PDA

Zobacz pełną wersję : Jak to brać

asik
16-04-10, 22:42
Witam proszę Was o poradę jak brać suplementy i czy w ogóle opłaca się je łączyć ze sobą: białko łowickie( jako uzupełnienie diety), kreatyna Monohydrat oraz BCAA. Co polecacie na ochronę/wzmocnienie stawów.

AKRO
17-04-10, 13:44
moim zdaniem bcaa nie potrzebne skoro bierzesz krete. Jak skonczyc czykl na krecie to mozesz wziasc bcaa.

A jak to brac to juz bylo wałkowane na tym forum tysiace razy.

KowalX
17-04-10, 13:48
Witam proszę Was o poradę jak brać suplementy i czy w ogóle opłaca się je łączyć ze sobą: białko łowickie( jako uzupełnienie diety), kreatyna Monohydrat oraz BCAA. Co polecacie na ochronę/wzmocnienie stawów.
Jako ,że białko jest to uzupełnienie diety nie patrz na nie w kontekście suplementów.Aminokwasów bezpośrednio z pożywieniem nie łączymy.Kreatyna na siłę wiadomo ,a bcaa antykatabolik.Ogólnie suple dobre.Na stawy możesz spróbować np."astro protect max" unikaj też dużej ilości tłuszczów nasyconych.

ht
17-04-10, 17:22
bcaa przed treningiem. bialko jak ci wychodzi z diety. krete 20g dziennie. od rana i po treningu.

KowalX
17-04-10, 18:23
krete 20g dziennie. od rana i po treningu.

Chyba 2x 5g :) on nie koksuje

Keejdzi
17-04-10, 18:27
no dokladnie ale nie chcialem sie wypowiadac :D

ht
17-04-10, 18:47
nadmiar kreatyyny i tak jest wydalany. napewno nam nie szkodzi. to juz nie te czasy ze kreta kosztowala 100zl. teraz jest w dobrych kosztach i wychodze z zalozenia ze mozna dac wiecej. napewno nie zaszkodzi a moze dac lepsze efekty.

Keejdzi
17-04-10, 20:41
10 g bedzie w sam raz ... moze nie jest droga ale bez przeady ze x2 wiecej ma brac niz potrzebuje a jak mowisz nadmiar i tak jest wydalany ...

asik
30-04-10, 21:54
Witajcie postanowiłem odświeżyć ten wątek. Czy ktoś z Was brał Creatynę http://www.allegro.pl/item1016742246_polsport_creatine_350_caps_mega_pro mocja_wys_0zl.html a także BCAA http://www.allegro.pl/item1016790846_infinity_bcaa_9oxo_454g_firmowy_sha ker_gratis.html. Czy brać kreatynę wg zaleceń tej firmy czyli tylko 6 tablekek dziennie (na forum kazdy poleca brac 10 g dziennie w dni treningowe) Zamierzam brać najpierw kretynę a po skończonym cyklu BCAA( czy to BCAA brać wg. zaleceń producenta czy jakoś inaczej??)

KowalX
30-04-10, 22:02
nadmiar kreatyyny i tak jest wydalany. .
Więc po co marnować?Jak przesadzisz z ilością to stawiam ,że zaszkodzi ;)

Witajcie postanowiłem odświeżyć ten wątek. Czy ktoś z Was brał Creatynę http://www.allegro.pl/item1016742246_polsport_creatine_350_caps_mega_pro mocja_wys_0zl.html a także BCAA http://www.allegro.pl/item1016790846_infinity_bcaa_9oxo_454g_firmowy_sha ker_gratis.html. Czy brać kreatynę wg zaleceń tej firmy czyli tylko 6 tablekek dziennie (na forum kazdy poleca brac 10 g dziennie w dni treningowe) Zamierzam brać najpierw kretynę a po skończonym cyklu BCAA( czy to BCAA brać wg. zaleceń producenta czy jakoś inaczej??)

Kreatyna dobra jest firmy Universal, tej co podałeś nie znam.Tego bcaa nie bierz ;) zainwestuj w "BCAA TST",dobrze wychodzi cenowo.

Micchaleq
30-04-10, 23:44
Kurcze Panowie jak to BCAA nie sa potrzebne? przed i po treningu zapewniają szybsza regenerację oraz przyczyniają się bezpośrednio do budowy mięśnia.
A BCAA które są w białkach nie przyswajają się tak samo !!

KowalX
30-04-10, 23:49
A BCAA które są w białkach nie przyswajają się tak samo !!
A jak się przyswajają?

Micchaleq
01-05-10, 00:07
Przyswajają się razem z białkiem a celem BCAA jest raczej rozbudowa mięsnia a nie uzupełnienie dziennej diety.

A odpowiedzią konkretną było by wchłaniają się bardzo szybko jak izolat.

KowalX
01-05-10, 00:30
Przyswajają się razem z białkiem a celem BCAA jest raczej rozbudowa mięsnia a nie uzupełnienie dziennej diety.

A odpowiedzią konkretną było by wchłaniają się bardzo szybko jak izolat.

Z białkiem również wchłaniają się szybko.Jeśli ktoś chce same aminy to może zarzucać ja tam polecałem inne niż sobie chciał sprawić.

MolderDist
01-05-10, 00:47
napewno bcaa w odzywce białkowej nie wchłania się nawet w podobnej jednostce czasowej co juz wstepnie strawione aminokwasy ;-)

KowalX
01-05-10, 00:51
Możesz wziąć hydrolizowane białko,a różnice w izolacie i tak są minimalne jako ,że wchłaniają się inaczej niż pozostałe :)

MolderDist
01-05-10, 00:54
nie skumałem teraz

porownujesz hyrolizowane białko vs izolat, czy porownujesz do amino?

aha i w jaki sposób wchłaniane są izolaty? bo ja myślałem, że końcowym produktem są zawsze aminokwasy

KowalX
01-05-10, 00:56
Nie chodzi mi w jaki sposób wchłaniane są izolaty ,a aminokwasy z nich ;)
Porównuje hydrolizat do amin ,że różnica jeśli będzie to niewielka.

MolderDist
01-05-10, 01:00
no ok

wiec jak wchłaniane są aminokwasy z izolatu, a jak z normalnego jedzenia i jak z odżywki wpc?

serio pytam bo znam tylko jeden mechanizm

KowalX
01-05-10, 01:07
Nie chodziło mi o porównywanie wchłaniania aminokwasów z jedzenia,hydrolizatu czy izolatu,a odnosiłem się do aminów bcaa.Aminy bcaa z białek wchłoną się również szybko.

MolderDist
01-05-10, 01:14
No właśnie nie bardzo

droga trawienia jest zawsze ta sama

zaczyna się w żołądku, a kończy w jelicie cienkim i dalej dopiero następuje wchłanianie aminokwasów

teraz kwestia jak szybko organizm strawi produkt do produktu końcowego, najmniejszego - zdolnego do przejścia przez błone mikrokosmka - czyli w wypadku białka - aminokwasy

i tak podane bcaa w postaci aminokwasów odrazu po dotarciu do jelita będą wchłaniane
natomiast z odżywki musi nastąpić jeszcze proces trawienia, aby peptydy zhyrdolizować do aminokwasów

KowalX
01-05-10, 01:32
Aminokwasy bcaa w odróżnieniu od pozostałych nie są katalizowane w wątrobie,a mięśniach szkieletowych.
Można użyć hydrolizowanych białek w wielu izolatach dodawane są enzymy,różnica nie jest taka znaczna jak się mówi.
Tu jest tylko kwestia czy ktoś chce dostarczyć je solo czy z całą pulą.

Micchaleq
01-05-10, 01:34
Tak tylko, że kazdy kupuje raczej serwatke, i właśnie po to mozna zakupić sobie BCAA np olimpu 81zł wystarczą ci na 25 treningów i nie musisz wydawać 190 bo około tyle kosztuje izolat czy hydrolizat.

KowalX
01-05-10, 01:43
Dlatego napisałem ,że i w serwatce nie ma większej różnicy.I tylko kwestia czy potrzebujemy ich solo czy nie.

MolderDist
01-05-10, 01:47
ale reakcje w wątrobie to nie wchłanianie KowalX ;-)

wchłanianie występuje tylko w jelicie cienkim

i oto tutach chodzi
to wszystko musi być wchłonięte, aby się dostało do wątroby, czy do innych tkanek

i jak coś już jest w formie najprostszej - aminokwasy - omija proces trawienia
a jak coś się - jak tutaj białko - w wiązaniach peptydowych to musi przejść proces trawienia bo nie zostanie wchłonięte

i stąd wynijaką ewentualne różnice czasowe

KowalX
01-05-10, 01:53
Tak ,ale jaka to różnica i pomiędzy nawet tym izolatem,a solo bcaa?Chyba niewielka.W izolatach dodawane są enzymy,a i bez jest szybko.
Jeśli ktoś potrzebuje solo to może łykać,ale jeśli nie to nie widzę potrzeby wydawania kasy na nie,bo przyrostów większych nie będzie.

MolderDist
01-05-10, 01:57
no jak jaka? :-D

aminokwasy nie przechodzą trawienia - trafiają do jelita i tam są wchłaniane

izolat - nie wiem jakie tam są peptydy? dipeptydy, tripeptyfy, polipeptydy?
nie ważne jakie są, bo chociażby były nawet dipeptydy to muszą zostać zhydrolizowane do pojedyńczych aminokwasów

chodzi mi o samą kwestie różnicy czasowej, a ile ona będzie wynosić to nie wiem, być może dobrej jakości izolat nie wiele

ide spać, pozdro

KowalX
01-05-10, 01:59
No tłumaczyć mi nie mówisz jak wygląda rozkład białek hehe.Właśnie o to mi chodzi ,że niewielka.Przyrostów też nie będzie większych i łykasz co najwyżej gdy potrzeba ich komuś solo z różnych przyczyn.