Zaloguj się

Zobacz pełn± wersję : Oddawanie krwi ...tak czy nie ?

michal_f
11-04-10, 20:34
Mam taki problem Panowie i Panie :)
Za pierwszym razem jak oddawalem krew to nie cwiczylem wiec nie zaobserwowalem na sobie zadnych negatywnych skutkow tego ale za drugim razem tak mi sie troche wydawalo jakbym przez pare treningow mial mniejsza pompe. Moze byc to spowodowane tym ubytkiem krwi ktora stracilem i wtedy tak dobrze sie nie pompowalem ?
Ogolnie nie wyrzadzi mi to wiekszych problemow w zdobyciu masy ? Dodam ze jestem na cyklu mono.
PZdr

bibski
11-04-10, 20:59
Ja tam oddaje od 19 roku życia co najmniej 3 razy w roku i nie zauważam żadnych zmian ( w dzień oddania jak wypije sie browarka to lepiej kopie ehhhe ) ale każdy ma inny organizm jak nie widzisz zmian to w czym problem, pompa mniejsza no przeca pół litra krwi spu¶ciłe¶ po tugodniu wraza do normy

burn
11-04-10, 21:26
Jedyny minus, to że jak przestaniesz oddawać, zaczn± Ci trochę wypadać kłaki :)

Lukaszr0
11-04-10, 23:03
Ja tam nie odczuwam żadnych negatywnych skutków, no chociaż może ostatnio dzień po oddaniu krwi na treningu poszła mi farba nosem.

AKRO
12-04-10, 13:01
Ale potem sie chyba coraz bardziej krwi przybywa. A po za tym czekoladka na odblok. :D

Lukaszr0
12-04-10, 15:01
Ja tam czekolady nie tykam :)

Murzyn 42cm
12-04-10, 15:18
jakby tam dawali piersiowki dla kazdego to 10x wiecej osob by chodzilo :}

michal_f
12-04-10, 16:06
I z tego wszystkiego nie oddalem :D
Z tego co sie pytalem to nie trzeba systematycznie oddawac i nie ma zadnych skutkow ubocznych. Tak mi w PCK kiedys mowili.

wujek.maciek
12-04-10, 16:40
szkoda, ale to twoja decyzja misiu... sam oddaje w miare regularnie, a jakies efekty uboczne mozna miedzy bajki wlozyc. jezeli moge zrobic cos dobrego, a de facto nic mnie to nie kosztuje, to czemu nie?

zrobcie z 2 dni przerwy po oddaniu. i jedzcie ta czekolade na regeneracje krwinek :) szacuneczek!

pozdro

Biernaczek
13-04-10, 14:13
Też oddaje krew regularnie, i nie zaobserwowałem nic negatywnego.

bibski
14-04-10, 18:44
wła¶nie dzi¶ oddałem mniam 8 czekolad :)

Ezachiel
14-04-10, 20:34
ja sie wybieram na dniach oddac, nie widzialem wczesniej zadnych zych skutkow, nawet po treningu na drugi dzien...
pewnie byles deko przejety i "chciałes" zobaczyc miejsza pompe ;p

Lukaszr0
14-04-10, 20:36
Nie... Ćwiczyłem nawet tego samego dnia co oddawałem krew i było ok. Tylko ostatnio, nie mówię że z powodu oddania krwi. Zreszt± za 3 tygodnie będę mógł znowu oddać i zamierzam i¶ć :)

KowalX
14-04-10, 20:37
Mam taki problem Panowie i Panie :)
Za pierwszym razem jak oddawalem krew to nie cwiczylem wiec nie zaobserwowalem na sobie zadnych negatywnych skutkow tego ale za drugim razem tak mi sie troche wydawalo jakbym przez pare treningow mial mniejsza pompe. Moze byc to spowodowane tym ubytkiem krwi ktora stracilem i wtedy tak dobrze sie nie pompowalem ?
Ogolnie nie wyrzadzi mi to wiekszych problemow w zdobyciu masy ? Dodam ze jestem na cyklu mono.
PZdr

Nie marudĽ ,idĽ oddaj może komu¶ życie uratujesz. ;)

pablo28
15-04-10, 19:10
oddawac krew ja jestem honorowym dawca-obsługuj± mnie bez kolejki w przychodni:D

///M
16-04-10, 21:11
Żebym się nie bał igły to też na pewno bym oddawał regularnie krew.

Lukaszr0
16-04-10, 22:47
Żebym się nie bał igły to też na pewno bym oddawał regularnie krew.

Nie ma się czego bać ;] Ale i tak by¶ nie mógł oddawać bo trzeba mieć 18 lat a widzę że masz 16.

wujek.maciek
23-04-10, 19:23
wlasnie dzisiaj bylem oddac. mialy miejsce 2 ciekawe rzeczy. najpierw koles (calkiem niezle zbudowany) zostal po badaniu krwi niezakwalifikowany do oddania. okazalo sie, ze ma za duzo tluszczu w osoczu. dziwna sprawa w ogole. przez chwile z nim pogadalem, twierdzi, ze masuje przed sezonem i za duzo kielbasy je... dziwne wlasciwosci ma ta kielbasa ;)
2ga rzecz, dosc zabawna. ide na badanie, pani doktor zaklada mi cisnieniomierz, cisnienie lekko podwyzszone (130/85, normalnie mam 120/80), ale rzuca nagle do mnie tekstem: wie pan co? nich pan juz nie cwiczy z tymi ciezarami, bo ma pan taka duza reke, ze niedlugo nie bede miala jak panu zmierzyc cisnienia :) posmialismy sie troche, pomadrzylem sie nt diety i poszedlem na pobranie. poszlo jak z platka, zajadam sie wlasnie czekolada :) a wieczorem ide czyscic nery bezalkoholowym browarem :)

pozdro

Strielok
23-04-10, 20:52
a ja muszę i¶ć na badanie krwi, cała rodzina... moja babcia zachorowała na białaczkę... :( już się boję...