PDA

Zobacz pełną wersję : serek wiejski czy twaróg chudy ?

darek87
22-04-10, 16:01
Witam

Obecnie sprawa wygląda tak, że rano jadam serek wiejski, a jako ostatni posiłek 125 g twarogu chudego ( całe opakowanie, 250g dziele na dwa dni:)). Wpadałem jednak na pomysł, że bardziej opłacalne byłoby zamienić ten serek wiejski na drugą połowę opakowania z twarogiem. Tym sposobem jadłbym dziennie łącznie takie całe opakowanie czyli 250g.
Jakby nie patrzeć to:
serek wiejski---250g to 2,20zł ; w tym: białko 22g, węgle 4g, tłuszcz 14g.
poranna porcja twarogu---125g to 1,10zł (250g=2,19zł) ; w tym: białko 27g, węgle 4g, tłuszcz 0g.

Więc podsumowując, w miesiącu oszczędziłbym 34 zł, a i pod względem wartości odżywczych ta połowa twarogu byłaby lepsza. Nawet sprawa szybkości wchłaniania idzie na korzyść twarogu za sprawą braku tłuszczu, mam rację?
Co o tym myślicie?

szycha77
22-04-10, 16:08
Codziennie nie musisz jeść twarogu.

rafio83
22-04-10, 16:08
Może być i tak, tylko ze na noc dobrze jest dodac do twarogu czy serka wiejskiego 10g oliwy z oliwek!!!
Ja zawsze na noc jem serek wiejski 130g+10g oliwy

Giro
22-04-10, 16:51
Jeśli jadasz twaróg rano musisz wiedzieć, że ma on białko wolnowchłanialne. Na początej dnia przydałoby się białko szybkowchłanialne, więc raczej twaróg odpada. Ale jeśli masz problemy z hajsem to możesz szamać. Lepsze na śniadanie jaja.

D3
22-04-10, 16:54
Witam

Obecnie sprawa wygląda tak, że rano jadam serek wiejski, a jako ostatni posiłek 125 g twarogu chudego ( całe opakowanie, 250g dziele na dwa dni:)). Wpadałem jednak na pomysł, że bardziej opłacalne byłoby zamienić ten serek wiejski na drugą połowę opakowania z twarogiem. Tym sposobem jadłbym dziennie łącznie takie całe opakowanie czyli 250g.
Jakby nie patrzeć to:
serek wiejski---250g to 2,20zł ; w tym: białko 22g, węgle 4g, tłuszcz 14g.
poranna porcja twarogu---125g to 1,10zł (250g=2,19zł) ; w tym: białko 27g, węgle 4g, tłuszcz 0g.

Więc podsumowując, w miesiącu oszczędziłbym 34 zł, a i pod względem wartości odżywczych ta połowa twarogu byłaby lepsza. Nawet sprawa szybkości wchłaniania idzie na korzyść twarogu za sprawą braku tłuszczu, mam rację?
Co o tym myślicie?

Użyj chłopie wyszukiwarki...

rafio83
22-04-10, 16:56
Jeśli jadasz twaróg rano musisz wiedzieć, że ma on białko wolnowchłanialne. Na początej dnia przydałoby się białko szybkowchłanialne, więc raczej twaróg odpada. Ale jeśli masz problemy z hajsem to możesz szamać. Lepsze na śniadanie jaja.

Giro ale serek wiejski(130g) na noc i oliwa z oliwek(10g) może byc? Na ile godzin w ten sposób zapewnie organizmowi białeczko? bo później ide kimać tak na 8-10h :)

Giro
22-04-10, 16:59
Sama kazeina wchłania się nawet do 7 godzin. Tłuszcz może jeszcze to opóźnić, jednak zależy to od organizmu...

darek87
22-04-10, 17:12
Ja zawsze na noc jem serek wiejski 130g+10g oliwy
to nie za mało ? przecież w tym jest raptem z 15 g białka....

Sama kazeina wchłania się nawet do 7 godzin.
ale jak będe ten twaróg jadł o 6.00, a cwiczę 3 razy w tygodniu ok 14.30 -15.30 to chyba zdąży się spokojnie wchłonąć i nie zostanie ono spalone na treningu, dobrze mówię?

rafio83
22-04-10, 17:18
Nie 15 a 18 :)
To zależy od diety, ja akurat mam o 19:00 posiłek zawierający 30g białka więc na noc około 22:30 spokojnie wystarczy te 18g (czasem jeszcze dożuce 2 białka jaj)

rafio83
22-04-10, 17:19
Sama kazeina wchłania się nawet do 7 godzin. Tłuszcz może jeszcze to opóźnić, jednak zależy to od organizmu...

Kazeina jest w mleku ssaków? Czyli co twaróg i ogólnie pochodne tego produktu tak?

KowalX
22-04-10, 19:13
Walnij rybę z warzywami jako ostatni posiłek http://www.otofotki.pl/img12/obrazki/qc47_d (2).gif

sts
22-04-10, 19:16
twaróg jest nie dobry ;/

opalinho
22-04-10, 19:29
twaróg jest nie dobry ;/

Koledze chodzi o smak czy przydatność w diecie pakerskiej?

rafio83
22-04-10, 19:52
Panowie jak tak czytam te wasze rady odnośnie diet to odnosze wrażenie ze chyba wszyscy walneliście 6 w totka co???
Sama wołowinka, rybki(te najlepsze),ryz biały bee,lepiej brązowy,

Ja np. pytam sie k...wa o porady dla normalnego zjadacza chleba!!!! Jak bym miał jeść to co polecacie w ilościach zalecanych to chyba cała wypłata tylko na papu.... Zastanówcie się troche, to samo mozna osiągnąć chyba niższym nakładem finansowym

KowalX
22-04-10, 20:37
To nie wiem gdzie Ty kupujesz to jedzenie.Ryba tłusta świeża 2razy w tygodniu wystarczy.Ryż brązowy jest o 5gr droższy od białego.A sport nie jest tani,ale się kombinuję.

slim shady
22-04-10, 20:40
aż tak drogich rzeczy nie podajemy są dużo droższe, ten sport nie jest tani

rafio83
22-04-10, 20:49
To nie wiem gdzie Ty kupujesz to jedzenie.Ryba tłusta świeża 2razy w tygodniu wystarczy.Ryż brązowy jest o 5gr droższy od białego.A sport nie jest tani,ale się kombinuję.

"ten sport nie jest tani"- czyli co cwiczyc moga osoby z miesiecznym limitem na koncie powyzej.......???
Ryba swieZa kolego to kosztuje od 16-18zł za 3 filety płacisz 12zł jak bym miał sobie zjesc dwa razy w tygodniu rybke na kolecje(dobra porcja to dwa filety) to sobie policz ile to bedzie w ciągu miesiąca!!!
Ryz brązowy jest droższy od białego o 1/3
Do tego wołowina ponad 20zł za kg
Jedyne co jeszcze mozna kupic tanio to twaróg,sereg wiejski i cycki(chodz tez nie zawsze)

sts
22-04-10, 20:50
Koledze chodzi o smak czy przydatność w diecie pakerskiej?
smak oczywiście :)

slim shady
22-04-10, 22:01
"ten sport nie jest tani"- czyli co cwiczyc moga osoby z miesiecznym limitem na koncie powyzej.......???
ćwiczyć może każdy, tylko nie każdego stać na potężną sylwetkę

Ryba swieZa kolego to kosztuje od 16-18zł za 3 filety płacisz 12zł jak bym miał sobie zjesc dwa razy w tygodniu rybke na kolecje(dobra porcja to dwa filety) to sobie policz ile to bedzie w ciągu miesiąca!!!
Jedyne co jeszcze mozna kupic tanio to twaróg,sereg wiejski i cycki(chodz tez nie zawsze)
stary gdzie Ty kupujesz ?? rybe da się wyrwać za 7-10 zł za kilogram
kupujesz od myśliwego przebadanego dzika i masz dużo mięsa za niewielką cenę
odwiedzaj czasami takie sklepy jak netto,lidl biedronka czy co tam jeszcze jest

opalinho
22-04-10, 22:45

Mowa tu o rybce na noc więc nadaje się także np.wędzona makrela, za jedną sztukę zapłacisz jakieś 7 zeta i wyskrobiesz z niej ponad 300g czystego mięska,do tego 2-3 jajca i masz pasty na 3 wieczory.Trzeba kombinować i tak jak koledzy piszą szukac promo w sklepach typu Lidl,Biedrona.

Bull2
22-04-10, 22:58
musisz sobie obliczyc ile wydajesz na zarcie "zwykle" w caigu miesiace i pozniej obliczyc ile Ci wychodzi za diete. Nie bedzie to gigantyczna roznica, jezeli wogle bedzie, bo moze wcinasz jakies kebany albo chinole,maki,kejefsi itp. I na dodatek dieta jest zdrowa !

KowalX
23-04-10, 11:22
Co do ryb ja wychaczam łososia na 9zł i dobra porcja to nie dwa kawałki ryby tylko w zależności od masy ,mi starczy 150g na porcję.Ryż mam za 2,8zł 5paczek brązowego,ale i taniej można kupić.
Białko zwierzęce uzupełniam roślinnym.
Reszta dokładnie to co napisał Bull2 .

rafio83
23-04-10, 11:54
Podaj lokalizacje sklepu z tym łososiem :) kupie z 10kg i zamroże
U mnie to mogę sobie filety mrożone z pangi za tą cenę kupić!!!

KowalX
23-04-10, 13:36
"Biedronka" - łosoś mrożony 9,8zł ,
"Piotr i Paweł" łosoś wędzony 9zł