PDA

Zobacz pełną wersję : Pytanie o tłuszcze!

rafio83
11-04-10, 13:13
Witam

Które tłuszcze wybierac,wiadomo ze jemy nasycone,jedno-nienasycone,wielo-nienasycone.
Kupując oliwe z oliwek jedna ma:
nasycone-13g,
jedno-nienasycone-69,
wielo-nienasycone-9g

Akolejna odwrotnie:
nasycone-13g,
jedno-nienasycone-9,
wielo-nienasycone-69g

Która lepsza jest ???

bibski
11-04-10, 13:25
oliwa z oliwa z pierwszego tłoczenia , awokado oliwa z pestek winogron i oczywiście tłuste ryby morskie

rafio83
11-04-10, 13:32
no dobra tylko mi raczej chodzi o to które tłuszcze sa najzdrowsze:
nasycone
jedno-nienasycone
wielo-nienasycone

rafio83
12-04-10, 11:38
może moderatorzy tego działu będą znali odpowiedz????

KowalX
12-04-10, 19:19
no dobra tylko mi raczej chodzi o to które tłuszcze sa najzdrowsze:
nasycone
jedno-nienasycone
wielo-nienasycone

Wszystkie tłuszcze są konieczne by prawidłowo funkcjonować.
Z żadnymi nie należy przesadzać.
Unikamy tylko tłuszczy trans,utwardzanych(słodycze,ciastka,ciasta,chipsy, herbatniki)
Ograniczamy nasycone(nie likwidujemy całkiem)

Największy niedobór występuję ze strony kwasów:
Wielonienasycone dzielą się na dwie podgrupy omega 3 oraz 6 tych pierwszych w diecie często jest zbyt mało,
Omega 3dzielą się na ALA(zawarty w tłuszczach roślinnych),EPA i DHA(w tłuszczach rybich)

Nie należy przesadzać ze spożyciem omega 6 gdyż przy zbyt dużej ilości zmniejszy się ilość enzymu ,który odpowiada za metabolizowanie ALA na EPA ,a nstępnie DHA.
Najbogatszym olejem w kwasy ALA jest rzepak(tłoczony na zimno,nie ratyfikowany)dobrym źródłem jest również oliwa z oliwek ,ale tylko extra virgin zwykła nie ma w sobie tych "dobrych" właściwości.

Napis na opakowaniach z pierwszego tłoczenia nie ma znaczenia.

omega 3 staramy się zwiększyć ilość spożywaną / 2porcję świeżej tłustej ryby w tygodniu wystarczą,jeśli jesteś bardzo młody nie należy przesadzać ,bo taki organizm dużo gorzej radzi sobie z usuwaniem toksyn w stosunku do dorosłego.
Suplementy z kwasami omega3 mają niższą wartość biologiczną niż te z produktu naturalnego.

alder
14-04-10, 00:09
właśnie zjadłem tłustą makrelkę mniammm