PDA

Zobacz pełną wersję : Klatka

TetriZ
15-03-10, 19:20
Witam. Mam pewien problem, dlatego postanowiłem napisać, aby uzyskać pomoc. Otóż, po pewnym wypadku w wczesnym dzieciństwie, mam nieco zniekształconą klatkę. Jej lewa strona jest normalna, jak u każdego, natomiast prawa jest tak jakby troszkę zapadnięta... :( Bardzo mnie to martwi, i jest pewnym problemem... Otóż moje pytanie polega na tym, czy ćwiczenie zapewni jakiś rozwój części tej klatki?
I czy jest ktoś, kto mógłby mi pomóc, z dobrym planem treningowym?
Proszę o wyrozumiałość, jest to dość nietypowa sytuacja, dlatego proszę o szacunek i o wypowiedź osób kompetentnych.
Z góry serdecznie dziękuję za pomoc, pozdrawiam.
Czekam na odpowiedzi.

D3
15-03-10, 19:36
Zapodaj fotkę.

TetriZ
15-03-10, 19:39
A czy mógłbym prosić o jakiś indywidualny kontakt? Proszę mnie zrozumieć...

pablo28
15-03-10, 20:29
no mam troszeczke podobny poroblem i wiem ze najpierw lekarz rodzinny--->skierowanie----> poradnia---->cwiczenia korekcyjne

mtm
15-03-10, 21:09
A czy mógłbym prosić o jakiś indywidualny kontakt? Proszę mnie zrozumieć...
Dawaj te zdjęcie , kto cie tu zna ? hmmm

Tadel
15-03-10, 21:10
Nie martw się, tu nie siedzą małolaty które zaczną się z Ciebie zbijać. Wiele osób dodawało już swoje fotki z różnymi zdeformowaniami więc i Ty nie wstydź się. Serio ;)

burn
15-03-10, 21:26
Przecie nie musisz pokazywać facjaty :)

TetriZ
16-03-10, 14:03
Proszę: http://i39.tinypic.com/wc0ha8.jpg Nie zwracajcie uwagi na wyżej podniesione prawe ramie, tak po prostu wyszło zdjęcie.

Jednocześnie prosiłbym o wypowiedzi tylko osoby kompetentne.
Serdecznie dziękuję. :)

mumin1992
16-03-10, 14:19
Nie jest źle :)

TetriZ
16-03-10, 14:20
Dzięki, jednak prosiłem w pierwszym poście co chciałbym usłyszeć, wierzę, że mi pomożecie :)

szycha77
16-03-10, 14:49
To ma być zapadnięta prawa strona? Każdy ma jedną rękę - nogę krótszą/dłuższą. Robisz problem z niczego.

TetriZ
16-03-10, 15:57
Hmm, raczej nie.
W takim bądź razie, pomógłby mi ktoś także z ułożeniem sensownego planu ćwiczeń? To można kontynuować w tym temacie, czy trzeba zakładać nowy?
To też dla mnie dość ważne, ale proszę też o opinię innych użytkowników.

Tadel
16-03-10, 21:26
Uwierz że ten Twój problem jest żaden ;) Mój kolega z klasy miał wgłębienie na środku klatki, że mógł włożyć sobie piłeczkę do ping-ponga i aktualnie jest po operacji i jest już lepiej dużo ;)

Kontaktowałeś się może z lekarzem?? Skontaktuj się z lekarzem, może będą potrzebne jakieś ćwiczenia korekcyjne ;)

Jeśli jesteś zainteresowany siłownią to na początek zacznij z treningiem obwodowym http://www.e-kulturystyka.info/showthread.php?25578-Trening-obwodowy-dla-osob-z-0-sta%BFem-%28ACT%29-video-opis-%E6wicze%F1

szycha77
16-03-10, 23:18
Proszę: http://i39.tinypic.com/wc0ha8.jpg Nie zwracajcie uwagi na wyżej podniesione prawe ramie, tak po prostu wyszło zdjęcie.

Jednocześnie prosiłbym o wypowiedzi tylko osoby kompetentne.
Serdecznie dziękuję. :)

http://pl.wikipedia.org/wiki/Klatka_piersiowa_lejkowata
Ten to ma/miał problem. A trening jak wyżej.

Tadel
16-03-10, 23:34
http://pl.wikipedia.org/wiki/Klatka_piersiowa_lejkowata
Ten to ma/miał problem. A trening jak wyżej.

Mój kumpel miał podobnie ale nie aż tak tragicznie..

seras666
16-03-10, 23:40
mam to samo, tylko ze po lewej stronie i większe, jakoś się tym nie przejmuje bo już się nie pogłębia i tyle, i myślę ze z czasem mi się to wyrówna.

grochos
17-03-10, 08:39
w dziecinstwie mialem krzywice kosci zebrowych, jednak bardzo inteligetni lekarze PRL'u stwierdzili ze samo sie naprostuje i nie zrobili z tym nic... kiedy przykładam sobie obie dlonie pod klatke piersiowa w jednej rece - palce sa zgiete w stronę wewnetrznej czesci dłoni w drugiej palce sa wygiete w strone gornej czesci przedramienia. Im mam mniejszy bf tym wieksza roznica tam wystepuje. Ale nie robie z tego problemu, bo wiem ze ze swoja proporcjonalnoscia na mistera Olympu startowac nie bede... staram sie to obudowac miechem i tyle... i powiem ci szczeze ze gdybys nie powieddzial ze masz jakis problem, to prawdopodobnie nikt by go nie zauwazyl... zelastwo, micha plus suple i jedziesz mlody...

D3
17-03-10, 09:12
A daj zdjęcie od boku jeśli możliwe...

TetriZ
17-03-10, 14:13
grochos dzięki za poradę, no i Tadel, wielkie dzięki. Postaram się robić jak mówiliście, zacznę od podanego treningu.
Tylko czy mógłby ktoś coś poradzić na temat diety? Link zamieszczony przez Tadela działa, ale odnośnik co do diety już nie...
To pora brać się do roboty. ;-)

breku
17-03-10, 15:07
Dział "Dieta". Oblicz zapotrzebowanie kalorycznie w podanych tam kalkulatorach, dodaj do tego tak 200-300 kcal i jedziesz dalejj.... jak zaczniesz ćwiczyć to po pewnym czasie przestaniesz zauważać swój problem... Z wiekiem się do tego przyzwyczaisz i zlejesz ;p

Andrew_ace
17-03-10, 17:11
Ja bym był ostrożny z poszukiwaniem pomocy na forum. Nie wiemy jakiego charakteru był ten uraz i jakie prócz widocznych pozostawił skutki. Być może klatka jest osłabiona i nadmierny trening może tylko pogorszyć sprawę. Zagadałbym lekarza rodzinnego przy okazji zapalenia gardła ;-) Jak planujesz tylko pompki to ok, ale jak wrzucisz na sztangę 60 kg czy 80 kg to bym podumał chwilę czy do lekarza mam aż tak pod górkę.

TetriZ
17-03-10, 18:40
Z tym raczej problemów nie ma, bo mimo tego, że nie mam postury kulturysty, jestem dość silny. Aczkolwiek dzięki za uwagę, ale to już robiłem. Sam lekarz mówił, że to nie ma żadnego wpływu na mój dalszy rozwój, sam nawet zalecał jakie hantelki itp, no i ostrzegał, żeby robić wszystko stopniowo. Dlatego ja pytam tutaj tylko głównie, czy dałoby radę to jakoś jeszcze wyrównać. No ale z tego co tu widzę, to chyba mam się tym nie przejmować, tylko po prostu ćwiczyć z głową, bez przyspieszania tempa. Przecież nie od razu Kraków zbudowali ;-).