PDA

Zobacz pełną wersję : testosteron a żylaki powrózka

lCs
25-05-10, 18:49
Tak jak w temacie . Czy bicie testosteronu ma jakiś wpływ na rozrost (powiększanie) żylaków powrózka nasiennego?

Hermann
25-05-10, 20:13
Z tego co wyczytałem z Twojego profilu jestes studenten a więc człowiekiem młodym. Musisz liczyc sie z tym ze schorzenie to nie ustąpi samoczynnie i jedyna metoda pozbycia sie tego jest zabieg. Podejrzewam że byłes u lekarza i ciekaw jestem które stadium Ci stwierdził. Jakie odczuwasz dolegliwości? Czy czujesz ból przy napinaniu mięsni brzucha? Czy miałes badane nasienie? Nie wiem czy wiesz że dolegliwość ta moze wpłynąć w przyszłości na posiadanie dzieci a mówiąc po prostu może spowodować bezpłodność. Jeżeli chodzi o sam zabieg to obecnie ok 85 - 90 procent przypadków jest CAŁKOWICIE wyleczalnych. Stosowana jest już metoda laparaskopowa a wię widzisz że sprawa jest poważna a jednocześnie nie beznadziejna o ile oczywiście zdecydujesz sie na wczesny zabieg. Co do Twojego pytania nie potrafie na nie precyzyjnie odpowiedzieć poniewaz w sprawie testosteronu tez polegam na opinii pewnego specjalisty z tego forum i dobrze na tym wychodze. Na Twoim miejscu skoncentrowałbym sie jednak najpierw na pozbyciu sie problemu a potem należałoby pomyslec o dopingu. Ponadto sądze że cięzki trening też moze mieć wpływ na rozwój choroby.

Pero
25-05-10, 21:12
Sorry, że tak nie na temat, ale Hermann czy ty przypadkiem lekarzem nie jesteś?Bo masz sporo uzasadnień medycznych i jestem ciekawy czy to z racji zawodu czy dociekliwości :)

Hermann
25-05-10, 21:27
Hehe wiek robi swoje przyjacielu. Wychowałem dwie córki a teraz wychowuje syna. Z natury jestem nieufny i ostrożny a co za tym idzie każdą opinie lekarska starałem sie przeswietlic i weryfikować. Troche w glowie zostało.

Pero
25-05-10, 21:30
Aha, fajnie wiedzieć :) tylko gratulować wiedzy.Pozdro

lCs
25-05-10, 22:22
Hermann dziękuje za odpowieź na mój temat:) Wiem , że to schorzenie może mieć wpływ w przyszłości na posiadanie dzieci. Na zabieg chce się udać dopiero po wakacjach bo nie chce przerywać ćwiczeń. Przerwa pewnie trwała by około miesiąca. Powiem tak u urologa nie byłem jeszcze . Ale z tego co orientowałem się w tym temacie to mam 2 stadium tzn żylaki nie zniekształcają kształtu moszny. Niestety mam obustronne żylaki powrózka z tym że po stronie prawej są większe. A co do tego czy konieczny jest zabieg to pewnie trzeba będzie wykonać test nasienia, bo z tego co wyczytałem 3 stadium jest powodem do natychmiastowej operacji. Bólu przy ćwiczeniach siłowych nie odczuwam. Czasami są takie dni , że czuje ból, który promieniuje aż na nogę a czasami tak jak np teraz w ogóle nie odczuwam bólu. Swoją drogą o tym , że mam żylaki powrózka dowiedziałem się 13 miesięcy temu przy ściąganiu szwów (miałem operacje na przepuklinę pachwinową prawostronną) i pokazałem lekarzowi który mnie operował że mam jakieś małe zgrubienia nad jądrami. Wtedy mi powiedział, że mam małe żylaki powrózka ale żebym się tym narzazie nie przejmował. ciekawi mnie bardzo to czy testosteron miał by wpływ na rozwinięcie tej dolegliwości.

fallenursus
25-05-10, 23:31
jesli to jest nowotworowe to jak najbardziej.
dajcie mi nazwe angielska schorzenia to wam powiem czy mozna wbijac.

lCs
25-05-10, 23:44
To nie jest nowotworowe z tego co wiem. Nazwa angielska to chyba "Varicoceles" aczkolwiek mogę się mylić

fallenursus
25-05-10, 23:48
ok . jedno ci powiem napewnno, urolog+endo zeby zbadal testosteron. Ta choroba ma wplyw na to. Zajac sie kolacja musze bo mnie baba znowu zbije jak przyjdzie z pracy:) potem Ci napisze wiecej

p.s ktore stadium tego masz? bo sa 3.

i napewno niech ci da skierowanie do endo, zeby zbadali tescia na wszystkie mozliwqe sposoby. NIektorzy lekaze maja swoje pomysly jak leczyc Vericocele,ale ty musisz byc stanowczy. Im mlodszy tym lepiej i pewniej mozna sie tego pozbyc.

lCs
26-05-10, 00:01
Z opisu wychodzi na 2 stopień "II stopień - większe, mimo że niewidoczne dają się stwierdzić dotykiem, a próba Valsalvy powoduje ich dalsze powiększenie"

fallenursus
26-05-10, 00:46
czyli tak wszystko to co napisal Hermann+
badania progesteronu,kortyzolu- one wplywaja na tescia(czy masz jakies problemy ze wzwodem?),tsh,trh(tarczyca),shbg moze byc zmienione przez tarczyce jesli z tym beda problemy-tarczyca jest bardzo waznym hormonem na recpeptory w jadrach i spermogeneze
moze byc spowodowana hyperprolaktymia(dlatego badania poziomu prolaktyny)

najlepiej caly panel hormonalny zrobic i to bez gadania lekarz ma dac skierowanie.
bardzo duzo przypadkow jest ze wlasnie przez te zylaki mlodzi ludzie potrzebuja HTZ.
a co do wbijania, to sa wzmianki ze tylko podwyzszone cisnienie moze miec wplyw na te zylaki.
czytasz po ang? meso to jedne z najlepszych forum angielsko-jezycznych.

http://forum.mesomorphosis.com/mens-health-forum/varicoceles-new-research-findings-134256000.html

lCs
26-05-10, 07:15
Oj ze wzwodem nie mam żadnych problemów...:D

lCs
26-05-10, 07:15
Z tego wynika że bardziej by mi efedryna szkodziła niż testo

D3
31-05-10, 12:51
Zrób sobie USG Doppler'a jąder, prywatnie taka usługa kosztuje ok. 60zł.
Żylaki powrózka nasiennego nie mają wpływu na wzwód, a są odpowiedzialne za jakość Twojego nasienia. Kolejnym badaniem jakie byś musiał sobie przeprowadzić przed USG Doppler'a to spermiogram (nasieniogram) i to prywatnie, bo publicznie to się nie doczekasz. Koszt całościowego takiego badania (kompletnie badanie nasienia) to ok. 240zł (w moich okolicach). Może gdzie indziej ceny są różne.

Jak masz żylaki II stopnia to już to się kwalifikuje do zabiegu, najlepiej metodą laparoskopową. Nie będziesz miał poprzecinanych mięśni, a i blizny się szybko goją, są małe i szybko możesz powrócić do aktywności fizycznej. Możesz również spróbować różnych "żywieniowo-ziołowych" metod + noszenie luźnej bielizny, ale raczej nie spowoduje to kompletnego zaniknięcia tych żył, ewentualnie pomniejszy. Masz je po jednej stronie czy też po obu?

Reasumując:
- nasieniongram (spermiogram) całościowy nasienia
- USG Doppler'a, aby dokładnie Cię chirurg przebadał i określił stopień żylakówi itd.
- decyzja czy operujemy czy też nie.

Z żylakami powrózka nasiennego można żyć, ale możesz mieć problemy ze zrobieniem dzieciaka, gdyż żylaki powodują wzrost temperatury jąder przez co nasienie jest słabej jakości i możesz być częściowo bezpłodny albo zupełnie bezpłodny (jak liczba plemników jest mniejsza niż 5mln czy jakoś tak)