Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wyciskanie sztangielek

arthurro
06-05-10, 20:49
A więc sytuacja jest taka,że ćwiczę i cały czas dokupuje sprzęt:)...wszystko pięknie ładnie tyle,że coś czuje,że w ćwiczeniu na klatę tzn wyciskania sztangielek(sztangi nie mam) mógłbym narzucić więcej niż jest obecnie...niestety nie mam tyle kg by rozłożyć na obie hantle.
Znalazlem kiedyś takie ćwiczenie na klatę jak wyciskanie jednorącz - jednak nie widzę by było ono jakoś popularne.

Co powiedzielibyście na taką alternatywę w moim przypadku

trening tej partii(jaki obecnie wykonuję) to serie łączone - lecz czesto zmieniam i raz zrobie normalne serie raz dorzucę dropseta - szukam najlepszego rozwiązania i póki co serie łączone mi się chyba najbardziej podobają:):

wyciskanie sztangielek płasko / pompki wąsko (2x)

wyciskanie sztangielek skos + / pompki standardowe z obciążeniem (2x)

rozpiętki płasko lub skos + 3x

Dzięki z góry za wszelkie sugestie:)

arthurro
07-05-10, 09:33
żadnych opinii? - rozumiem,że w takim razie nie ma przeciwskazań i ćwiczenie będzie miało identyczny wpływ na budowanie masy kl. piersiowej jak wyciskanie oburącz:)

kubaCK
07-05-10, 09:40
nie robilem nigdy takiego wyciskania. w kazdym razie na moje oko to lipa, sztanga to sztanga. rozumiem dorzucic te sztangielki oburacz ale jedna sztangielka to nie bardzo... juz bardziej triceps bedzie wchodzil przy tym cwiczeniu(ulozenie rak).

chabekster
07-05-10, 11:43
http://www.e-kulturystyka.info/images/icons/icon1.gif Wyciskanie sztangielek

A więc sytuacja jest taka,że ćwiczę i cały czas dokupuje sprzęt:)...

DOKUP SE SZTANGĘ PROSTĄ ;) a jak narazie to dodaj do planu treningowego " przenosy hantli zza głowy "

ht
07-05-10, 12:08
mysle ze wyciskanie jednej sztangielki to lipa. skupiasz sie na utrzymaniu rownowagi na lawce a nie na oproawnym spinaniu i rozciaganiu miesnia.

arthurro
07-05-10, 15:46
http://www.youtube.com/watch?v=TTNWTbXgkEA

to jest to ćwiczenie...jak by to pokazywał jakiś dzieciak to rozumiem ale w przypadku tej osoby wątpię by to ćwiczenie było jakimś udziwnieniem i lipą...sztange chetnie bym kupił ale nie mam gdzie tego trzymać poza tym słyszałem wiele opinii,że sztangielki wypierają sztangę powoli - tak jak skosy ławkę płaską:)

wujek.maciek
07-05-10, 15:48
a pompek to juz nie laska robic??

kubaCK
07-05-10, 16:17
nie bardzo wiedzialem jak sie chcesz do tego zabrac. jak dla mnie nadal lipa:)

arthurro
07-05-10, 23:10
a pompek to juz nie laska robic??

wuja czytaj 1 post dokładnie:) serie łączone z POMPKAMI !:)

Micek185
08-05-10, 01:39
skoro masz mało ciężaru to najpierw zrób sobie serię pompek a dopiero wtedy robisz serie z hantlami wtedy juz masz osłabione mięśnie,po drugie zatrzymuj cięzar w dolnej fazie w tzw martwym punkcie na chwilke tak jak to robia trójboiści wtedy o wiele cięzej jest ci go wycisnąc tak samo w górnej fazie spinasz mieśnie i na chwile zatrzymujesz ruch powolna technika moze zdziałac cuda
napisz jeszcze jakim sprzetem dysponujesz iu jak to mozesz poskładać
pozdro

wujek.maciek
08-05-10, 02:35
wuja czytaj 1 post dokładnie:) serie łączone z POMPKAMI !:)

no wlasnie przeczytalem i doradzam ci to samo. troche polotu i finezji... albo robisz wstepne zmeczenie np. 2 seriami rozpietek i potem dopompowujesz, albo pompujesz na zasadzie dropseta i ostatnia seri (2) dobijasz hantlami... takze poki co, twoj trening klaty powinien skupic sie dookola pompek. jak bedzie sprzet, bedziemy gadac. na razie docen grawitacje :)

pozdro

arthurro
08-05-10, 06:44
2x Push - uppery do pompek, gryf łamany , 2x sztangielki, obciążenia : 4x5kg , 4x2kg , 4x1kg , 4x0,5kg + obciązniki na nadgarstki 2x1,5kg - które też mogę rzucić na obciązenie sztangielek:)

ps.piszecie,że lipa - ale dlaczego? ja to postrzegam to tak,ze poprostu pracuje najpierw jednym mięśniem kl.piersiowej potem następnym...nie dosć,że sie skupiam jeszcze bardziej na konkretnym mięśniu jak i na technice to jeszcze mogę drugą wolna reka delikatnie pomóc w ostatnich powtórzeniach by wycisnac wszystko z mieśni(sami sobie jesteśmy partnerem asekurującym do ćwiczeń).
A nie obecnosć tego ćwiczenia w planach treningowych tłumacze tym,że poprostu jak ktoś ma dostęp do pełnego wyposażenia to nie ma sensu kombinować i to by było na tyle:P
Dlatego nie rozumiem,dlaczego uwazacie,że to ćwiczenie to lipa.:):):)

fallenursus
08-05-10, 06:55
wyciskanie jednoracz jest bardzo dobre.
tylko nie jak sie je robi caly czas

mozesz tez urozmaicic i wyciskach normalnie,trzymajac dlonie do srodka. mozesz robic rozpietki trzymajac dlonie tak samo jakbys wyciskal i ramiona bez zgiecia.,calkiem inaczej wtedy wchodza.

arthurro
08-05-10, 11:13
wyciskanie jednoracz jest bardzo dobre.
tylko nie jak sie je robi caly czas.

rozumiem,że to takie ćwiczenie jak "21" czyli łamiace zastój mięśni - urozmaicające bodziec? :)

bo to ćwiczenie tak sobie porównywałem do np. unoszenia sztangielek młotkowo...można robić to obiema rękoma naraz lub pojedyńczo - myslalem,ze tą samą zasadę można przypisać wyciskaniu sztangielek i wyciskaniu jednorącz:)...dlatego nie rozumiałem dlaczego jest wg. niektórych lipne.

wujek.maciek
08-05-10, 12:57
to akurat calkiem inne cwiczeni, a wyciskanie 1racz nie pozwala np. rozciagnac klaty w koncowym etapie ruchu, zajmuje wiecej czasu, no i stabilizacja. przy wyciskaniu czlowiek ma lezec twardo na lawie (ze wzgl. na kregoslup: nogi na glebie, dupa i glowa oparte), a nie byc 1 barkiem w powietrzu. az sie prosi o kontuzje. rob jak uwazasz, ale potem nie placz, ze cos cie napier...a.

pozdro

ps: mozesz jak najbardziej sprobowac 21, ale czy pomoze to przelamac zastoj? ciezko powiedziec. probuj.