PDA

Zobacz pełną wersję : Witaminy

Pioter1994
26-05-10, 21:43
1.Kiedy najlepiej brać witaminy i jak szybko się przyswajają? Czy jest np: tak jak z białkiem że dopiero po 8 godzinach?

2.Ja jem witaminy na noc z tłuszczami roślinnymi, ponieważ niektóre witaminy rozkładają się tylko w tłuszczach. Czy to dobrze że na wieczór? Czy może lepiej rano?

Proszę o szybką odpowiedź, która będzie nagrodzona SOG"iem.

opalinho
26-05-10, 22:03
Witaminy biorę do śniadania.Organizm po całonocnej głodówce szybko przyjmuje wszystkie składniki odżywcze to i witaminy szybko wchłonie.Ogólnie przyjęło się że do głównego posiłku się łyka.Odnośnie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach to są to wit. A,D,E,K.

Pioter1994
26-05-10, 22:09
A na śniadanie jesz tłuszcz? Ja jak biorę witaminy to staram się jeść nasiona słonecznika żęby ten tłuszcz z witaminami szedł. To mam rano je brać z tymi nasionami?

opalinho
26-05-10, 22:33
Ja na śniadanie zwykle jem owsiane zmieszane z orzechami lub właśnie słonelem więc luz.

mrmk11
26-05-10, 22:36
co do tych witamin rozpuszczalnych w tluszczach czyli A,D,E,K to mozna zwiekszyc ich przyswajalnosc biorac fosfatydylocholine a wiec popularna Lecytyne :) pozdrawiam

KowalX
26-05-10, 22:57
1.Kiedy najlepiej brać witaminy i jak szybko się przyswajają? Czy jest np: tak jak z białkiem że dopiero po 8 godzinach?
2.Ja jem witaminy na noc z tłuszczami roślinnymi, ponieważ niektóre witaminy rozkładają się tylko w tłuszczach. Czy to dobrze że na wieczór? Czy może lepiej rano?

Kto Ci nagadał ,że po 8godzinach?
Najlepszy wybór to pora obiadowa ok. 10min po posiłku w przypadku multiwitaminy,w przypadku branych solo witamin czy minerałów musiałbyś podać konkretny przykład.

Pioter1994
27-05-10, 21:32
Kto Ci nagadał ,że po 8godzinach?

Wszyscy tak mi mowią wujek, tata. Jak moj wujek brał odżywkę jakąś tam na noc to na opakowaniu to pisało że jest to szybko przyswajalne białko w 7 godzin zamiast 8.

Grzybi
27-05-10, 21:56
haha to jest jakaś ściema z 8 godz. przeciesz białko łykasz do żełądka i jeśli jest on pust to odrazu organizm go rozprowadz:)
A co do witamin to jeśli masz niedobur witamin to organizm sobie fajnie pobiera w kazdej poze