PDA

Zobacz pełną wersję : Dieta CKD, a zwykłe okrajanie węgli co lepsze?

Lordunio
13-05-10, 12:59
Witam!
Mam pytanie jak w temacie.
1.Która dieta lepsza?
2.Ile można spalić w ciągu miesiąca takanki tłuszczowej przy diecie CKD (wiem, że zależy od indywidualności, ale chodzi mi tutaj, jak spadło osobom które to już stosowały)

rafio83
13-05-10, 13:14
Kurde cos nie mam przekonania...:/
Węgle tylko co 5-6 dni? Reszta tłuszcz i białko, sam jestem ciekaw jak to działa i czy ktos z forum juz próbował?!

fallenursus
13-05-10, 13:25
http://www.e-gym.pl/showthread.php?18035-quot-0-quot-t%B3uszczu&highlight=ketoza
http://www.e-gym.pl/showthread.php?19543-pytanie-o-CKD&highlight=ketoza

jak przeczytasz bedziesz wszystko wiedzial

Lordunio
13-05-10, 13:51
Dzięki fallen, zabieram się do czytania, jak nie znajdę tam wszystkich informacji napiszę znowu, bo urodziło mi się parę nowych pytań w głowie co do tego. ;)

Lordunio
13-05-10, 14:31
Ok urodziło się w mojej głowie parę pytań, czytałem o CKD na innym forum:

1.Czy plan treningowy CKD musi być koniecznie taki jak tutaj:
Niedziela/60 aerobów/CKD
Poniedziałek/siłownia/CKD
Wtorek/siłownia/CKD
środa-czwartek/60 aeroby/CKD
Piątek/ całe ciało katujemy ostro/ CKD do treningu, potem ładujemy węgle
Sobota/ bez treningu/wysokowęglowa

Czy może być inny?
Wydaje mi się, że może być, bo ktoś tam pisał, jak planuje trening.

2. Czy można zamiast aerobów 60 minutowych, robić trening HIIT?
3. Aeroby/HIIT wykonywać rano na czczo?
4. Jeżeli trening może być inny i jeżeli można robić HIIT, czy trening może wyglądać tak:
pon-siłownia + 1.5h trening piłka nożna
wt-HIIT (rano) + 1.5h trening piłka nożna (wieczór)
śr-siłownia + aeroby 45 min
cz-HIIT (rano) + 1.5h trening piłka nożna (wieczór)
pt-siłownia + aeroby 45 min
sb-HIIT
nd-przerwa

+w tygodniu 2h park wodny, ale to w formie relaksu

Wiem, że trening bardzo intensywny.

5.Rozumiem, że dietę stosujemy 2 tygodnie max, po czym jeden dzień "ładowania" (jeżeli mamy taką potrzebę) i znowu dieta tak? Nie wiem, czy tam Ci chodziło o to, że nie stosowałeś ładowań. ;)
Kurde no czytałem pare razy jak to w sobotę i niedzielę, ale nie rozkminiam za bardzo.
6.Odnośnie termospalaczy... miałem kiedyś problemy z sercem, miałem powiększenie komory sercowej w okresie dojrzewania, jednak wszyskto wróciło do normy. Później mi wyszło jakieś poszerzenie QRS i uniesienie ST. Miałem kontrolować co jakiś czas, jednak nic się nie zmieniało. Darować sobie termospalacz, czy jednak kupić jakiś?
7.Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale jemy poprostu, tam wyczytałem jakieś smażenie itd. Można tak jeść, czy raczej gotować mięsa, kurczak bez skóry itp? (oczywiście bez przesady)
8.Co robić jak mi się nie uda wejść w ketoze? Trzymać diete?

Zrobię tak jak mówiłeś, 0 węgli. ;)
Mówisz kawę pić? Ok, nie lubie ale będę :D
Z supli jakie mam: Karnityna (jestem jej zwolennikiem), BCAA, białko, Carbo (tu nie potrzebne :D), Tauryna.

Lordunio
13-05-10, 15:00
Kurde nie mogę już edytować, jeszcze pytanie o tłuszcze skąd je brać, skoro polecałeś 0 węgli, a w oliwie jest 0,2g, orzechach jeszcze więcej, bo chyba nie ze słoniny i smalcu. a z mięsa samego podejrzewam, że nie wystarczy. :D
Olej kukurydziany mam sam pić? :D

Jeszcze odnośnie supli, co brałeś do tego:
omega-3?
Mam jeszcze witaminki Daily Formula.

Po przeczytaniu tych dwóch tematów, jesten naprawdę bardzo zachęcony :D

KowalX
13-05-10, 16:16
Zdrowsze zwykłe okrajanie węgli i tłuszczy .

fallenursus
13-05-10, 19:41
trening mozesz robic jaki ci sie zewnie podoba.
jesli dasz rade robic HIIT'y to jak najbardziej.
Mozesz wykonywac naczczo po zaladowaniu bcaa
ja nie ladowalem wegli po 2uch tygodniach. na sam koniec dopiero czyli ok. miesiac. ladowanie wegli wyglada mniej wiecej tak:
1dzien -1gr na kgmc
2dzien 2x tyle
3dzien 3x tyle.
potem znowu keto.

nie ruszalbym termospalaczy na twoim miejscu, sama kawa wystarczy.
w ketoze wejdziesz, moze zajac troche czasu-7-10dni,ale jesli w przeciagu 3-4 dni nie zobaczysz nic na paskach, obadaj diete dokladnie bo mozesz gdzies miec cukry..
mieso moze byc pod kazda postacia. jadlem wszystko co miesne. mieso ma 0 ww.musztarda tez:) swierzy ogorek lub kiszony tez nie maja ww.
niektorym wystarczy ze zejda ponizej 80-100gr ww dziennie i juz wchodza w ketoze. musisz sam to sprawdzic, ale zeby jak najszybciej w nia wejsc-0 ww:)potem najwyzej mozesz stopniowo dodawac po 5gr dziennie i badac paskami czy nadal jestes w ketozie.

KowalX
13-05-10, 20:27
Zero węgli w żadnym wypadku :)

Lordunio
13-05-10, 21:07
trening mozesz robic jaki ci sie zewnie podoba.
jesli dasz rade robic HIIT'y to jak najbardziej.
Mozesz wykonywac naczczo po zaladowaniu bcaa
ja nie ladowalem wegli po 2uch tygodniach. na sam koniec dopiero czyli ok. miesiac. ladowanie wegli wyglada mniej wiecej tak:
1dzien -1gr na kgmc
2dzien 2x tyle
3dzien 3x tyle.
potem znowu keto.

nie ruszalbym termospalaczy na twoim miejscu, sama kawa wystarczy.
w ketoze wejdziesz, moze zajac troche czasu-7-10dni,ale jesli w przeciagu 3-4 dni nie zobaczysz nic na paskach, obadaj diete dokladnie bo mozesz gdzies miec cukry..
mieso moze byc pod kazda postacia. jadlem wszystko co miesne. mieso ma 0 ww.musztarda tez:) swierzy ogorek lub kiszony tez nie maja ww.
niektorym wystarczy ze zejda ponizej 80-100gr ww dziennie i juz wchodza w ketoze. musisz sam to sprawdzic, ale zeby jak najszybciej w nia wejsc-0 ww:)potem najwyzej mozesz stopniowo dodawac po 5gr dziennie i badac paskami czy nadal jestes w ketozie.

http://tabelekaloryczne.w.interia.pl/l-r.htm
To tutaj mają jakieś lewe wartości przy musztardzie.

Czyli dietke mogę cisnąć "dopóki wytrzymam".
Skąd brałeś tłuszcze, bo 150g to troszkę dużo, a przecież z mięsa wszystkiego nie dostarczę?
Oliwa z oliwek jak dobrze widzę w tych tabelach ma troszę węgli, orzechy jeszcze więcej.
Kawa parzona, czy rozpuszczalna?

ht
13-05-10, 21:30
kakrkowka boczek ogolnie tluste miesa. mi ckd nie podeszla. robilem sie jakis plaski i miekki. wole jednak obcinac wegle.

fallenursus
13-05-10, 22:54
tak jak wyzej, tluste miesko+raz na tydzien jak pykniesz golonke to odlecisz.:)
dziwne musztardy macie. szukaj takiej bez ww.:)
http://calorielab.com/brands/frenchs-mustard/125/2003405 najtansza zwykla musztarda

fallenursus
13-05-10, 23:02
Zero węgli w żadnym wypadku :)

ach te ksiazki szkolne....http://imgcash6.imageshack.us/img153/9674/44258467.gif

nic mu nie bedzie, 3-4 tygodnie z palcem w dupie moze sobie jechac bez ww. Wszyscy przezyli i sa zadowoleni.:)

Lordunio
13-05-10, 23:03
tak jak wyzej, tluste miesko+raz na tydzien jak pykniesz golonke to odlecisz.:)
dziwne musztardy macie. szukaj takiej bez ww.:)
http://calorielab.com/brands/frenchs-mustard/125/2003405 najtansza zwykla musztarda

Oooo to będę szukał. Widzę, że na oliwce tej co mam w domu też nie ma węgli więc ok.:D
Dietkę zacznę od poniedziałku. - poprowadzę jakąś relacje, żeby motywacje mieć. :D
Może chociaż troszkę się uda ogarnąć przed lipcem, zdeterminowany to ja jestem. :)
Jak mi pójdzie 4kg tłuszczu w miesiąc to będę baaaaardzo zadowolony.
Dzięki fallen za wszystkie rady.

fallenursus
13-05-10, 23:06
zrob foty przed i po, ale wiedz ze nie bedzie sily ani wygladu dopuki nie zaladujesz wegli:) nie poddawaj sie!

Lordunio
13-05-10, 23:08
zrob foty przed i po, ale wiedz ze nie bedzie sily ani wygladu dopuki nie zaladujesz wegli:) nie poddawaj sie!

Ok dobrze wiedzieć, żeby się nie zniechęcić. :) Czyli wygląd itd. po diecie kiedy to się zacznie ładować węgle. :)
Foty zrobie w poniedziałek rano, tak samo jak wszystkie pomiary.
Drażni mnie ten tłuszcz który mnie zalewa, szczególnie na brzuchu.

fallenursus
13-05-10, 23:09
udez do bullet na pw on jako ostatni tu jechal ckd,napoewno pomoze

KowalX
13-05-10, 23:10
ach te ksiazki szkolne....http://imgcash6.imageshack.us/img153/9674/44258467.gif

nic mu nie bedzie, 3-4 tygodnie z palcem w dupie moze sobie jechac bez ww. Wszyscy przezyli i sa zadowoleni.:)
To nie książki szkolne ;) nic hmm nieźle się zakwasi chłop :)

fallenursus
13-05-10, 23:13
no zgaga bedzie, bo musi:) przezyje.

rafio83
14-05-10, 11:38
Czyli nie chodzi o to żeby jeść zdrowe tłuszcze tylko ogólnie tłuszcz tak? Boczki,golonki,słonina... :)

fallenursus
14-05-10, 13:18
tak,ale ne zaduzo, bo wlasnie tluszcz chcesz spalac a z niego pobierasz energie.
caly pic diety ketogenicznej polega na tym ze przestawiasz organizm na pobieranie energi z tluszczy.

KowalX
14-05-10, 13:43
Niestety mózg z tego nigdy nie skorzysta i wytwarzane są ketony ,które są toksyczne dla organizmu,w wysiłku beztlenowym również nie wykorzysta tłuszczy, organizm pobiera energię z białek(aminokwasów) oprócz tego z glicerolu oraz kwasu mlekowego wytwarzany jest glikogen przez co jesteś gorzej wydajny energetycznie.
Minimum to ok. 50g węgli na dobę.

Lordunio
15-05-10, 11:31
Aha jeszcze jedno pytanko fallen. Skoro normalnie było napisane, że mam jeść 165g (2,2g/kg) białka, to tłuszczy mi wyszło ~150g.
Pytanie nie za dużo tłuszczy, a białka nie za mało?
Fallen masz jakies sprawdzone przyprawy do tego jedzenia, bo wydaje mi się, że wszystko będzie bez smaku. :D

Ważę 75kg (no tak ale to nie jest sucha masa)

fallenursus
15-05-10, 17:01
nie bedziemy sie oszukiwac- nie licze kal nigdy. za stary jkestem na to, jadlem jak bylem glodny do puki sie nie nasycilem i przewaznie co 2hr:)
przyprawy kazde ktore nie maja lub maja znikome ilosci ww.

Bibski|
16-05-10, 18:28
Ja dałem węgle w pierwszym dniu na 50 potem około 20 i wskoczyłem w ketozę po 2 dniach wytrzymałem tak dwa tygodnie do dupy się czułem kołowaty i osłabiony ale efekty były widoczne po tygodniu jednak ze swojej praktyki polecam stopniowe obcinanie węgli i huśtawkę nimi w zależności od samopoczucia teraz tak robie i jest ok nawet po wysiłku czy rano jeszcze ciałka ketonowe w moczu sie pokazuja

Lordunio
16-05-10, 21:06
Ja dałem węgle w pierwszym dniu na 50 potem około 20 i wskoczyłem w ketozę po 2 dniach wytrzymałem tak dwa tygodnie do dupy się czułem kołowaty i osłabiony ale efekty były widoczne po tygodniu jednak ze swojej praktyki polecam stopniowe obcinanie węgli i huśtawkę nimi w zależności od samopoczucia teraz tak robie i jest ok nawet po wysiłku czy rano jeszcze ciałka ketonowe w moczu sie pokazuja

Wielkie dzięki, jak będzie za ciężko to zwrócę na to uwagę. ;)
Od jutra zaczynam :D

KowalX
16-05-10, 21:12
Ludzie wy nie kumacie ,że nawet przy 100g węgli to też ketoza ,a pojawienie się ketonów w moczu nie jest konieczne i jedynym badaniem wykazującym dokładnie jest badanie krwi.Nie schodzi się poniżej 50g węgli jest to niezbędne minimum by utrzymać równowagę w organizmie.

Bibski|
17-05-10, 08:22
Ludzie wy nie kumacie ,że nawet przy 100g węgli to też ketoza ,a pojawienie się ketonów w moczu nie jest konieczne i jedynym badaniem wykazującym dokładnie jest badanie krwi.Nie schodzi się poniżej 50g węgli jest to niezbędne minimum by utrzymać równowagę w organizmie.
Pewnie masz racje dlatego po spożyciu 20 gr węgli na dobę tak się do dupy czułem słaby jak sik pająka