Zobacz pełną wersję : Drążek
Mam pytanie? Chcę czwiczyć na drązku bo niezmiernie jest mi to potrzebne aby pozdawać egzaminy, problem w tym, że nie mam zbyt dużo siły czy też techniki aby móc się podciągnąć kilka razy. Tak więc jakie byście mi doradzili czwiczenia hantlami czy też sztangą? Chodzi mi o to, że nie wiem jaka partia mieśni odpowiada sile w ręcach aby móc się podciągnąć.
ps. w podciąganiu rękoma do przodu a nie do siebie!
Prezydent_1c
15-02-07, 21:51
Ja ci polecam podciąganie takie nie do końca ... Po pewnym czasie bedzie ci łatwiej i wkońcu dojdziesz do wprawy zeby robić pełne podciągnięcia ... Pozatem biceps i przedramie polecam ci ćwiczyć ...
Embi, zatrudnij pomocnika który będzie cię podtrzymywał z tyłu!! Po pewnym czasie bedziesz robił coraz więcej!!
pzdr.
moze jakies krzeslo walnij sobie pod nogi zeby bylo ci latwiej a pozniej juz bez tego. pozdro
----
z ciekawosci sprawdzilem to z krzeslem;d i dobrze jest... czyli pomocnik ci sie niejest potrzebny
iknow, to teraz sprubój z pomocnikiem i zobaczysz jak lepiej jest!!
pzdr.
krzychuool
16-02-07, 12:33
Ja też polecam ćwiczyć drążek z kolegą, bo on najlepiej może ocenić ile siły włoży w pomaganiu Tobie, a na krzesełku możesz za dużo sobie pomagać nogami :razz:
tylko jak nie masz kolegi to pozostaje krzesło
On pyta o ćwiczenia z hantlami a nie na drążku. Wiadomo, że najlepiej poprawić się w w podciąganiu trenując po prostu podciąganie ale można też wspomóc hantlami.
Najlepiej gdybyś miał wyciąg górny. Z hantlami to możesz jakieś ćwiczenia na triceps ćwiczyć.
Nie napisałeś czy te podciągania podchwytem czy nachwytem. Jak nachwytem to na tricka jak najbardziej. Podchwytem to biceps.
ps. w podciąganiu rękoma do przodu a nie do siebie!
Ćwicząc hantlami (lub nawet wyciskanie sztangą) pomoże Ci to w podciąganiu.
Np. unosząc sztangę przy wyciskaniu, opuszczaj powoli.
Z hantlami też można wyciskać ale to wiadomo, że robisz np 5x 50 powtórzeń [zależy od ciezaru]. Możesz robić wyciskanie siedząc hantlami sprzed głowy. Leżąc na ławce brzuchem do dołu (górna część tułowia wystaje poza ławkę, abyś swowodę ruchu miał) podciąganie hantli w górę [do tułowia]. To moje przykłady pozdro.
ps. w podciąganiu możesz sobie pomóc nogami wymachując[wymach+u+jąc] je na wszystkie strony - to [przynajmniej w moim przypadku] zwiększy liczbę podciągnieć o parę powtórzeń.
czy nachwytem.
Oczywiscie nachwyt.
Dzięki bardzo, widzę, że dużo na to pomysłów, zwłaszcza z kszesłem moze byc pożyteczne dla mnie, natomiast jeśli chodzi o siłkę, triceps i przedramie muszę poświecić wiecej czasu wówczas i w pewnym sensie prościej mi będzie.
Pozdrawiam i dziękuje za rady.