Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jak ćwiczyć mięśnie brzucha...?

SzB
25-05-10, 19:09
Witam

Mam problem otóż od 1 marca br. zacząłem ćwiczyć mięśnie brzucha, tak więc wraz z końcem maja będzie już 3 miesiące jak ćwiczę.
Wykonuje 6 ćwiczeń po 10 powtórek (łącznie 60 powtórzeń), przy czym dla zmiany zmieniłem 2 ćwiczenia (bo przestały mi sprawiać trudności - to znaczy że mój organizm się przyzwyczaił). Pomijając "gorsze" dni jak i niektóre ćwiczenia które robi mi się łatwiej a inne trudniej, to zgodnie z teorią kulturystyki organizm powinien się dostosowywać do wysiłku i powinno mi się robić łatwiej. Tymczasem po "prawie" 3 miesiącach mój cały trening cechuje duża nierównomierność, to znaczy są takie dni iż jestem w stanie zrobić 10 lub nawet więcej jak 10 powtórzeń w ćwiczeniu a czasami potrafię zrobić tylko 3... 4... powtórki - ledwo dochodzę do 10. Czym to jest spowodowane?. Nie wiem może nie należycie się koncentruje podczas ćwiczeń, a ogólnie czy to dobrze czy źle że mam taką nierównomierność w treningu. Ostatnio czytałem na atlasie ćwiczeń że do ćwiczeń mięśni brzucha powinno się dorzucić rozgrzewkę jak i ćwiczenia rozciągające(bo na pewno jako nowicjusz czasami skracam zakres ruchu). Proszę o porady i wskazówki odnośnie ćwiczeń na mięśnie brzucha. Dla dodania powiem że nie wykonuje rozgrzewki ani stretchingu i ćwiczę codziennie. Jeżeli robię źle i mam zacząć od zera to czy powinienem zrobić sobie tydzień góra dwa tygodnie przerwy od jakichkolwiek ćwiczeń. Tal więc ponawiając pytanie co ile dni w tygodniu powinienem ćwiczyć, jakie ćwiczenia, ile powtórzeń itp.

Tomi!
25-05-10, 19:36
http://www.kulturystyka.pl/atlas/brzuch.asp

Sosna91
25-05-10, 20:11
co do tej nierówności to ja mam też tak i nie tylko jeśli chodzi o miesnie brzucha, po prostu mam takie dni gdzie 50kg z ziemi cieżko podnieśc, a jak mi sie chce to 150kg nie problem,

ale za łątwo nigdy nie moze byc, jak masz dizen ze mozesz wiecej to rob wiecej bo miesien rosnie tylko wtedy gdy jest niezdolny tzn jest za słaby do wykonywanej czynnosci wiec rosnie, a jesli zrobisz trening, mesien wcale nie dostnaie po dupie to uzna ze daje sobie rade wiec po co rosnac? ;>

SzB
26-05-10, 14:29
Czyli taka nierównomierność nie jest zła i to jest normalne tak...?
A tak dla upewnienia się to do ćwiczeń mięśni brzucha włączyć rozgrzewkę+stretching i ćwiczyć codziennie czy co 2 dni (tak jak jest w atlasie - bo mój trening jest o niskiej intensywności)
ps. Tomil właśnie o tym atlasie ćwiczeń pisałem powyżej ale dzięki
SOG dla wszystkich!!

Grzybi
26-05-10, 15:56
jesli niektore cwiczenia przestaly sprawiac trudnosc t doluz ciezar. caicz co 2 dzien daj sie im troche zregenerowac

SzB
26-05-10, 17:01
a jak z rozgrzewką+stretchingiem brać czy nie...?

Grzybi
26-05-10, 21:30
ryb ze 2 serie tak lajtowo bez obciazenia po 10-15 powt i nie potrzebujesz rozgrzewki

Tomi!
26-05-10, 22:52
co do rozgrzewki to nie wiem, ja po prostu robie parenascie baardzo powolnych brzuszkow na dzien dobry, streczing po wszystkim oczywiscie

SzB
27-05-10, 10:23
Dzięki za wszystko tyle chciałem wiedzieć. Zamykam temat
Grzybi SOG dla ciebie

Grzybi
27-05-10, 17:02
dziex i do usług