Zobacz pełną wersję : Średnica - kto wie jak dobrać?
Witam! Mam w planach zrobić sobie krążki własnoręcznie... a mianowicie. Ze złomu przewieźć blache 20mm grubą wypalić panikiem koła później obtoczyć do równego i na tokarce wywiercić dziurę na sztangę tylko jest jeden problem.... zna ktoś jakiś wzorek albo umie obliczyć średnicę tych krążków żeby miały równe wagi? tzn 20kg 15kg 10kg itp... Ma ktoś jakieś pomysły jak to wyliczyć?? aa otwory na sztangę standartowe znaczy nie zadne olimpijskie tylko zwykłe na chińską sztangę haha :P Z góry dzięki za podzielenie się wiedzą. Pozdrawiam!
To jest akurat banalnie proste ... powiedz jaki ma być otwór , to podam ci średnice krążków które odpowiadają za 10 , 5 , 15 kilo ... Myślę , że 20-tki już by były średnicy studzienki kanalizacyjnej , ale też mogę policzyć ;] Zakładam , że przywieziesz zwykłą stal , której gęstość to 7,81 G/CM3 ...
A jak chcesz sam robić , to liczysz np. objętość krążka który ci odpadnie na otwór , potem robisz równianie w którym podstawiasz dane i obliczasz średnicę obciążenia ... masz wszystko oprócz R ( średnica ) , za gestość weź sobie 7,81 , a wzór pi-er-kwadrat chyba znasz ...
hmmm No średnica tego otworu to bedzie z 30mm
A co do tego że dwudziestki wielkości studzienki kanalizacyjnej to jakoś specjalnie by nie przeszkadzało bo na sztangę to w sam raz... ważniejsza jest grubość krążka niż średnica żeby jaknajwięcej obciążenia weszło (aktualnie mam z tym problem bo same żeliwne mam i najwiękrzy nominał to 10kg)
policzyłem szybko dla 10 kg , i wychodzi że przy fi otwru 28mm , to fi krążka będzie 28,6 cm ...
Ps. gęstośc przyjmij jednak 7,86 a nie 7,81 według wyliczeń z takimi wymiarami powinno brakować 4 gramy do 100 kilo ( zaokrąglanie wyników )
Ale ci powiem , że ja toczyłem ze stali ST3 i liczyłem wagi w ten sposób a potem ważyłem na dokładniej wadze i wychodzi co do grama , bo stale w zależności od zawartości węgla różnią się gęstością bardzo minimalnie , i można zawsze przyjąć te 7,86
Ok stary dzięki za pomoc :) To tera na złom po blache i do tokarki ;))
poślij mi jeszcze jakbyś mógł te Twoje obliczenia z tego 10kg. Byłbym ogromnie wdzięczny ;)
policzyłem szybko dla 10 kg , i wychodzi że przy fi otwru 28mm , to fi krążka będzie 28,6 cm ...
dobra chyba załapałem ale czy nie wyliczyłeś tego przyjmując że fi otworu wynosi 30mm a nie 28? bo ja przyjalem tera 30 i wyszlo mi to samo co Tobie czyli 28,635642
liczyłem dla fi otworu 28 mm , czyli za promień otworu podstawiałem 1,4 bo wszystko licze w cm , wtedy nie trzeba zmieniać gęstości , bo jest wyrażona w g/cm3
A obliczenia to robisz najpierw :
1 ) liczymy wagę kółka które zostanie po otworze : 3,14 * 1,4cm^2 * 2cm * 7,86gr/cm3 = to w przybliżeniu jest 97 gram
2 ) więc wiemy że całe kółko z niewytoczonym otworem ma ważyć 1097 gram więc :
3,14 * r^2 * 2cm * 7,81gr/cm3 = 1097 gr
no i z tego wyliczyłem i zaokrągliłem i wyszło mi że będzie brakowało 4 gram bodajże do 10 kg , więc jeśli ty zrobiłeś większy otwór , to wyniki jak najbardziej mogły nam wyjść bardzo zbliżone ;] tak czy siak zawsze nawet na sklepowych krążkach jest waga +/- 3 lub 4 % , a na chińszczyźnie nawet podejżewam z 8 % :D:D
hehe wporzo... wyliczyłem to troche inaczej... bo pomogłem sobie proporcjami ale wyszło chyba dobrze. Policzyłem potem jeszcze raz dla 10kg przy srednicy otworu 28 i po zaokragleniu wyszlo tyle samo co przy 30mm także luźno hehe Wyliczyłem i wyszło mi że dla:
5kg - R=20,4cm
10kg - R=28,6cm
15kg - R=35cm
20kg - R=40,4cm
tylko coś mi się nie wydaje że one będą aż tyle ważyć... mam dwie odlewane 10kg, mają podobną średnicę ale są chyba grubsze a ważą tyle samo.... hmmm no chyba że żeliwo ma mniejszą gęstość od stali to rozumiem...
http://img88.imageshack.us/img88/1434/p5040138.jpg
Z tego co pamiętam to żeliwo miało gęstość od 6,6 do 7,7 g/cm3 , niby różnica nieduża , ale jednak stal jest walcowana na gorąco , a odlewka żeliwna to chyba będzie miała sporo pęcherzyków i nie będzie tak jednorodna jak stal - przynajmniej tak mi się wydaje ...
Jedno jest pewne - stal wacha się tylko od 7,7 do 7,9 g/cm3 , więc jeśli prawidłowo obliczysz średnicę to po prostu nie ma H&^% , ze wyjdzie zły wynik , a takie liczenie jest dokładniejsze niż ważenie na wagach , które są też obarczone sporym błędem pomiarowym ...
No pewnie... tą różnicę wagi spowodowaną przez gęstość zauważyłbyś może przy cyferkach rzędu +100kg na 20kg tego nie poczujesz... hmmm.... dokładnie zważyłbyś to jedynie na wadze z odważnikami... tak to kazda Ci inaczej pokaże... nawet elektryczne
to teraz pozostaje mi tylko zakupić na złomie materiał a potem zwerbować znajomego który ma tokarke i palnik hehe ciekawe ile sobie zażyczy... ale i tak z pewnością mniej mnie to wyjdzie niż miałbym zakupić chociażby na allegro 2 krążki 20kg... a za 1 bym zapłacił 97zł PLUS przesyłka hehe
Znam to ;] Mi toczy ojciec , ale itak mam problem bo największy dostępny u niego w pracy wałek to 20 cm , i np krążek 15 kilo to u mnie 6,1 cm szerokości , dlatego też muszę coś zakombinować i sprawić sobie jakieś dwa krążki ala studzienka - cieniutkie , ciężkie i o dużej średnicy ... Nawet takie po 30 kilo by mi pasowały , wtedy nie trzeba by było tego na sztangę zakładać tyle ....
Daj znać po ile teraz krzyczą za takie coś na złomach ....
P.S
Nie ma ołowiu na złomach ??? Ołów jest bardzo gesty , łatwo go topić i odlać dobre krążki .... Wycgodza dużo mniejsze niż stalowe czy żeliwne a cięzkie jak pierun ;]
hmmm... mi wujek przywiezie przy okazji... jak z nim gadałem to 20mm po 1-1,5zł krzyczeli... hmmm ołów mówisz... po pierwsze z tego co mi wiadomo to jest to dosyć kruchy materiał (tzn peka przy byle upadku - wytrzymałość coś jak beton ma), a po drugie podczas topienia mozna się zatruć bo jego opary są trujące
ołów na pewno nie pęknie bo jest bardzo ciągliwy ... :) Można go zginać i ugniatać ( jest miękki ) , a opary są szkodliwe ale trzeba by było chyba wytapiać godzinę w zamkniętym pomieszczeniu ... robiąc to na świeżym powietrzu jest ok :D Za łepka wytapiało się z akumulatorów ;];]
hmmm na złomowisku o ołów chyba ciężko... a poza tym nie wiem czy nie opłaci sie bardziej kupić za 95zł z allegro hehe.... z tego co mi wiadomo zo ołów chyba drogi...