz słyszę 30-60min, ja tak robię całe życie i nie narzekam ;)

Infinity
05-06-10, 16:10
Czyli podsumowywując:
-5g kreatyny na pusty żołądek 30 min przed treningiem
-małe śniadanko
-Pump Express 30min przed treningiem
-Trening
-Po 30min- 1h od treningu znowu 5g krety i białko

Zgadza się ? ;)

D3
05-06-10, 16:16
Kolejne mity nt brania kreatyny na czczo. Ludzie ogarnijcie się i poczytajcie trochę na ten temat, bo wiedza u was zerowa, a się wypowiadacie.

Mit pierwszy.
Niektóre suplementy przyjmujemy tylko na pusty żołądek.
Zasada ta tyczy się miedzy innymi kreatyny, stackow kreatynowych, no-boosterow, czy popularnego ZMA. W moim przekonaniu, jak i w przekonaniu wielu osób, które z jakiś przyczyn spróbowały postępować inaczej niż głosi powyższy zabobon - jest to teoria błędna. Nie ma żadnych istotnych przesłanek by ją wyznawać. Wedle powyższego zalecenia bowiem, (wzięta dla przykładu) kreatyna, wchłania się ponoć lepiej na pusty żołądek. Szukałem przez pewien okres czasu źródeł takowej informacji i nie udało mi się znaleźć niczego godnego zainteresowania. Jedyne co można powiedzieć o takim podejściu - to to, że faktycznie wzięcie preparatu na pusty żołądek, może sprawić, iż wchłonie się on szybciej, co jednak nie znaczy, że lepiej. Ponadto przyjęcie kreatyny wraz z posiłkiem, bądź tuż po nim mogłoby posiadać dodatkowe zalety. Otóż jak wiemy insulina może mieć wpływ na wchłanianie, czy też - jak niektórzy mówią - transport kreatyny. Posiłek, a dokładnie kalorie w nim zawarte (z węglowodanów, białek) mają bezsprzecznie wpływ na poziom insuliny, a skoro ta może mieć korzystny wpływ na transport/wchłanianie kreatyny do mięsni - wydaje się być zasadne podawanie kreatyny w okolicach posiłku. To jednak nie wszystko, otóż wielu przeciętnych zjadaczy kreatyny ma po jej aplikacji pewne problemy żołądkowe. Wynika to miedzy innymi z faktu, że kreatyna jest związkiem słabo rozpuszczalnym i organizm musi “pompować” dodatkowe ilości wody do jelit by ją rozpuścić. Może to w efekcie prowadzić do zaburzeń określanych jako jelitowe i z których opisu zrezygnuję z uwagi na powagę tematu. Podobnie sytuacja może wyglądać w przypadku preparatów magnezu czy cynku, które również rozpuszczają się słabo i mogą wywoływać podobne konsekwencje. Podanie suplementu po posiłku może te nieprzyjemne objawy częściowo niwelować, bądź w ogóle im zapobiec.
Jak widać na powyższych przykładach, podawanie niektórych suplementów po posiłku ma swoje korzyści.

http://kulturystyka.pl/najwieksze-mity-suplementacji-by-faftaq/

maly25
05-06-10, 17:11
infinity NIE!
rano na czczo 5g krety np. monohydrat po okolo15-20 lub 30 minutach jesz sniadanie po jakis 6-8 godz.drugi raz bierzesz 5g krety i to w dnt.
natomiast w dt.bierz przed treningiem dawke pump ex.(tak zeby bylo w tej dawce 5g krety)a zaraz po 5g monohydratu,po 20-30 minutach posilek
dt.-dni treningowe dnt-dni nie treningowe
a wogole jak jest to twoj pierwsz cykl to sam monohydrat ci wystarczy,minimum 2 miesiace przerwy od krety i lecisz z nastepnym cyklem

KowalX
05-06-10, 18:45
Mit pierwszy.
Niektóre suplementy przyjmujemy tylko na pusty żołądek.
Zasada ta tyczy się miedzy innymi kreatyny, stackow kreatynowych, no-boosterow, czy popularnego ZMA. W moim przekonaniu, jak i w przekonaniu wielu osób, które z jakiś przyczyn spróbowały postępować inaczej niż głosi powyższy zabobon - jest to teoria błędna. Nie ma żadnych istotnych przesłanek by ją wyznawać.
Wedle powyższego zalecenia bowiem, (wzięta dla przykładu) kreatyna, wchłania się ponoć lepiej na pusty żołądek. Szukałem przez pewien okres czasu źródeł takowej informacji i nie udało mi się znaleźć niczego godnego zainteresowania. Jedyne co można powiedzieć o takim podejściu - to to, że faktycznie wzięcie preparatu na pusty żołądek, może sprawić, iż wchłonie się on szybciej, co jednak nie znaczy, że lepiej. Ponadto przyjęcie kreatyny wraz z posiłkiem, bądź tuż po nim mogłoby posiadać dodatkowe zalety.

Nie dodajemy np. wolnych aminokwasów do np. potraw gotowanych gdyż ciepło zmienia ich strukturę powodując nieprzydatność produktu. Poza tym niektóre na pełny żołądek gonią do WC ;). W skład niektórych przed treningowych wchodzą substancje ,które albo są lekami w zaniżonych dawkach,albo mogą w jakiś sposób korelować z innymi substancjami,które nie zawsze jest pożądane.

D3
05-06-10, 19:05
Masz rację z aminokwasami, dlatego jest napisane "NIEKTÓRE" (skoro niektóre to w tym przypadku aminowkwasy nie wpadają do zbioru niektóre, a są poza nim :] ).

Jak mi udowodnisz, że branie substancji 30 minut przed posiłkiem powoduje jej całkowicie strawienie (kreatyna i inne suplementy) i w tym wypadku nie zachodzi ŻADNA korelacja z innymi substancjami to Ci kupię watę cykrową KowalX, a sam przeproszę za przeklejanie głupot :)

KowalX
05-06-10, 19:21
Jak mi udowodnisz, że branie substancji 30 minut przed posiłkiem powoduje jej całkowicie strawienie (kreatyna i inne suplementy)

Kreatyna jako wolny aminokwas nie podlega trawieniu, poproszę watę :)

MAXIMUS 2
05-06-10, 19:30
Tak se myślę rano to jeszcze by mi się udało z tym pustym żołądkiem ale reszta dnia to raczej nie możliwe a napewno się nie będe przegładzał żeby wsiąść na pusty żołądek więc łykam jak idzie i mam na to wyjeb....e.

KowalX
05-06-10, 19:35
Jesz co 3h i jeszcze głodny jesteś?:)

D3
05-06-10, 19:50
mój błąd jezykowy - trawieniu/przyswojeniu :P

A już byłeś blisko dostania waty! :)

KowalX
05-06-10, 21:30
mój błąd jezykowy - trawieniu/przyswojeniu :P

A już byłeś blisko dostania waty! :)

Od razu.

Dawaj watę :)

Infinity
07-06-10, 17:13
A jeszcze takie pytanko czy robić przerwe w braniu tego pump express, czy brać cały czas jak dotychczas ? :P

maly25
07-06-10, 20:19
kazda kreatyne czy stak kreatynowy bieze sie od 1 do 2 miesiecy,pozniej przerwa minimum 2 miesiace (od krety),ale im zrobisz dluzsza przerwe tym lepiej