Zobacz pełną wersję : Problem ze snem
Jest tak pracuje 8 godzin ( fizyczna w lesie ) trzy razy w tygodniu siłownia no i tu problem wracam koło 21 - 21.30 jestem nakręcony ale i zajechany wtedy ma problem z zaśnięciem a wstaje o 6 rano ( suple bcaa gluta tauryna arginina ) czy jak łyknę 10 ml nerwosolu ( po 30 min zasypiam ) nie będzie kolidować z splami i regeneracją ?
fallenursus
17-03-10, 21:20
kolidowac nie bedzie, ale po pewnym czasie sie przyzwyczaisz do niego i nie bedzie dzialal, a bez tego to juz wogole nie zasniesz. bledne kolo z kazdym suplem na zasniecie. jesli juz bedziesz bral, to np. 2-3 x na tydzien.
spoko częściej nie potrzebuję (po siłowni prysznic droga do domu i spać się nie chce )
miałem kiedys z tym problem.. wracalem do domu o 2o nakrecony a o 5 wstawalem meczylem sie do 24 i dopiero zasypialem... ja kupilem wtedy valerin forte zjadlem moze z pol opakowania... jak czlowiek za duzo mysli to spac nie moze
Murzyn 42cm
18-03-10, 19:26
a ja z doswiadczenia polecam czteropak:) a tak naserio to co do srodkow chemicznych inni ci polecili,ale zadbaj tez o to by w pokoju bylo ciemno,zeby ksiezyc nie jeb** w oczy no i dobra jest tez nudna ksiazka np.romeo i julia lub tepy film wojna polsko ruska(2009r)
Jest tak pracuje 8 godzin ( fizyczna w lesie ) trzy razy w tygodniu siłownia no i tu problem wracam koło 21 - 21.30 jestem nakręcony ale i zajechany wtedy ma problem z zaśnięciem a wstaje o 6 rano ( suple bcaa gluta tauryna arginina ) czy jak łyknę 10 ml nerwosolu ( po 30 min zasypiam ) nie będzie kolidować z splami i regeneracją ?
Inwestuj w posiłki z węglowodanami ,ale na 2-3h przed snem, unikaj tłuszczy szczególnie nasyconych.Przed samym snem możesz łyknąć szklankę chudego mleka na ciepło.
Zamiast nerwosolu kup w aptece zioła z lawendy.
Inwestuj w posiłki z węglowodanami ,ale na 2-3h przed snem, unikaj tłuszczy szczególnie nasyconych.Przed samym snem możesz łyknąć szklankę chudego mleka na ciepło.
z węglami ok jak trzeba to i carbo się podładuję a z mlekiem to ok spróbuje zioła z lawendy ok
Albo zmień dietę, węgle na noc i już .
Albo zmień dietę, węgle na noc i już .
szybka mnie zalewa tłuszczem więc się boje wegle jak juz to do 17 chyba że po treningu
Ale to całkiem nowa dieta.
Na noc worek ryżu brązowego z oliwą ale bez białka a rano 70-80g białka i trochę tłuszczu ale zero węgli.
Podobno super się śpi i samopoczucie o niebo lepsze. Poczytaj o tym.
http://www.sylwetka.org/index.php?option=com_content&view=article&id=60:dieta-dla-obozu-kadry-w-kulturystyce-i-fitness-w-zakopanem-grudzie-2009&catid=42:ywienie&Itemid=69
właśnie tyle ważę tylko jakieś 5 kg to tłuszcz więc dam 5 wegli na kg sprubuje tydzień i zobaczymy
Ale to całkiem nowa dieta.
Na noc worek ryżu brązowego z oliwą ale bez białka a rano 70-80g białka i trochę tłuszczu ale zero węgli.
Podobno super się śpi i samopoczucie o niebo lepsze.
Wszystko git ,ale taka ilość białka z rana jest dla niego bez sensu.Zagazuję pół chaty :)
Masz tu dietę papaja:
http://www.sylwetka.org/forum/viewtopic.php?f=10&t=21
Zobacz ile on wali białka z rana...
Tez mi to nie pasowało bo zdawało mi się że max 40g przyswoi ale dietetycy w kadrze twierdzą ze nawet 70g!!!
fallenursus
21-03-10, 00:12
nie podawaj za przyklad kogos kto wbija bo to inna baja :)
ja teraz wzucam maly jogurt owocowy przed snem zmieszany z bialkiem i tez daje rade.
Ja zażywam taki lek na receptę "na sen". Polecam ci to zakupić (musisz pójść do lekarza po receptę), też miałem problemy ze snem i brałem to 2-3razy na tydzień, a potem tylko wtedy, kiedy wiedziałem, że mogę sobie dużo pospać (np. z soboty na niedzielę).
http://www.doz.pl/leki/p4043-Nasen
ale od takich lekow latwo mozna sie uzaleznic.
ale od takich lekow latwo mozna sie uzaleznic.
Skąd wiesz? Brałeś? Jesteś po terapiach z psychologiem?
Kupiłem jedno opakowanie 6miesięcy temu i jeszcze go nie skończyłem. Jak ktoś jest dzieciak i ze słabą psychiką to się może uzależnić nawet od chodzenia za rękę z mamą.
@Narg
Zamiast leków lepiej herbaty ziołowe z apteki nie będziesz sobie rył wątroby,a działają również :)
że max 40g przyswoi ale dietetycy w kadrze twierdzą ze nawet 70g!!!
Nie uwierzę póki nie zobaczę ,ale ok. na pewno nie bez SAA ;)
@Narg
Zamiast leków lepiej herbaty ziołowe z apteki nie będziesz sobie rył wątroby,a działają również :)
Mi leki pomogły. Brałem w weekend (sobota-niedziela) przez 3-4tygodnie i później już nie potrzebowałem. Śpię twardym snem.
Nie uwierzę póki nie zobaczę ,ale ok. na pewno nie bez SAA ;)
Też nie uwierzę póki nie zobaczę. Chociaż zgodzę się z tym, że są odpowiednie pory dla organizmu, gdzie naturalnie jest w stanie przyswoić więcej białka (po treningu, zaraz po przebudzeniu itd)
Mi leki pomogły. Brałem w weekend (sobota-niedziela) przez 3-4tygodnie i później już nie potrzebowałem. Śpię twardym snem.
Wiem,że pomagają :) po prostu lepsze dla zdrowia będą zioła ;)
Przed snem nie przesiaduj za długo przed monitorem lub Tv bo dajesz sie bombardowac sztucznemu światłu niebieskiemu , które działa pobudzająco i może utrudniac późniejsze zaśniecie.
Jedz produkty bogate w tryptofan (ser , mleko , fasola , jaja i nasiona słonecznika) który wspomaga syntezę serotoniny.
Skąd wiesz? Brałeś? Jesteś po terapiach z psychologiem?
Kupiłem jedno opakowanie 6miesięcy temu i jeszcze go nie skończyłem. Jak ktoś jest dzieciak i ze słabą psychiką to się może uzależnić nawet od chodzenia za rękę z mamą.
Moj wujek bral i po pewnym mowil ze bez tego juz nie ma szans zasnac. Pozniej jednak sie odzwyczail ale bylo mu ciezko zasnac bez tabletek. Moze Ciebie akurat to nie uzaleznia ale napewno sa osoby bardziej sklonne do tego.
Przed snem nie przesiaduj za długo przed monitorem lub Tv bo dajesz sie bombardowac sztucznemu światłu niebieskiemu , które działa pobudzająco i może utrudniac późniejsze zaśniecie.
Jedz produkty bogate w tryptofan (ser , mleko , fasola , jaja i nasiona słonecznika) który wspomaga syntezę serotoniny.
Mleko ma zbyt mało tryptofanu.Fasola na noc hmm ...jak dla mnie zbyt ciężkostrawny posiłek na późne pory.Ser,o jakim mówisz?
Tłuszczu należy unikać .
Chuda ryba z warzywami będzie ok jako ostatni posiłek(nie smażone)
papaj je tylko 2,5g bialka na kg masy ciala???
uwierze jak zobacze
Papaj jest na SAA(niech odstawi to i wchłonie 70g białka w posiłku to się zdziwi,nie mówiąc już o wykorzystaniu do budowania mięśni) i jeśli już 2,5g na kg/mc to chodzi o suchą masę.W tej chwili zalecenia to bodajże 3g.
Ogólnie , nie na noc.
Co nie na noc?
papaj je tylko 2,5g bialka na kg masy ciala???
uwierze jak zobacze
To by dało 230g(przy 3g to już 325g) więc chyba nie tak mało,zresztą zjeść ,a wykorzystać to wielka różnica :)
Bo wydaje mi sie że pomyślałes ze produkty które wymieniłem spozywać trzeba " na noc/przed snem " jak to woli - mi natomiast chodziło o spożywaniewanie w ciągu dnia.
Wtedy to nie będzie miało wielkiego wpływu.
P.s.
O jaki ser chodziło?
Papaj jest na SAA(niech odstawi to i wchłonie 70g białka w posiłku to się zdziwi,nie mówiąc już o wykorzystaniu do budowania mięśni) i jeśli już 2,5g na kg/mc to chodzi o suchą masę.W tej chwili zalecenia to bodajże 3g.
Co nie na noc?
Bo wydaje mi sie że pomyślałes ze produkty które wymieniłem spozywać trzeba " na noc/przed snem " jak to woli - mi natomiast chodziło o spożywaniewanie w ciągu dnia.
fallenursus
21-03-10, 15:58
Moj wujek bral i po pewnym mowil ze bez tego juz nie ma szans zasnac. Pozniej jednak sie odzwyczail ale bylo mu ciezko zasnac bez tabletek. Moze Ciebie akurat to nie uzaleznia ale napewno sa osoby bardziej sklonne do tego.
Ja zażywam taki lek na receptę "na sen". Polecam ci to zakupić (musisz pójść do lekarza po receptę), też miałem problemy ze snem i brałem to 2-3razy na tydzień, a potem tylko wtedy, kiedy wiedziałem, że mogę sobie dużo pospać (np. z soboty na niedzielę).
http://www.doz.pl/leki/p4043-Nasen
kolidowac nie bedzie, ale po pewnym czasie sie przyzwyczaisz do niego i nie bedzie dzialal, a bez tego to juz wogole nie zasniesz. bledne kolo z kazdym suplem na zasniecie. jesli juz bedziesz bral, to np. 2-3 x na tydzien.
michalq teraz przeczytaj :)
no to już całkiem się pogubiłem czy jeść białko na noc czy rano teraz jem rybę na noc (np łosoś tuńczyk dorsz jakieś 20 białka ) rano 250 owsa i tyle samo mleka 0,5 % jak na razie nerwosol jak wiem że nie zasnę
no i przy mojej tendencji do zalewaniem tłuszczem czy węgle na noc to dobry pomysł ?
no to już całkiem się pogubiłem czy jeść białko na noc czy rano teraz jem rybę na noc (np łosoś tuńczyk dorsz jakieś 20 białka ) rano 250 owsa i tyle samo mleka 0,5 % jak na razie nerwosol jak wiem że nie zasnę
no i przy mojej tendencji do zalewaniem tłuszczem czy węgle na noc to dobry pomysł ?
To po kolei:
-Ostatni posiłek 2-3h przed snem
-możesz przed snem wypić szklankę ciepłego mleka(chude)
-nie bierz leków tylko to co napisałem(kupisz w aptece)
-chuda ryba z warzywami będzie ok(nie smażone)
-tłuszczy unikamy w szczególności nasyconych
Dlaczego tłuszczy unikamy na noc (mowa o zdrowych tłuszczach przede wszystkim)? Dlaczego to niby ryba z warzywami jest lepsza niż powiedzmy twaróg z olejem z pestek winogron?
Chuda ryba jest lekko strawna jak również i warzywa.
Zbyt duży wysiłek jest powodem bezsenności - taki stan może trwać długo. W takim układzie jaki Ty masz, siłownia traci zupełnie sens - celu nie osiągniesz - będziesz może jedynie silniejszy - wszędzie przeczytasz że bez snu nie ma mięśni, więc nie ma już sensu zagłębiać się w ten temat. Rada ode mnie - zmień pracę a tym samym tryb życia lub z tym trybem odrzuć siłownie bo wspomaganie się takimi suplementami na sen nie zyskasz na zdrowiu.
Zbyt duży wysiłek jest powodem bezsenności - taki stan może trwać długo. W takim układzie jaki Ty masz, siłownia traci zupełnie sens - celu nie osiągniesz - będziesz może jedynie silniejszy - wszędzie przeczytasz że bez snu nie ma mięśni, więc nie ma już sensu zagłębiać się w ten temat. Rada ode mnie - zmień pracę a tym samym tryb życia lub z tym trybem odrzuć siłownie bo wspomaganie się takimi suplementami na sen nie zyskasz na zdrowiu.
Zapomniałeś dodać połóż się w trumnie i czekaj na śmierć :) spoko już sobie wszystko poukładałem i jest lepiej bo kto ma dać rade jak nie ja