PDA

Zobacz pełną wersję : Jakie suple po pięciu miesiącach stażu?

Thunderbreaker
06-04-10, 16:36
Tak jak w temacie. Mój cel to masa, ale nie ukrywam, że siła też by się przydała. Dotychczas brałem jedynie białko Ostrowia. Może mi ktoś również jakieś połączenie supli napisać, byleby nie więcej niż 100 zł. na miecha. Jest tylko jeden problem. Mam 15 lat.

szycha77
06-04-10, 16:38
W tym wieku to na razie białko.

Thunderbreaker
06-04-10, 16:47
A kiedy będe mógł pomyśleć o czymś więcej

MAXIMUS 2
06-04-10, 16:55
Fakt jesteś troszkę młody ale dobrze że nie ściemniasz że masz 18 lat na suple będzie czas najpierw się zahartuj w ćwiczeniu bo w tym wieku co chwile co innego się chce siłowo też nie za bardzo nie chce cię zniechęcić ale o takiej poważniejszej kulturystyce za jakiś czas kolego teraz to potraktuj jako taki wstęp pozdro

szycha77
06-04-10, 16:59
Najlepiej wykożystać możliwości swojego organizmu. A Kiedy? Jak skończysz 18 lat. Dlaczego? Bo jeszcze rośniesz. Zbyt wczesne stymulowanie rozrostu masy mięśniowej, skutkuje szybszym zarastaniem chrząstek nasadowych w kościach i zahamowaniem wzrostu.
.

MolderDist
08-04-10, 19:39
odżywki białkowe
witaminy i minerały
aminokwasy (bcaa)
omega-3

to możesz spokojnie suplementować

KowalX
09-04-10, 02:00
odżywki białkowe
witaminy i minerały
aminokwasy (bcaa)
omega-3

to możesz spokojnie suplementować

Nie ...

wujek.maciek
09-04-10, 02:15
jestem zdania, ze przede wszystkim potrzebujesz dobrej diety. dobrej - tzn. takiej - zebys nie musial niczego uzupelniac gotowymi produktami z puszki/blistra/wiadra/worka/i cholera wie jeszcze czego. producenci suplementow wmowili nam, ze koniecznie musimy cos kupowac i brac, a wystarczy troche wiedzy i odrobina dobrej woli zeby zjesc jak czlowiek te 5 razy dziennie... uzywanie koncentratu w wieku 15 lat (pratycznie brak obowiazkow i niewielkie zapotrzebowanie) jest zwyczajnym lenistwem. jeszcze raz powtarzam: chcesz masy-naucz sie jesc uczciwie cwisz. a jesli za pare lat nadejdzie taki czas (praca/dzieci/wieksza waga i zapotrzebowanie na substancje odzywcze) wtedy pogadamy :)

pozdro

Szaman
09-04-10, 09:00
tak jak koledzy jestem zdania ze nie musisz zaczynac tak wczesnie z suplami, dieta w twoim wieku jest wystarczajacą opcją.
pozdrawiam

MolderDist
10-04-10, 01:07
Nie ...

Tak ...

sugerujesz jakieś problemy zdrowotne, jeżeli nie to nie rozumiem.

KowalX
10-04-10, 01:59
1.Yes ,nie wiesz tego. hehe
2.Nie wiesz jaką ma dietę
3.Omega3 przyjmowane bez kontroli i krwotoki powoduję ;),a on młody niech ryby wcina lepiej,albo oleje roślinne.
:D

MolderDist
11-04-10, 15:23
Napisałem jakie według mnie może stosować

a nie musi

sam musi teraz zobaczyć, czy któryś z tych suplementów (odżywek) jest mu potrzebne ;-)

co do pkt 3 - jakie oleje maja znaczaca ilość omega-3?

według opinii naukowców ludzie nie spożywają odpowiedniej ilośći omega-3, za to za wysoka ilość omega-3
nie ma możliwość, że jak bedzie brał te 2-3 g omega-3 bedzie miał krowotoki, jakie to ilości musiały by być burzace proporcje miedzy 3-6-9

KowalX
11-04-10, 16:27
Napisałem jakie według mnie może stosować

a nie musi

sam musi teraz zobaczyć, czy któryś z tych suplementów (odżywek) jest mu potrzebne ;-)

Tak tyle ,że mu to nie potrzebne. :).Nie sądzę ,że ma też wiedzę ku temu by to sprawdzić.

co do pkt 3 - jakie oleje maja znaczaca ilość omega-3?

według opinii naukowców ludzie nie spożywają odpowiedniej ilośći omega-3, za to za wysoka ilość omega-3
nie ma możliwość, że jak bedzie brał te 2-3 g omega-3 bedzie miał krowotoki, jakie to ilości musiały by być burzace proporcje miedzy 3-6-9

Np.rzepakowy ,oliwa z oliwek w postaci ALA.Chodziło Ci pewnie o omega6 ,że za wysoką :).Nie znam takich zaleceń dietetycznych.Z tego co ja wiem to jest za mało omega3,a omega 6 jest przeważnie ok i nie trzeba stosować dodatkowych suplementacji.Dałem przykład pewnej skrajności co do krwotoków,ale mogą sie pojawić problemy z krzepliwością krwi.Co do zapotrzebowania na tłuszcze nienasycone to również w dużych ilościach nie są korzystne.Zalecenia zwiększania nie oznaczają rezygnacji z nasyconych.W jego wieku wystarczą dwie porcję świeżej ryby w przeciągu tygodnia by zaspokoić zapotrzebowanie na te kwasy.