Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Brzuch

Toomekk6
17-03-10, 13:58
Witam.
A więc zacznę od początku. Jakiś miesiąc temu zacząłem znów przygodę z siłownią. Zrobiłem 4 tygodnie ogólnorozwojówki i teraz jadę 2 tydzień z FBW dla początkujących. Podczas robienia ogólnorozwojówki nie ćwiczyłem mięśni brzucha, zacząłem dopiero razem z FBW w dni nietreningowe ćwiczyć brzuch. Pierwszy raz zrobiłem 3x15 na skosie wszystko było okej, później nie było zbytnio czasu na brzuch bo szkoła ważniejsza. Wczoraj miałem luźniejszy dzień więc poszedłem z kolegą zrobić brzuch. Pierwszy brzuszek i czuję ból, drugi brzuszek i jakby większy ból, więc przestałem robić. Dziś przy robieniu WL z lekkim mostkiem czułem lżejszy ból ale nadal w tym samym miejscu. Ból występuje poniżej pępka. I tu jest pytanie do Was: Co to może być?
Waga: ok 80kg.
staż ok 7 miesięcy z przerwami.
Pozdrawiam, Tomek.

KowalX
17-03-10, 14:50
Następnym razem rób brzuch po treningu :)

Gangsta Latino
17-03-10, 15:09
Ja też tak miałem, najczęściej po rowerze ( o co kaman?:P), ale gdy rozciągnąłem brzuch ból mijał;] spróbuj, może pomoże;) rozciąganie znajdziesz na stronie http://www.kulturystyka.pl/atlas/stretching.asp#12

Toomekk6
17-03-10, 15:50
Dzięki bardzo o tak liczne i szybkie odpowiedzi;) Jak przejdzie to napisze. Czyli po treningu brzuch robić a nie w dni nietreningowe?
Macie po Sogu:)
Pozdro!:)

Toomekk6
17-03-10, 15:57
a te 3x15wynikło z tego, że to rozgrzewka;p bo dawno nie ćwiczyłem i nie wiedziałem jak pójdzie:)

KowalX
17-03-10, 17:24
Czyli po treningu brzuch robić a nie w dni nietreningowe?
Macie po Sogu:)
Pozdro!:)

Tak, 3-4razy w tygodniu w zupełności wystarczy.

Hermann
17-03-10, 17:57
Tomek a czy w miejscu bólu podczas napięcia mięsni nie wyczuwasz jakiegoś zgrubienia, wypukłości, guli czy czegos w tym stylu? Jeżeli wyczuwasz idż do lekarza.

Toomekk6
17-03-10, 19:53
Wydaje mi się, że nie. Ból przychodzi wtedy jak napinam mięśnie. Fakt, że obejmuje tak jakby środkową część tego mięśnia centralnie nad pępkiem ale żadnego zgrubienia tam nie ma.
Powinno przejść za 2-3 dni, a jak nie to udam się do lekarza.

Toomekk6
17-03-10, 20:05
Słuchaj Hermann. Na wysokości na której odczuwam ten ból wydaje mi się, że ten mięsień jest jakoś dziwnie wypuklony. Ale może mi się tylko wydawać bo nigdy się tam nie przyglądałem. Wysokość na jakiej odczuwam ból to: ok 5cm pod pępkiem i 1-2cm nad członkiem. Jak nie przejdzie to trzeba będzie odwiedzić lekarza.

Hermann
17-03-10, 20:08
W pierwszym poście napisaleś ,że ból występuje poniżej pępka. Myśle że sie przejęzyczyłeś, w kazdym razie poobserwuj brzuch i nie forsuj go. Nie dżwigaj dużych cięzarów przez kilka dni. Nie ma wypuklości powinno być dobrze.

Bull2
17-03-10, 20:22
poloz sie na plecach ,wcisnij palce tam w miejscu gdzie zacyznaja ci rosnac łoniaki , ale po bokach i zakaszlnij