PDA

Zobacz pełną wersję : Zakwasy, regeneracja, efektywność treningu.

Rokr91
03-04-10, 08:34
Jak traktować zakwasy, czy jest to w każdym przypadku wyznacznik dobrego treningu?
Czy ich ustąpienie idzie w parze z całkowitą regeneracją mięśni?

Jak traktować zakwasy na partiach "pomocniczych" w czasie treningu? Robiąc przykładowo barki, używam bicepsa "robionego" dzień wcześniej. Czy takie detale mają wpływ na wzrost mięśni? Zastanawiam się, czy nie jest to przypadkiem odpowiedzialne za brak przyrostów.

Micek185
03-04-10, 10:35
Zawkasy to reakcja na mikrouszkodzenia powstajace w mięśniachi wydzielanie sie kwasu mlekowego w skutek treningu siłowego więc jesli masz je to swietnie masz gwarancje ze dobrze zrobiłes trening.jesli nie masz zakwasów to też nie powód do płaczu moze byc tak że mięsnie ci sie szybko regeneruja i ich nie bedzie.jesli ich nie masz to na bank masz ciągle ten sam zestaw cwiczen który poprostu już ci się "wpił w rutynę"treningową.co do mniejszych partii dospasuj tak trening zeby nie cwiczyc np pleców po dniu z bicepsami obniżasz tym efektywność treningu.

ps w jakim cwiczniu na barki tak bardzo używasz bicepsów???

Bull2
03-04-10, 11:00
unoszenie sztangi przed siebie

Rokr91
03-04-10, 11:16
Tak, dokładnie Bull2... ale także przy zwykłym wyciskaniu z przed klatki... być może stosuję zbyt szeroki chwyt.

Micek185
03-04-10, 12:07
nie wiem jak w to robicie ale ja nigdy nie czuje nawet bicepsów przy tych cwiczeniach..

siwusek1
03-04-10, 13:50
To normalne ze masz zakwasy , zakwasy wystepuja po duzym wysilku , chcialbym tak lecz mi sie nie chce :) heh :p

Andrew_ace
03-04-10, 14:10
Zakwasy są efektem przemęczenia mięśni i mikrouszkodzeń. Mają prawo a nawet powinny występować na dzień kolejny, ale w umiarkowanym stopniu. Jeśli są silne, moim zdaniem albo trenujesz ze zbyt lekkim ociążeniem (i je katujesz a nie działasz anabolicznie), albo nie spożywasz konkretnego posiłku po. Ból mięśni to sygnał, że potrzebują czasu na regenerację. Odradzałbym trening z zakwasami, będziesz miał mniej siły a i efekty będą słabsze. Jeśli ciało nie uporało się z poprzednim treningiem, po co mu następny?

Pomyśl nad dietą, czy nie spożywasz za mało białka (ale i węglowodanów).

Zwiększ ciężar, zmniejsz ilość powtórzeń.

Możesz też wyciszyć się po treningu, porozciągać.

Pioter1994
03-04-10, 15:14
Ja po treningu parwie nigdy nie mam zakwasów, a przyrosty są. Mam jedynie w klatce po rozpiętkach ( efekt rozciągnięcia i mikrouszkodzeń). W bicepsie nawet po powtórzeniach wymuszonych na modlitewniku ( robie 3 x 8 ciżearem ok. 28 kg i w ostatniej serii robię 2,3 powtórzenia więcej niż jestem w stanie) nie mam zakwasów.

Obecnie ćwiczę 3 razy pod rząd i mam 1 dzień przerwy. Tak ciągle. Plan na masę. Zakwasów nie mam, czuję się świetnie, mam coraz większe ciężary. Szczerze to jedyną katorgą dla mnie jest dzień bez treningu. Zakwasów nei mam nigdzie więcej obrócz klatki ( czasami w kapturach).

W związku z tym też mam pytanie. Czy to oznacza że mogę ćwiczyć codziennie? Czy moje mięśnie po prostu tak szybko się regenerują?