Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jak długo powinny boleć mięśnie ?

Budrys
02-06-10, 16:19
Witam,

staż na siłowni 3 lata
wiek 21 lat

pytanko: ilu dniowy ból mięśni po treningu uznalibyście za normalny po solidnym treningu ??? A ile dni to już za długo?

ja dzisiaj będąc w środku makrocyklu mam obolałe mięśnie ud dwa dni po ich treningu, nie ma "nokałtu" żebym nie mógł chodzić czy coś, ale je czuje, i najczęsciej ból i pieczenie mięśni tak ud jak i innych trenowanych mija do 3, 4 dni, tak że na następny trening w rozpisce (po 7,8 dniach jestem zregenerowany) ale mimo wszystko nie przypalam ich troszeczke za mocno? dajmy na to dzisiaj ciężko byłoby mi zrobić przysiad bez ciężaru żeby moje czwórki nie zaprotestowały ;-)

Jak jest u was, po jakim czasie przestajecie czuć że trenowaliście mięśnie?

pozdro chłopaki. Czekam na opinie

Rokr91
02-06-10, 16:40
Klatkę robię w poniedziałek. Przestaję czuć ją w czwartek, piątek.
Plecy robię w środy, przestaję czuć w sobotę, niedzielę.
Nogi robię w piątek, przestaję czuć środa, czwartek.
Barki robię w piątek, przestaję czuć w niedzielę.
Biceps robię w środę, w piątek już nie czuję.
Triceps robię w poniedziałek, nie czuję już w środę.

wujek.maciek
02-06-10, 16:42
a kto ci powiedzial, ze w ogole powinny bolec? jak jestes masochista, to pewnie caly czas powinny (w koncu osrodki bolu i przyjemnosci leza calkiem blisko - stad to zboczenie), sa przeciez systemy, np. hst, ktore powoduja spore przyrosty, a z zalozenia nie powoduja bolu (tzw. "zakwasow").

jestem zdania, ze po prostu przesadziles, ale jezeli to same miesnie, to nic ci nie bedzie.

pozdro

D3
02-06-10, 16:49
Postarzałeś się wujku :> Ty nie masz przypadkiem 82 lat, a nie 28? 8)

wujek.maciek
02-06-10, 16:58
nie, nie. nic z tych rzeczy... po prostu doksztalcam sie ostatnio w dziedzinie, w ktorej ten pan jest niekwestionowanym autorytetem. a swoja droga swietnie pisze, wiec polecam.

pozdro

Budrys
03-06-10, 20:04
więc jak wuju macieju-Ty trenujesz tak że zupełnie nie masz obolałych mięśni następnego dnia.?? To rośniesz w ogóle? (mówimy o bólu stricte mięśni)

wujek.maciek
04-06-10, 12:30
to troche skomplikowane, bo
1. tez czasami mam ten bol zwany "zakwasami", np. jak rozpietki robie 30stkami z serii laczonej z przenosami 50tka, to nast. dnia czuje cala klate. nie dziwota :)
2. widzisz, jak mam troche inny stosunek do tej calej zabawy i cel teraz troszeszke inny. mianowicie, zeby zmalec, a nie rosnac (te 107kg, to nietety nie jest czyste mieso). z reszta i tak nie mieszcze sie w fotelu swojego falweja, wiec stricte masowek w najblizszym czasie nie przewiduje.
3. bol jest przyjacielem czlowieka - informuje o tym, ze w organizmie dzieje sie cos nieporzadanego, czemu mozna przeciwdzialac. np. cwiczyles ze zbyt duzym ciezarem/ zrobiles zbyt duzo powtorzen/zbyt male przerwy - bol ostrzega zebyc unikal takich sytuacji. ale... patrzac pod katem m.in. tego sportu, powstale mikrouszkodzenia powoduja rozrost miesnia narazonego na kolejne tego typu bodzce (wszystko w przyrodzie dazy do rownowagi). nie chce wnikac w kwestie antropologiczne, ale z chociazby tego powodu wysportowany facet jest dla kobiet bardziej atrakcyjny (wieksze niz u konkurencji zdolnosci regeneracyjne organizmu, na tej samej zasadzie co np. blizny)
4. pozdro :)

KowalX
04-06-10, 13:39
http://www.e-gym.pl/showthread.php?27747-B%F3le-mi%EA%B6niowe-po-wysi%B3ku.

Budrys
06-06-10, 17:45
to troche skomplikowane, bo
3. bol jest przyjacielem czlowieka - informuje o tym, ze w organizmie dzieje sie cos nieporzadanego, czemu mozna przeciwdzialac. np. cwiczyles ze zbyt duzym ciezarem/ zrobiles zbyt duzo powtorzen/zbyt male przerwy - bol ostrzega zebyc unikal takich sytuacji. ale... patrzac pod katem m.in. tego sportu, powstale mikrouszkodzenia powoduja rozrost miesnia narazonego na kolejne tego typu bodzce (wszystko w przyrodzie dazy do rownowagi). nie chce wnikac w kwestie antropologiczne, ale z chociazby tego powodu wysportowany facet jest dla kobiet bardziej atrakcyjny (wieksze niz u konkurencji zdolnosci regeneracyjne organizmu, na tej samej zasadzie co np. blizny)
4. pozdro :)
Bardzo ciekawy wywód,
pozdro ;-)

Budrys
06-06-10, 17:50
http://www.e-gym.pl/showthread.php?27747-B%F3le-mi%EA%B6niowe-po-wysi%B3ku.
To link do świetnego artykułu, gratuluje, wiele rzeczy powinienem z niego zapamiętać, i to zrobie, ale, na jedno pytanie, postawione w temacie wciąż mi nie odpowiada...
mianowicie cytat (...) ilu dniowy ból mięśni po treningu uznalibyście za normalny po solidnym treningu ??? A ile dni to już za długo? (...)

Ja mam zasade-zawsze lubie słuchać tych którzy mają większy starz niż mój trzyletni, a zatem ? Kowal? Wujek Maciek? i inni, czekam na wasze odpowiedzi w tej kwestii
pozdro

Budrys
06-06-10, 17:58
p.s. chodzi tylko o ból ćwiczonych mięśni, zakładamy że wszystko inne jest w porządku, oraz nie dlatego że nie jesteśmy zaadaptowani do treningów siłowych

alder
06-06-10, 18:07
ja jednakowoż lubię ów ból aczkolwiek bynajmniej nie posiadam skłonności masochistycznych (choć kiedyś połknąłem szpilkę)

Micek185
06-06-10, 18:20
2-3dni chociaz jak ostro zaatakujesz mieśnie po długiej przerwie to i z 5dni bedzie cie bolało,nie da sie jednoznacznie określic dla kazdego jednej i tej samej długości bólu mięśni bo każdy inaczej cwiczy dłuzej krócej bardziej lub mniej intensywniej ale średnio powinni byc to ok 2-3dni.więc jak sam widzisz to bardziej s[rawa indywidualna.
pozdro

KowalX
06-06-10, 18:22
ilu dniowy ból mięśni po treningu uznalibyście za normalny po solidnym treningu ???

Trwa zwykle od 5 do 7dni po wykonaniu pracy.

Micek185
06-06-10, 18:32
kowal u ciebie tyle trwa ból?bo jak u mnie by tak było to bym trenował chyba jedna grupe co 10dni nie inaczej.

KowalX
06-06-10, 18:49
Dawno nie miałem ,ale zwykle tyle trawa po pracy.Jako ,ze pojawia się około 24-48h po, więc mieścisz się 5dniach po wysiłku :)
Jest to też po części indywidualne i zależy od wielu rzeczy więc podawać co dnia dnia ciężko.Taką średnią się podaje.

Micek185
06-06-10, 18:53
tak jak pisalem wyżej:)ale jak by bolały mnie mięśnie przez prawie tydz to juz bym sie zastanawiał czy naprawde cos jest nie tak miałem ostatnio w MD artykuł o zakwasach i jak je redukowac ale szczerze mówiąc zapomniałem co tam bylo:)

BigBaller
06-06-10, 21:11
Jezeli ja odczuwam bol po treningu tylko w przypadku, kiedy dlugo nie cwiczylem to znaczy ze jestem nienormalny czy obijam sie na treningu? (a uwazam ze wcale sie nie obijam).
Bo jak juz sie roztrenuje i cwicze regularnie przez dluzszy czas to nic mnie na drugi dzien nie boli.

KowalX
06-06-10, 23:10
tak jak pisalem wyżej:)ale jak by bolały mnie mięśnie przez prawie tydz to juz bym sie zastanawiał czy naprawde cos jest nie tak

Nic dziwnego w tym by nie było ;)

Jezeli ja odczuwam bol po treningu tylko w przypadku, kiedy dlugo nie cwiczylem to znaczy ze jestem nienormalny czy obijam sie na treningu? (a uwazam ze wcale sie nie obijam).
Bo jak juz sie roztrenuje i cwicze regularnie przez dluzszy czas to nic mnie na drugi dzien nie boli.

Mówiłeś ,że czytałeś co wcześniej napisałem :)

alder
06-06-10, 23:21
miałem ostatnio w MD artykuł o zakwasach i jak je redukowac ale szczerze mówiąc zapomniałem co tam bylo:)

jednym piwo pomaga, a innym polewanie gorącą wodą. u mnie łydki i tricepsy, to jedyne mięśnie, które potrafiły zacząć boleć od razu po treningu

BigBaller
07-06-10, 02:36
Mówiłeś ,że czytałeś co wcześniej napisałem :)
sry ale nie pisalem nic takiego

KowalX
07-06-10, 09:58
No to jeśli nie ty to trzymaj:
http://www.e-gym.pl/showthread.php?27747-B%F3le-mi%EA%B6niowe-po-wysi%B3ku

Budrys
18-06-10, 09:42
Okej, dzięki chłopaki za wasze odpowiedzi. Myśle że jestem w tej ustalonej średniej-ból pozostaje do 2,3, czasem 4 dni.

Spadam do pracy, pozdro.