Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : ketoza

bibski
26-03-10, 18:26
siema pewnie temat był maglowany :)
wskoczyłem w ketozę już na drugi dzień
mam pytanie jak długo mogę tak jechać ogólnie to dobrze się czuje jednak szybciej się męczę i jakiś taki kołowaty jestem

KowalX
26-03-10, 22:11
siema pewnie temat był maglowany :)
wskoczyłem w ketozę już na drugi dzień
mam pytanie jak długo mogę tak jechać ogólnie to dobrze się czuje jednak szybciej się męczę i jakiś taki kołowaty jestem
Dziwisz się jak nie ma paliwa dla mózgu? :]

D3
26-03-10, 22:17
Dziwisz się jak nie ma paliwa dla mózgu? :]

Oczywiście, że jest, bo nie da się całkowicie pozbyć węglowodanów, a mózg przerzuca się na tłuszcze i wtedy 75% energii pochodzi właśnie z nich.
Ja ciągnałem ketozę 4tygodnie i też bym Ci tyle polecał, później stopniowo węglowodany, bez żadnych gwałtownych ładowań.

Skąd bibski wiesz, że jesteś w stanie ketozy? Mierzyłeś poziom ketonów za pomocą paska?

KowalX
26-03-10, 22:49
Oczywiście, że jest, bo nie da się całkowicie pozbyć węglowodanów, a mózg przerzuca się na tłuszcze i wtedy 75% energii pochodzi właśnie z nich.
Ja ciągnałem ketozę 4tygodnie i też bym Ci tyle polecał, później stopniowo węglowodany, bez żadnych gwałtownych ładowań.

Skąd bibski wiesz, że jesteś w stanie ketozy? Mierzyłeś poziom ketonów za pomocą paska?

Tyle ,że mózg z tłuszczy nie czerpie energii,a paski to niespecjalnie potrzebne.

jak długo mogę tak jechać ogólnie to dobrze się czuje jednak szybciej się męczę i jakiś taki kołowaty jestem

Bardzo,bardzo długo ;)

D3
26-03-10, 23:02
Tyle ,że mózg z tłuszczy nie czerpie energii,a paski to niespecjalnie potrzebne.

Czerpie, ale nie w całości, bo nie może całkowicie przestawić się na energię z tłuszczy. Chyba coś Ci się pomieszało :)
Powiedz mi również proszę w jaki sposób zmierzysz czy jesteś w stanie ketozy czy nie bez pasków Kowal? Próbowałeś kiedyś w ogóle diety CKD czy tylko teoria?

KowalX
26-03-10, 23:38
Czerpie, ale nie w całości, bo nie może całkowicie przestawić się na energię z tłuszczy. Chyba coś Ci się pomieszało :)
Powiedz mi również proszę w jaki sposób zmierzysz czy jesteś w stanie ketozy czy nie bez pasków Kowal? Próbowałeś kiedyś w ogóle diety CKD czy tylko teoria?
Narg,Narg :) nie pomieszało mi się ;)
Kwasy tłuszczowe są związane z albuminami przez co nie mogą przenikać z krwi do mózgu i nie będą wykorzystane jako cząstki paliwa.Można być w stanie ketozy i nie mieć ketonów w moczu.Za pomocą badania krwi.

fallenursus
27-03-10, 00:27
czarna kawa lub kofa w tabsach. tym bardziej ze pracujesz. , przy ketozie ma ze boli. wcinalem kofe jak tiktaki. kierowca bylem w tym czasie :)

bibski
27-03-10, 06:28
mierze paskami Keto-diastix bayer, kiedy ładować węgle ? no i czego się obawiam to efektu jojo jak się ustrzec

D3
27-03-10, 09:37
Broń boże nie rób ładowania!!!

slim shady
27-03-10, 09:58
Broń boże nie rób ładowania!!!
czemu ? duża podaż węglowodanów kalorii powoduje uwolnienie hormonu leptyny. Leptyna wysyła sygnał do mózgu, że organizm jest dożywiony i przyśpiesza przez to metabolizm. Jeśli poziom leptyny spada to również nasz metabolizm maleje, przez co efektywność w zrzucaniu kilogramów może być mała. Poziom leptyny spada przez pierwsze kilka tygodni, pierwsze ładowanie powinno być po 3-4 tygodniach.

D3
27-03-10, 10:01
czemu ? duża podaż węglowodanów kalorii powoduje uwolnienie hormonu leptyny. Leptyna wysyła sygnał do mózgu, że organizm jest dożywiony i przyśpiesza przez to metabolizm. Jeśli poziom leptyny spada to również nasz metabolizm maleje, przez co efektywność w zrzucaniu kilogramów może być mała. Poziom leptyny spada przez pierwsze kilka tygodni, pierwsze ładowanie powinno być po 3-4 tygodniach.

Napisałem już, żeby pobył ketozie z 4 tygodnie tutaj, proszę o uważne czytanie, w tym poście odnosiłem się domyślnie do cotygodniowych ładowań.

Slim, byłeś kiedy na diecie CKD czy mi tylko ładnie przepisujesz strony z książek?

slim shady
27-03-10, 10:08
byłem i pamiętam, że gryzłem drewno z głodu wtedy, ale też robiłem kilka błędów, osobiście nie przepadam za tą metodą

D3
27-03-10, 10:13
byłem i pamiętam, że gryzłem drewno z głodu wtedy, ale też robiłem kilka błędów, osobiście nie przepadam za tą metodą

Może byłeś już dawno temu i nie pamiętasz. Ja byłem rok temu i próbowałem wejść stan ketozy 3 razy, 2 nieudane próby z powodu cotygodniowych ładowań. Jeśli on załaduje gwałtownie węglowodany to to, co stracił szybko odzyska w postaci wody w komórkach.

slim shady
27-03-10, 12:06
ładowanie po 3-4 tygodniach będzie wystarczyło

co do wejścia w stan ketozy bez badania krwi do końca się nie dowiemy

D3
27-03-10, 13:21
Paski wystarczą moim zdaniem + samopoczucie (ja po 5dniu już wiedziałem, że wchodzę w stan ketozy, bo samopoczucie miałem jak przejechane zwierzę)

slim shady
27-03-10, 13:26
paski nie są dobrym wyznacznikiem

D3
27-03-10, 13:31
Jak ograniczysz spożycie węgli do 10g dziennie i dowalisz do tego regularne aeroby (ja miałem 25minut biegów + 35minut rowerka) to nie potrzeba chodzić na badanie krwi, aby stwierdzić, że jest się w ketozie. Nie róbmy z tego fizyki kwantowej.

bibski
27-03-10, 13:36
dokładnie czuje sie jak koń po westernie nawec cięzko mi sie mysli a jazda samochodem to juz wyczyn

bibski
27-03-10, 13:40
doradzcie czy suple arginina tauryna i bcca starcza

D3
27-03-10, 14:00
Mocne antykataboliki + kofeina i to dużo kofeiny Ci polecam :)

KowalX
28-03-10, 16:12
Paski wystarczą moim zdaniem + samopoczucie (ja po 5dniu już wiedziałem, że wchodzę w stan ketozy, bo samopoczucie miałem jak przejechane zwierzę)

To jest tylko twoje zdanie,że nie miałeś ketonów w moczu nie znaczy ,że nie byłeś w ketozie.100g wystarczy by być w ketozie ,a przy 30g spokojnie pojawi się objaw w moczu.To nie fizyka i 10g węgli to przesada i tak wystarczy ,że sposób ten nie jest zbyt zdrowy.
Do autora; nie potrzeba bcaa za to większe spożycie białek jak najbardziej.

D3
28-03-10, 16:31
Więc piszę - jak zejdzie do 10g ww dziennie to nie szans, aby nie wszedł w stan ketozy.

KowalX
28-03-10, 17:28
Przy 30g również nie ma szans ,że nie wejdzie jak również przy 100g choć tu nie koniecznie będzie widać na pasku ,ale gwarantuję ,że badanie krwi to pokaże ,a nawet jeśli go nie wykona będzie na pewno.