Zobacz pełną wersję : Czy odpowiednio policzylem??
Wiatm kozystajac z kalkulatora zapotrzebowania wyszlo mi, ze moje dzienne zapotrzebowanie wynosi 3150kcal.
Czy to jest poprawne gdyz moglem sie pomylic?
waga:105
wzrost:188
trening w tyg: 3 x silowy po 45min
3 x wydolnosciowy po 45min
realny jest wynik moich obliczeń?
Realny, ale chyba powinno być troszkę więcej. Ja przy podobnej wadze i troszkę większej aktywności jadłem na masie ponad 6000kcal ;d
no kumam ale tu chodzi o zapotrzebiwanie org dzienne...
tyle....to chyba redukcje robisz
no wlasnie ja niewiem sam... a wedle kalkulatora tak wychoidzi... wiec ile mnie j wiecej powinienem kalori jesc ??
panowie... naprawde mam problem z ulozeniem diety... wychodzi mi teraz ze srednio dziennie powinienem przyjmowac 3000 kcal z czego 30% z bialka, 60% z cukrow i 10% z tlusdzczow... wole zeby mi ktos pomogl i zobaczyl czy sie nie myle niz mam przejsc na diete co mi nic nie da badz co gorsza zaszkodi zdrowiu... prosze... pomozcie
Zapotrzebowanie u Ciebie to jakieś 4000kcal. jak robisz masę to dodajesz.
czyli 4000 cal ... a rozlozenie zrodel jest ok??
Zrób inaczej: Ułóż sobie wszystko pod np. 3g białka na kg masy ciała, 5g węglowodanów, 1g tłuszczy ( to był tylko przykład i dopasuj dokładniej do siebie i swojego celu! ) I jak dopasujesz posiłki to policz kcal. Wtedy dodasz, bądź odejmiesz.
Pioter1994
06-04-10, 20:01
i jadłem na masie ponad 6000kcal ;d
O k-r-w-a!
Przy wadze ponad 105kg, 3treningach MMA i 3treningach na siłowni, po których zawsze jakieś 40minut aerobów to wcale nie tak dużo.
Stawiam ,że masz źle wliczone i myślę ,że coś około 4000kcal wyjdzie.Policz jeszcze raz i dolicz współczynnik aktywności.
Daj na początek tyle ile wyliczyłeś. Jak będziesz się czuł słabo to stopniowo podbijaj do 4k.
P.S. Kowal, co to za zabijaków osiedlowych masz w avatarze? :P
dzieki bardzo :D zaczne od 3500 i zobacze jak bedzie...
BIałko ok 3g na kg ciała ale z tymi węglami na poziomie 5g to bym uważał bo łatwo zbudujesz mase ale w postaci brzucha niż mięśniową. Proponuje abys jasno okreslił cel, wtedy pomyslimy.
3500 bedzie dobrze.
moim celem jest podniesienie wytrzymalosci, sily i masy miesniowej.... mam troche zapasu tluszczu i chce go przerobic na miesnie, ze tak to okresle... mam 3 treningi w tyg b.wytrzymalosciowe (rugby), 3silowe i jazda na rowerze wciaz:D efekty po zimowym zastoju z wytrzymalosciowkami sa juz spoko ale chce dobrze dobrac diete .... wedle porad na forum.
mam troche zapasu tluszczu i chce go przerobic na miesnie, ze tak to okresle...
To nawet tak tego nie określaj, bo to jest czysty debilizm. Nie jest to możliwe BIOLOGICZNIE!
napisalem ... ze tak to okresle.... nie mam zamiaru tlusszczu przerabiac w doslownym znaczeniu... chce sie pozbyc tkanki tluszczowej a przybrac w miesniach,.... to chyba oczywiste
Jezeli chcesz gubic tłuszcz i budować mase jednoczesnie to na pewno nie z taką ilością węgli, 3g bialka na kg i zacznij od 4g wegli, stopniowo zjeżdzaj w dół z węglami i obserwuj co sie dzieje, jak bedziesz odczuwał brak mocy w ciągu dnia to kawa Ci pomoże!
Rzeczywiście zle sie wyraziłes nie da sie przerobić tłuszczu na mięsnie ale gubić fat i budować mase mięśniową jak najbardziej!!!
napisalem ... ze tak to okresle.... nie mam zamiaru tlusszczu przerabiac w doslownym znaczeniu... chce sie pozbyc tkanki tluszczowej a przybrac w miesniach,.... to chyba oczywiste
Nie tak jak kolega wyżej tylko obniżamy kalorię o 15% ok. po wyliczeniu zapotrzebowania.
Nie tak jak kolega wyżej tylko obniżamy kalorię o 15% ok. po wyliczeniu zapotrzebowania.
W ten sposób to chyba bedziesz redukował ten fat ze 100 lat :)!!!!!! Ale zrobisz jak uważasz ja napisałem tak jak sam zrobiłem i efekty są!!!!
wydaje mi sie, ze bede manewrowal kaloriami... zaczne od 3500 i po tygodniu stwierdze czy obnizyc czy podwyzszyc prog... dzieki za posty... jak ktos ma jakies porady jeszcze z checia poczytam :)
W ten sposób to chyba bedziesz redukował ten fat ze 100 lat :)!!!!!! Ale zrobisz jak uważasz ja napisałem tak jak sam zrobiłem i efekty są!!!!
Niby dlaczego?W ten sposób nie narazi się na utratę tkanki mięśniowej,jak również spowolnienia metabolizmu.Przydało by się też wiedzeń jaki ma typ budowy ciała.
Redukując wegle i dostarczając 3g na kg masy białka tez nie bedzie tracił tkanki mięśniowej! Zresztą ciężko Ci bedzie obniżać kalorie nie obniżając węgli także w mniejszym czy większym stopniu 1=2
Zastanów sie co dla ciebie najważniejsze mi zależało na zgubieniu brzucha i to był priorytet do tego masa mięśniowa. W takim przypadku polecam ten system czyli kcal swoją drogą ale do tego dieta z redukcją węgli.
Redukując wegle i dostarczając 3g na kg masy białka tez nie bedzie tracił tkanki mięśniowej! Zresztą ciężko Ci bedzie obniżać kalorie nie obniżając węgli także w mniejszym czy większym stopniu 1=2
Zastanów sie co dla ciebie najważniejsze mi zależało na zgubieniu brzucha i to był priorytet do tego masa mięśniowa. W takim przypadku polecam ten system czyli kcal swoją drogą ale do tego dieta z redukcją węgli.
Widzę,że nie zrozumiałeś o czym piszę.Obcinamy ogólnie 15% z zapotrzebowania kalorycznego w postaci węgli i tłuszczy.Natomiast ilość białka zależy od rodzaju treningu i budowy ciała.Nie ważne czy masz priorytet zgubienia brzucha czy tyłka,a może nóg.Niby w jaki sposób sprawdzisz ,że przy 3g w jego przypadku nie straci mięśni ,bo mnie to zastanawia?
Nie widzę też żebyś wziął też treningi mma pod uwagę ,bo to ,że tobie pomogło nie znaczy,że jemu pomoże.Raczej też jest różnica gdy chce redukować kulturysta ,a np zawodnik sportów walki co do ilości białek.Przy jego zapotrzebowaniu 4000kcal(nie wliczając współczynnika aktywności )redukcja o 15% będzie wynosiła 600kcal więc nie wiem czy 100 lat będzie trwała redukcja.Poza tym jak wiadomo redukcja powyżej pewnej liczby kg tygodniowo nie może nie skutkować przy tym spadkiem tkanki mięśniowej oraz spowolnienia metabolizmu.OK. 15% jest bezpieczne.
To fakt o tym MMA nie doczytałem-przepraszam.
Kolejny raz nie mogę się z Tobą zgodzić - tłuszczy(zdrowych) nie powinien redukować i to o 15%
To fakt o tym MMA nie doczytałem-przepraszam.
Kolejny raz nie mogę się z Tobą zgodzić - tłuszczy(zdrowych) nie powinien redukować i to o 15%