Zobacz pełną wersję : serek wiejski czy twaróg chudy ?
Witam
Obecnie sprawa wygląda tak, że rano jadam serek wiejski, a jako ostatni posiłek 125 g twarogu chudego ( całe opakowanie, 250g dziele na dwa dni:)). Wpadałem jednak na pomysł, że bardziej opłacalne byłoby zamienić ten serek wiejski na drugą połowę opakowania z twarogiem. Tym sposobem jadłbym dziennie łącznie takie całe opakowanie czyli 250g.
Jakby nie patrzeć to:
serek wiejski---250g to 2,20zł ; w tym: białko 22g, węgle 4g, tłuszcz 14g.
poranna porcja twarogu---125g to 1,10zł (250g=2,19zł) ; w tym: białko 27g, węgle 4g, tłuszcz 0g.
Więc podsumowując, w miesiącu oszczędziłbym 34 zł, a i pod względem wartości odżywczych ta połowa twarogu byłaby lepsza. Nawet sprawa szybkości wchłaniania idzie na korzyść twarogu za sprawą braku tłuszczu, mam rację?
Co o tym myślicie?
Codziennie nie musisz jeść twarogu.
Może być i tak, tylko ze na noc dobrze jest dodac do twarogu czy serka wiejskiego 10g oliwy z oliwek!!!
Ja zawsze na noc jem serek wiejski 130g+10g oliwy
Jeśli jadasz twaróg rano musisz wiedzieć, że ma on białko wolnowchłanialne. Na początej dnia przydałoby się białko szybkowchłanialne, więc raczej twaróg odpada. Ale jeśli masz problemy z hajsem to możesz szamać. Lepsze na śniadanie jaja.
Witam
Obecnie sprawa wygląda tak, że rano jadam serek wiejski, a jako ostatni posiłek 125 g twarogu chudego ( całe opakowanie, 250g dziele na dwa dni:)). Wpadałem jednak na pomysł, że bardziej opłacalne byłoby zamienić ten serek wiejski na drugą połowę opakowania z twarogiem. Tym sposobem jadłbym dziennie łącznie takie całe opakowanie czyli 250g.
Jakby nie patrzeć to:
serek wiejski---250g to 2,20zł ; w tym: białko 22g, węgle 4g, tłuszcz 14g.
poranna porcja twarogu---125g to 1,10zł (250g=2,19zł) ; w tym: białko 27g, węgle 4g, tłuszcz 0g.
Więc podsumowując, w miesiącu oszczędziłbym 34 zł, a i pod względem wartości odżywczych ta połowa twarogu byłaby lepsza. Nawet sprawa szybkości wchłaniania idzie na korzyść twarogu za sprawą braku tłuszczu, mam rację?
Co o tym myślicie?
Użyj chłopie wyszukiwarki...
Jeśli jadasz twaróg rano musisz wiedzieć, że ma on białko wolnowchłanialne. Na początej dnia przydałoby się białko szybkowchłanialne, więc raczej twaróg odpada. Ale jeśli masz problemy z hajsem to możesz szamać. Lepsze na śniadanie jaja.
Giro ale serek wiejski(130g) na noc i oliwa z oliwek(10g) może byc? Na ile godzin w ten sposób zapewnie organizmowi białeczko? bo później ide kimać tak na 8-10h :)
Sama kazeina wchłania się nawet do 7 godzin. Tłuszcz może jeszcze to opóźnić, jednak zależy to od organizmu...
Ja zawsze na noc jem serek wiejski 130g+10g oliwy
to nie za mało ? przecież w tym jest raptem z 15 g białka....
Sama kazeina wchłania się nawet do 7 godzin.
ale jak będe ten twaróg jadł o 6.00, a cwiczę 3 razy w tygodniu ok 14.30 -15.30 to chyba zdąży się spokojnie wchłonąć i nie zostanie ono spalone na treningu, dobrze mówię?
Nie 15 a 18 :)
To zależy od diety, ja akurat mam o 19:00 posiłek zawierający 30g białka więc na noc około 22:30 spokojnie wystarczy te 18g (czasem jeszcze dożuce 2 białka jaj)
Sama kazeina wchłania się nawet do 7 godzin. Tłuszcz może jeszcze to opóźnić, jednak zależy to od organizmu...
Kazeina jest w mleku ssaków? Czyli co twaróg i ogólnie pochodne tego produktu tak?
Walnij rybę z warzywami jako ostatni posiłek http://www.otofotki.pl/img12/obrazki/qc47_d (2).gif
twaróg jest nie dobry ;/
Koledze chodzi o smak czy przydatność w diecie pakerskiej?
Panowie jak tak czytam te wasze rady odnośnie diet to odnosze wrażenie ze chyba wszyscy walneliście 6 w totka co???
Sama wołowinka, rybki(te najlepsze),ryz biały bee,lepiej brązowy,
Ja np. pytam sie k...wa o porady dla normalnego zjadacza chleba!!!! Jak bym miał jeść to co polecacie w ilościach zalecanych to chyba cała wypłata tylko na papu.... Zastanówcie się troche, to samo mozna osiągnąć chyba niższym nakładem finansowym
To nie wiem gdzie Ty kupujesz to jedzenie.Ryba tłusta świeża 2razy w tygodniu wystarczy.Ryż brązowy jest o 5gr droższy od białego.A sport nie jest tani,ale się kombinuję.
slim shady
22-04-10, 20:40
aż tak drogich rzeczy nie podajemy są dużo droższe, ten sport nie jest tani
To nie wiem gdzie Ty kupujesz to jedzenie.Ryba tłusta świeża 2razy w tygodniu wystarczy.Ryż brązowy jest o 5gr droższy od białego.A sport nie jest tani,ale się kombinuję.
"ten sport nie jest tani"- czyli co cwiczyc moga osoby z miesiecznym limitem na koncie powyzej.......???
Ryba swieZa kolego to kosztuje od 16-18zł za 3 filety płacisz 12zł jak bym miał sobie zjesc dwa razy w tygodniu rybke na kolecje(dobra porcja to dwa filety) to sobie policz ile to bedzie w ciągu miesiąca!!!
Ryz brązowy jest droższy od białego o 1/3
Do tego wołowina ponad 20zł za kg
Jedyne co jeszcze mozna kupic tanio to twaróg,sereg wiejski i cycki(chodz tez nie zawsze)
Koledze chodzi o smak czy przydatność w diecie pakerskiej?
smak oczywiście :)
slim shady
22-04-10, 22:01
"ten sport nie jest tani"- czyli co cwiczyc moga osoby z miesiecznym limitem na koncie powyzej.......???
ćwiczyć może każdy, tylko nie każdego stać na potężną sylwetkę
Ryba swieZa kolego to kosztuje od 16-18zł za 3 filety płacisz 12zł jak bym miał sobie zjesc dwa razy w tygodniu rybke na kolecje(dobra porcja to dwa filety) to sobie policz ile to bedzie w ciągu miesiąca!!!
Jedyne co jeszcze mozna kupic tanio to twaróg,sereg wiejski i cycki(chodz tez nie zawsze)
stary gdzie Ty kupujesz ?? rybe da się wyrwać za 7-10 zł za kilogram
kupujesz od myśliwego przebadanego dzika i masz dużo mięsa za niewielką cenę
odwiedzaj czasami takie sklepy jak netto,lidl biedronka czy co tam jeszcze jest
Mowa tu o rybce na noc więc nadaje się także np.wędzona makrela, za jedną sztukę zapłacisz jakieś 7 zeta i wyskrobiesz z niej ponad 300g czystego mięska,do tego 2-3 jajca i masz pasty na 3 wieczory.Trzeba kombinować i tak jak koledzy piszą szukac promo w sklepach typu Lidl,Biedrona.
musisz sobie obliczyc ile wydajesz na zarcie "zwykle" w caigu miesiace i pozniej obliczyc ile Ci wychodzi za diete. Nie bedzie to gigantyczna roznica, jezeli wogle bedzie, bo moze wcinasz jakies kebany albo chinole,maki,kejefsi itp. I na dodatek dieta jest zdrowa !
Co do ryb ja wychaczam łososia na 9zł i dobra porcja to nie dwa kawałki ryby tylko w zależności od masy ,mi starczy 150g na porcję.Ryż mam za 2,8zł 5paczek brązowego,ale i taniej można kupić.
Białko zwierzęce uzupełniam roślinnym.
Reszta dokładnie to co napisał Bull2 .
Podaj lokalizacje sklepu z tym łososiem :) kupie z 10kg i zamroże
U mnie to mogę sobie filety mrożone z pangi za tą cenę kupić!!!
"Biedronka" - łosoś mrożony 9,8zł ,
"Piotr i Paweł" łosoś wędzony 9zł