Zobacz pełną wersję : Jak zacząć?
Witam wszystkich.
Otóż mam pewien problem.
Chciałbym zacząć ćwiczyć i przybrać na masie mięśniowej. Otóż kiedyś w miarę dobrze wyglądałem, ale niestety wychudłem i teraz wyglądam mizernie. Mam 175cm wzrostu wagę 57 w bicepsie (rozluźnionym ) mam 26cm, napiętym 29/30 cm. Klata przeciętna.
Więc tak, proszę o radę, mam nadzieję że mi pomożecie. Zaznaczam że przeglądałem forum i czytałem o ćwiczeniach i jedzeniu ale jednak nic co mnie interesuje nie znalazłem.
Chodzi mi o to by ktoś pomógł mi w dobraniu odpowiednich ćwiczeń i mniej więcej dał jakąś rozpiskę które i ile ich robić w tygodniu (czyli plan co kiedy i ile robić). Sprzęt jaki mam w domu to dwa hantle z obciążeniami 4x2kg 4x1.5 kg 4x1 kg , ławeczkę pochyłą do brzuszków.
Proszę również o poradę co najlepiej byłoby jeść a co nie, aby wspomóc rośnięcie mięśni, kiedy i w jakich ilościach to jeść.
Mam nadzieję że pomożecie i z góry dziękuję bardzo za wszystkie dobre rady ;)
Pozdrawiam
Tak to trzeba pprzyznać ze z waga stoisz kiepsko.
Dziwne troche ze "przeskanowałes" forum i nie znalazlem nic odpowiedniego dla Ciebie - jestem ciekaw jaki to jest w ogóle odpowiednik - czegoś co Cie interesuję
W temacie dieta masz diety przykladowe , bo chyba nie bedzie Ci sie chciało bawic w matematyke i liczyc swoje zapotrzebowanie na kalorie i dalej obliczac ile węglowodaow białek i tluszczy i na sam koniec rozpisać diete aby w miarę systemarycznie zjec te 5-6 posiłków co 2-3h
Co do trenignu to samo , nie jestes pierwszą osoba któa porusza ten tamt i napewno nie bedziesz ostatnia zważając na zbliżający się okres o/
Poszukaj o jakims splicie(treningu dzielonym) że np:
W pon ćwiczysz klatke i biceps
w środę plecy triceps
i w piątek barki + nogi
Tak w ogóle to masz za małe obciązenie i ławeczka by Ci sie przydala , sztanga
Wszystko ładnie jest napisane
Teraz troche inicjatywy od Ciebie , chcesz przybrać na masie , dobrze wyglądac , świetnie się czuć - pokaz jaka diete wybrales jaki trening , czy dokupisz cieżary lub pojdziesz na siłownie a My postaramy sie Tobie pomóc
Dziękuję , pozdrawiam o/
Dzięki najt za odpowiedź.
No tak liczyć tego nie będę ale tak na oko mi chodzi co i mniej więcej kiedy jeść, ale tego jeszcze poszukam, spróbuję coś do siebie dopasować z innych tematów, chociaż właśnie przez tą niską wagę nie mogę znaleźć.
Co do kupna ławeczki i sztangi to niestety narazie odpada bo zainwestowałem już w to co mam , i mi się fundusze skończyły :(
Szukam właśnie ćwiczeń pod ten sprzęt co mam, i żebym właśnie nabrał siły w łapach no i żebym chudo tak nie wyglądał :|
No to tak, mam już taki zarys planu ćwiczeń w tygodniu.
Powiedzcie co o nim myślicie, najwyżej coś się zmieni, a potem napisze jakie ćwiczenia dokładnie będę robił.
Poniedziałek:
Biceps i triceps
Wtorek:
Brzuszki
Środa:
Klata i kaptury
Czwartek:
Brzuszki
Piątek:
Barki i przerdamiona
Sobota:
Brzuszki
Niedziela
wolna
Co o tym myślicie?
Planuję ćwiczyć albo o 15 albo o 20 bo wcześniej nie mam czasu (szkoła)
brakuje jeszcze plecow no i nogi.
To do czego można by dorzucić plecy i nogi?
Proponuje tak:
Poniedzialek : plecy i barki
Wtorek : wolne
Środa : triceps,biceps i brzuch
Czwartek : wolne
Piątek : Klatka i kark
Sobota : wolne
Niedziela : Uda łydki i brzuch
U mnie dni przesuwaja sie np dzien treningu,dzien wolny,trening,wolne itd,tak tez mozesz.
No całkiem spoko plan, tylko teraz będę musiał dobrać odpowiednie ćwiczenia.
A mam pytanie czy picie wody podczas ćwiczeń, pomaga wzrostowi mięśni?
Pioter1994
02-04-10, 19:49
Mięśnie skladają się z 80 procent z wody. Pij nawet 1,5 litra w trakcie treningu. Dziennie jeśli masz intensywne treningi powinieneś wypijać nawet 4 litry - najlepiej niegazowanej.
Ja osobiście nie potrzebuje zbyt dużo wody ( nie mam pragnienia) ale zmuszam się nawet czasami do picia i w trakcie treningu pije od 0,5 - 1,5 litra. Po treningu staram się ponad litr.
Jeśli chodzi o rozkląd treningow to proponuje tak:
1. Klatka/Triceps
2/Plecy/Biceps
3.Nogi/Barki
Kaptury bym wywalił. Dobrze rosną przy ćwiczeniach na barkach. Ja miałem problem że mialem zbyt duże do barków i niezbyt dobrze to wyglądało... Jednak rób jak wolisz.
Pozdrawiam
O to wiem,
Poniedziałek Klatka/Triceps
Wtorek przerwa
Środa Plecy/Biceps
Czwartek przerwa
Piątek Nogi/Barki
Sobota Niedziela wolna.
Będzie ok?
Pioter1994
02-04-10, 20:44
Jest dobrze :).
Hymm a ma ktoś jakieś propozycje ćwiczeń? Tylko mam hantle i ławeczke pochyłą.
Czy wybierać z tych ćwiczeń? http://forumsportowe.pl/viewforum.php?f=17&topicdays=0&start=25&sid=98fa1bc269dee91f03bbe1e49a7daf3a
Lepszy pożytek będzie jak pójdziesz na siłkę, no! A tym czasem luknij na trening domatora.
Proponuje tak:
Poniedzialek : plecy i barki
Środa : triceps,biceps i brzuch
Czwartek : wolne
Niedziela : Uda łydki i brzuch
.
A nie lepiej
Poniedzialek : plecy i biceps
Środa : triceps,barki i brzuch
Czwartek : : plecy i barki
Niedziela : klatka bic tric
Troszke inny plan ale lepiej hardcor zeby mu sie ta reka wycwiczyla
Andrew_ace
03-04-10, 14:45
Dwa razy w tygodniu to samo u świeżaka budującego masę? No nie bardzo...
A nie lepiej
Poniedzialek : plecy i biceps
Środa : triceps,barki i brzuch
Czwartek : : plecy i barki
Niedziela : klatka bic tric
Troszke inny plan ale lepiej hardcor zeby mu sie ta reka wycwiczyla
j/w tak napewno nie bedzie lepiej 2 razy w tygodniu u poczatkujacego.
Postaraj się uzbierać kasę na gryf i parę kg obciążenia bo marnie ze sprzętem stoisz, a sztanga imo to podstawa. :)
Jeśli chodzi o trening to może bardziej FBW by Ci podeszło. Bardzo fajny trening zarówno na początek przygody z siłownią, jak i dla bardziej zaawansowanych.
Diety pewnie jeszcze nie ogarniesz, więc staraj się jeść max co 3godziny, bo coś czuję, że w tym tkwi największy problem. Bo nie z wody urosną Ci mięśnie, a właśnie z dobrego jedzenia. Pozdrawiam
To teraz jestem trochę rozbity :| To jak w końcu ćwiczyć, na siłkę nie mam kasy, na gryf zbieram może coś sobie sprawię.
Jak ciężko z kasą to kup to co mówiłem. Jeden wydatek na długie lata, a siłownie opłacasz co miesiąc. Na początek zupełnie wystarczy. Może zrzuć się z jakimś koleżką i ćwiczcie razem. We dwóch zawsze ciekawiej
Andrew_ace
03-04-10, 19:52
Poniedziałek: wolne
Wtorek: wolne
Środa: klatka i brzuch
Czwartek: triceps, biceps, przedramiona +/- brzuch
Piątek: wolne
Sobota: plecy - góra/środek
Niedziela: nogi i dół pleców (martwy ciąg)
A co powiedzielibyście o czymś takim? To jest mój autorki plan i myślę, że nie jest głupi. Mówcie co chcecie, ale nie lubię trenować więcej jak godzinę stąd tego co nie zrobię dzisiaj, dokańczam jutro. A ręce jadę po całości. Po plecach i nogach a więc największych obszarach są dwa dni przerwy na regenerację.
Co do sprzętu dla Ciebie to wszystko zrobisz hantlami, zapewniają większy zakres ruchu, więc wole je, jak sztangę. Martw się tylko obciążeniem a i drążek by się naprawdę przydał. Jak masz starą futrynę w drzwiach to robisz dziure i wsadzasz "byle jaką rurkę" tyle by nie miała za małego przekroju bo trudno będzie się utrzymać. Drążek jest naprawdę trafną propozycją. Koszty minimalne a efekty świetne.
[/URL]Andrew_ace (http://www.e-kulturystyka.info/member.php?16976-Andrew_ace)
Dzięki, ten plan co podałeś jest spoko, i można sobie poradzić mając jedynie hantle. Co do drążka to, mógłbym kupić sobie, chyba nie są drogie?
[URL="http://www.e-kulturystyka.info/member.php?16976-Andrew_ace"]
www.allegro.pl/19646_drazki.html?gclid=CKa9wM-i66ACFd1r4wodGTJKHg
Wybór w pytę.
No czyli problem z drążkiem rozwiązany.
Ale jest jeszcze jedno.
"Poniedziałek: wolne
Wtorek: wolne
Środa: klatka i brzuch
Czwartek: triceps, biceps, przedramiona +/- brzuch
Piątek: wolne
Sobota: plecy - góra/środek
Niedziela: nogi i dół pleców (martwy ciąg)"
Czy ćwiczenia na te partie mięśni dobrać z tąd: http://forumsportowe.pl/viewforum.php?f=17&topicdays=0&start=25&sid=98fa1bc269dee91f03bbe1e49a7daf3a ?
Pomoże ktoś dobrać odpowiednie?
www.kfd.pl/atlas-cwiczen-profesjonalne-opracowanie-f92.html
Stąd.
Thx, spoko stronka ;) Dzięki za pomoc. Niebawem napiszę jak postępy w ćwiczeniu :)
Dziękuje wszystkim za pomoc