Zobacz pełną wersję : Ocena treningu na masse klatki
Witam chciał bym dać wam do oceny mój trening na masse klatki piersiowej ćwiczę tak około 3 tygodni lecz jak na razie zobaczyłem że powoli idze mi w górna cześć klatki . Jednak klatka wizualnie prezentuje jako mniejsza . Zastanawiam się czy to jest dobry trening czy nie mój staż to około 10 miesięcy .Mój obwód klatki to 105 cm bardzo mało :| .
1.Wyciskanie sztangielek, skos dolny 12*19kg / 10*21kg / 8*24kg / 6*26kg
2.Wyciskanie na suwnicy, skos górny 12*50kg /10*60kg / 8*70kg 6*80kg
3.Przenoszenie sztangielki w leżeniu w poprzek ławki poziomej 12/10/8/6 na cierzaże 21 kg
4. Rozpiętki na ławce skos górny 12*12kg / 10*14kg / 8*15kg / 6*17kg
1. Wyciskanie sztangi na poziomej 4 serie 12/10/8/6
2. Wyciskanie sztangielek na ławce skos góra 4 serie 12/10/8/6
3. Rozpiętki z hantelkami na poziomej 4 serie 12/12/10/8
Ja tak robię i dobrze rośnie, na masę 12 serii wystarczy
1 sztanga płasko 4s 12-8
2sztanga głową w górę12-8
3sztanga głową w dół12-8
4rozpiętki płasko12-8
przenoszenie hantli za głowę w poprzek ławki12,12,12
dwie pierwsze serie zrób z zapasem ok 2powt tak żeby móc pociagnać maksymalnie 3 i 4 serię one są najwazniejsze w szczycie wyciskanie nie prstuj rąk ale mocno napinaj mięśnie klatki(musisz to sam zrobic nie za pomoca ciężaru)opuszczaj powoli a wypychaj dynamicznie jak najszybciej się da,nie schodż poniżej 8powt to nie zawody siłowe skup sie na spinaniu mięsni efekty murowane!!!
pozdro
Pioter1994
02-04-10, 22:43
Ja robię tylko wyciskanie na plaskiej 4 x 8 i rozpiętki 3 x 10 - i przez 3 miechy w klacie + 6 cm sie dostało. Tylko że co trening na plaskiej dodaje +1 kg.
Hmm może Twoja klatka nie rośnie bo masz za małe obciążenie ( nie zmieniasz go?). Ja w 3 miechy ze 102 dostałem na 108... Więc ewidentnie coś nie tak robisz.
Witam chciał bym dać wam do oceny mój trening na masse klatki piersiowej ćwiczę tak około 3 tygodni lecz jak na razie zobaczyłem że powoli idze mi w górna cześć klatki . Jednak klatka wizualnie prezentuje jako mniejsza . Zastanawiam się czy to jest dobry trening czy nie mój staż to około 10 miesięcy .Mój obwód klatki to 105 cm bardzo mało :| .
1.Wyciskanie sztangielek, skos dolny 12*19kg / 10*21kg / 8*24kg / 6*26kg
2.Wyciskanie na suwnicy, skos górny 12*50kg /10*60kg / 8*70kg 6*80kg
3.Przenoszenie sztangielki w leżeniu w poprzek ławki poziomej 12/10/8/6 na cierzaże 21 kg
4. Rozpiętki na ławce skos górny 12*12kg / 10*14kg / 8*15kg / 6*17kg
nie powtarzaj rutyny z treningu na trening. Ruznicuj cwiczenia jak robisz wysiskanie sztangi skos to za tydzien zrob hantle itp. nie powtazaj treningu. Szokuj miesnie. ja jak jechalem klate i nie tylko ta sama rutyna(w poniedzialki zawsze) to klaty nie czulem juz we wtorek wieczorem. teraz jak mieszam cwiczenia klata pali mnie nawet do piatku.
Jak ja robię klatę to zawsze mam zakwasy ale nic nie przychodzi w obwodach z innymi partiami mięśni nie mam takich problemów . Ostatnio wyeliminowałem płaskie wyciskanie skupiając się na skosach ale nawet przy zmianie ćwiczeń nie widzę efektów . Może zmienić dzień ćwiczenia klatki z poniedziałku na środę ?
Pioter1994
03-04-10, 19:47
A klatka idzie równo w sensie że góra szybciej rośnie czy dół? Bo może masz problem ze górę masz za mała w stosunku do dołu - lub odwrotnie?
Andrew_ace
03-04-10, 20:41
Jak dla mnie to za dużo się omachasz. Zwiększ obciążenie, machaj mniej w trzech a nie w czterech seriach. Za to dorzuć może wyciskanie tłokowe. Spróbuj, na jednych działa lepiej 4 serie po 12 a na innych 3 po 6-8. Ja wyznaję teorię nr 2.
Właśnie o to chodzi że klata przy moich rękach i barach wydaje się strasznie mała mam na dodatek problem ze stawami nie mogę ćwiczyć na dużych ciężarach bo mnie ręka wtedy boli :/ .
Jak ja robię klatę to zawsze mam zakwasy ale nic nie przychodzi w obwodach z innymi partiami mięśni nie mam takich problemów . Ostatnio wyeliminowałem płaskie wyciskanie skupiając się na skosach ale nawet przy zmianie ćwiczeń nie widzę efektów . Może zmienić dzień ćwiczenia klatki z poniedziałku na środę ?
moze po prostu zle wykonanie samych cwiczen. prawidlowa technika kluczem do sukcesu. Pamietaj ze np wyciskaniy plasko z hantlami bardzo wazne jest rozciagniecie miesni jak opuszczasz w dol to maxymalnie tak zeby rozciagnac miesnie no i oczywiscie spiecia w gornej fazie ruchu. Wedlug mnie spiecia sa mniej wazne od rozciagniecia. Tak samo rozpietki tak je rozciagaj zebys czul oczywiscie wszystko z glowa nie pozrywaj sie :)
Spięcia mięśni to to co różni kulturystykę od takich dyscyplin jak dwu,trójbój czy strongman gdzie liczy sie siła a nie masa mięsni.dalaej tak uważasz?:)
pozdro
Andrew_ace
04-04-10, 15:53
Czytałem artykuł o wstępnym zmęczeniu mięśni, stosowanym aby wyrównać pracę mięśni trenowanych z pomocniczymi, kiedy te są lepiej rozwinięte. Dobre byłoby to dla tych, co mają wielkie łapy a słabą klatkę.
No, ale co, rozpietki przed wyciskaniem?
chodziło mi o same spinanie mięśni to własnie o to chodzi w kulturystyce dynamiczny ruch pozytywny spięcie mieśni na maxa i powolne opuszczanie to sie tyczy kazdego cwiczenia,wstępne zmeczenie mięśni to tez dobra metoda przed cięzkimi cwiczeniami takie własnie jak WL:)
Spięcia mięśni to to co różni kulturystykę od takich dyscyplin jak dwu,trójbój czy strongman gdzie liczy sie siła a nie masa mięsni.dalaej tak uważasz?:)
pozdro
nie wiem czy to pyt zadales do mnie? Jezeli tak to ci odpowiem TAK DALEJ TAK UWAZAM . Poniewaz treningkulturystyczny poega na uzywaniu 65%-70% maxa 10 12powt. a w troj boji itp ciezary to 95%maximum a powtuzenia 3-5. Pamietaj ze trening kulturystuczny polega"uszkadzaniu wlukien miesni" im wiecej tym lepiej wtedy miesnie sie regeneruja i rosna.
Pioter1994
04-04-10, 20:58
nie wiem czy to pyt zadales do mnie? Jezeli tak to ci odpowiem TAK DALEJ TAK UWAZAM . Poniewaz treningkulturystyczny poega na uzywaniu 65%-70% maxa 10 12powt. a w troj boji itp ciezary to 95%maximum a powtuzenia 3-5. Pamietaj ze trening kulturystuczny polega"uszkadzaniu wlukien miesni" im wiecej tym lepiej wtedy miesnie sie regeneruja i rosna.
Dokładnie clap