Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wysokie ciśnienie.

wolnickee
01-06-10, 12:31
Witam, a wiec byłem dzisiaj na bilansie u lekarza rodzinnego i okazało sie, ze mam za wysokie ciśnienie - 142/85, dostałem skierowanie na morfologie krwi, Ob, mocz i cholesterol, czy podwyzszone ciśnienie moze byc spowodowane kreatyną, lub za duzą masą jak na mój wzrost/wiek?

Rokr91
01-06-10, 12:53
W Twoim wieku miałem 180 na 130...

Na lekcjach biologii uczą przecież, iż ciśnienie krwi związane jest z retencją wody w organizmie, dużą masą ciała i czynnikami genetycznymi.

Dziwi mnie, że nie dostałeś skierowania do kardiologa.

wolnickee
01-06-10, 12:58
Dostałem ;d, ale pójde prywatnie bo nie chce stac w kolejkach lata świetlne. Narazie zobacze co wykarze badanie krwi ,moczu itp..., z 2 dni skonczy mi sie kreatyna, to zobacze, czy cisnienie spadnie.

wolnickee
01-06-10, 13:07
Kazała mi tez jesć magnez i mierzyc cisnienie codziennie i zapisywac sobie na kartce. Mam nadzieje, ze to nic poważnego.

◘JoSeF◘
01-06-10, 13:24
Witam. Też borykam się z tym problemem. Byłem tydzień w szpitalu i tam robili mi badania krwi, moczu itp., ale okazało się, że wszystko jest w porządku. W moim przypadku na ciśnienie pomoże tylko utrata wagi, ponieważ ważę trochę za dużo :P, a jak jest w twoim przypadku to już ci nie powiem. Najlepiej udaj się do tego specjalisty.

Hermann
01-06-10, 13:53
Nie ma powodów do paniki. Nie jest aż takie abyś musiał sie niepokoić. Kreatyna może mieć wpływ ale niewielki. Jednorazowy pomiar cisnienia o niczym nie świadczy. Mogło Ci skoczyć na skutek stresu spowodowanego wizytą lekarską. Tak jak zalecił lekarz - mierz ciśnienie ze 2 tygodnie codziennie,staraj sie być zrelaksowany, odpocznij przed pomiarem kilka minut. Zrób dodatkowo badanie na poziom cukru. Nie piszesz nic o swojej wadze, wzrost odczytałem z profilu. Ciśnienie staraj sie mierzyć u pielęgniarki ponieważ ciśnieniomierze nadgarstkowe zazwyczaj fałszuja wynik , przeważnie zawyżają. Staraj sie nie uzywac soli ona bardzo podnosi ciśnienie. Potem idż z tymi pomiarami do lekarza. Jeżeli nie odczuwałes innych dolegliwości tzn bólu głowy, nagłego pieczenia twarzy nie leciała Ci krew z nosato sądze że redukcja nadwagi połaczona z dietą niskowęglowodanowa i bezsolna ustabilizuje ciśnienie. Jeżeli będziesz miał nadal podniesione lekarz skieruje Cie na dalsze badania. Jeżeli będzie chciał Ci przepisać lek o nazwie PRESTARIUM to powiedz aby zamienił Ci go na BISOCARD 5 mg. Po prestarium dochodzi do dziwnych reakcji, bisocard jest łagodniejszy bierze sie go raz dziennie i dobrze działa. Na razie jednak nie myśl o leczeniu tak jak wspomniałem powinno byc OK. Na przyszłość proszac o rade trzeba podawac więcej szczegółów . My tu w przeciwieństwie do lekarza nie widzimy człowieka, nie wiemy jakiej jest budowy, nie widzimy na podstawie zachowania czy jest nerwowy czy chodzi w okularach czy jest na cos uczulony itd. To wszystko są czynniki które mogą w Twoim przypadku wpływac na podwyższenie ciśnienia.

wolnickee
01-06-10, 15:09
a wiec tak hmmm...
Nie jestem na nic uczulony, chory, niemam alergii, nie nosze okularów ale pamietam , jakies 3 lata temu bardzo czesto bolała mnie głowa, byłem wtedy u okulisty i u neurologa (miałem robioną tomografie, czy jak tosie zwie) ale jedyną przyczyną był bólów głowy był brak magnezu. Co do stanu mojego zdrowia, to juz 9 lat trenuje hokej (teraz mam kontuzje juz 7 miesiecy) i co sezon miałem robione badania ;
ekg, mocz, krew, cisnienie i nigdy nie było zadnego problemu. Dlatego myślałem ,ze to przez kreatyne, ale pojde do kardiologa, zrobie badania laboratoryjne i mam nadzieje wszystko bedzie jasne.
Moja aktualna waga to 78kg przy wzroscie 170 a wiec nie az taka duza. Jedyne co zdaje mi sie dziwne to to, ze wbiegając po schodach na 3 piętro bardzo szybko się męcze, ale mysle ,ze to przez brak kondycji.

Hermann
01-06-10, 15:20
Najpierw tak jak radził lekarz pomierz ciśnienie kilka lub kilkanaście dni. Jak będzie w normie nie szukaj sobie choroby. Jak będą różnice wtedy będzie powód do interwencji.

xxmłodyxx
01-06-10, 20:16
tez miałem troche wieksze nawet ostatnio. A jak sie np je Animala Pumpa normalną dawke a sie warzy 50kg i ma sie 168wzrostu w wieku 15lat to moze cisnienie skakac?Bo kolaga tak miał w wakacje i przez pierwszy tydzien to az go głowa bolała

Lordunio
01-06-10, 21:42
Chłopie! take it easy - Grałem 6 lat w piłkę i nagle "coś" mi się zaczęło dziać z sercem.
Też robiłem badania do "karty zdrowia" - Najpierw wyszło na EKG, skierowali mnie dalej z blokiem prawej odnogi pęczka hisa, z ktorym zyje masa ludzi i rowniez masa uprawa sport, bo to nie przeszkadza w normalnym funkcjonowaniu. Bylem pozniej tydzien w szpitalu w Katowicach - Ligocie, robili mi wszystkie badania jakie można i w końcu na ECHO serca wyszło, ze mam jedną komorę większą od drugiej, zalecili mi ograniczenie wysiłku, a ja jestem uparty i mimo tego trenowałem. Wróciłem za pół roku do kontroli i nagle CUD - komorwa wróciła do normy (DOBRZE, ZE PAN ZAPRZESTAL WYSILKU!) - nagle coś nowego wyszło.

Pomyslalem wtedy! PIER DO LE! Jak ma mi coś zaszkodzić to i tak zaszkodzi. Trenuje od tamtego czasu 5 lat i nic mi się nie działo! Jadłem kreatyne, Termogemiki (słabe) i różne suple - i żyje i mam się dobrze!

Tylko to, że się denerwowałem chyba z dwa lata co ze mną będzie, to mało którego z tych debili (lekarzy) obchodziło.

KowalX
01-06-10, 21:54
tez miałem troche wieksze nawet ostatnio. A jak sie np je Animala Pumpa normalną dawke a sie warzy 50kg i ma sie 168wzrostu w wieku 15lat to moze cisnienie skakac?Bo kolaga tak miał w wakacje i przez pierwszy tydzien to az go głowa bolała
Powiem jedno w tym wieku nie bierze się animal pumpa.Niech kolega weźmie pod uwagę swój wiek,osoby młode oczuwają mocniej wiele substancji i nie tylko w pojęciu odczucia świadomego.

wolnickee
01-06-10, 22:04
OK chopy! ;d wielkie dzieki za wypowiedzi, porobie te badania to dam znac co i jak... ale ze sportu nie zrezygnuje choćby nie wiem co ,o to sie nie bójcie ;d.

mtm
02-06-10, 00:09
http://www.e-gym.pl/showthread.php?25192-nadcisnienia

opalinho
02-06-10, 13:17
140/85 to nie jest wynik,którym trzeba by się niepokoić.Kardiolog to wogóle nie wiem po co.Ja jakis rok temu troszkę się zaniepokoiłem jak przez pare dni mierzyłem i wynik non toper w okolicach 150/100.Fajek nie palę,zacząłem wtedy po kilkuletniej przerwie zdrowiej jeść i ćwiczyć i ciśnienie nagle zrobiło się wysokie.Co ciekawe ponad roku temu kiedy nie robiłem zupełnie nic,często popijałem bronki,imprezy itp. to miałem w normie - coś koło 130/80.Zacząłem trenować,biegać 3 razy w tygodniu i ciśnienie poszło w góre,żartowałem wtedy że picie alko i impry służą memu sercu bardziej.Wracając do tego wysokiego ciśnienia to poszedłem do lekarki,zmierzyła.Także wyszło cos koło wyniku jaki od paru dni notowałem w domu i powiedziała żebym się niczym nie przejmował.Jestem młody i nic takiego się nie nie dzieje.Czułem się normalnie z tym cisnieniem.Teraz samo wróciło do normy,bez jakichkolwiek leków czy zmian nawyków.

CIASTECZKOWY POTWOR
02-06-10, 16:38
Chłopie! take it easy - Grałem 6 lat w piłkę i nagle "coś" mi się zaczęło dziać z sercem.
Też robiłem badania do "karty zdrowia" - Najpierw wyszło na EKG, skierowali mnie dalej z blokiem prawej odnogi pęczka hisa, z ktorym zyje masa ludzi i rowniez masa uprawa sport,
pewien procent populacji ma lekki blok odnogi ale jesli spoznienie przejscia impulsu miesci sie w normie to jest ok
Czasem sie nie miesci ale nie ma to wiekszego wplywu na zdrowie serce sportowaca sie zmienia normalnym jest ze lewa komora jest wieksza ze mieasien lewej komory jest grubszy czy tez przegroda komorowa jest grubsza
Fachowcy czasem nie potrafia oddzielic stanu fizjologicznej adaptacji od stanu patologicznego przerostu i w takich sprawach nalezy siegac opinii wielu lekarzy z roznych osrodkow
Co do zalozyciela tematu to sie zbadaj bo to ze miales takie cisnienie to tylko skurczowe minimalnie ponad norme natomiast martwi mnie ta twoja wydolnosc skoro meczysz sie na trzecie pietro Obadaj na USG serca i wyjdzie czy jest normalne czy jest stan chorobowy Co do wagi jesli nie jestes zalany fatem to nie powinno to miec wplywu na twoja kondycje
Ja przy wadze 103kg i wzroscie 191 biegam spokojnie po 10km(serce mam przerosniete ale fizjologicznie a cisnienie wzorcowe) wiec tobie polecam dokladna diagnostyke skoro martwi cie ta sprawa i jezeli jest to nagly spadek kondycji Bo jesli chodzi o wartosci cyfrowe cisnienia to norma jest do 140/90
pozdro

wolnickee
02-06-10, 16:58
myśle, ze to szybkie męczenie sie jest spowodowane totalnym brakiem kondycji ,gdyz od 7 miesięcy nie robie nic co mogłoby ją polepszyć, ale dla swietego spokoju porobie te badania.