Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Skolioza

baranek777
14-03-10, 12:03
Mój problem to skolioza w części lędźwiowej kręgosłupa i odstające łopatki. Mam też lewą nogę krótszą o 1 cm. Skolioza jest dość silna, ale umożliwiająca mi funkcjonowanie. Mimo wszystko bóle pleców są notoryczne, przed snem muszę zrobić kołyskę i brzuszki, inaczej nie zasnę. Najprostszą radą udzielaną mi przez znajomych jest: wzmocnij plecy i mięśnie brzucha. Czy ktoś jednak może mi doradzić jak wzmocnić mięśnie brzucha umiejętnie? Czy są jakieś ćwiczenia, których powinienem unikać przy skoliozie? A może są jakieś szczególne ćwiczenia mięśni grzbietu, które mogą mi pomóc? Czy mogę wzmacniać wszystkie mięśnie pleców równolegle nie patrząc na stronę kręgosłupa, bo i takie głosy słyszałem... Nie wiem też jak dobrać program treningowy aby nie pogłębić skoliozy, aby nie zaszkodzić sobie jeszcze bardziej.
Będę bardzo wdzięczny za każdą wskazówkę.

GrubyHolland
14-03-10, 12:29
z tego co wiem lepiej nie ćwiczyć dolnej parti pleców gdy sie ma pogłębioną skolioze, a co do cwiczen to poszukaj w internecie podobno pomaga pare miechów i wszystko gra :) poczekaj na odpowiedz "profesjonalistów"

KowalX
14-03-10, 12:39
Mój problem to skolioza w części lędźwiowej kręgosłupa i odstające łopatki. Mam też lewą nogę krótszą o 1 cm. Skolioza jest dość silna, ale umożliwiająca mi funkcjonowanie. Mimo wszystko bóle pleców są notoryczne, przed snem muszę zrobić kołyskę i brzuszki, inaczej nie zasnę. Najprostszą radą udzielaną mi przez znajomych jest: wzmocnij plecy i mięśnie brzucha. Czy ktoś jednak może mi doradzić jak wzmocnić mięśnie brzucha umiejętnie? Czy są jakieś ćwiczenia, których powinienem unikać przy skoliozie? A może są jakieś szczególne ćwiczenia mięśni grzbietu, które mogą mi pomóc? Czy mogę wzmacniać wszystkie mięśnie pleców równolegle nie patrząc na stronę kręgosłupa, bo i takie głosy słyszałem... Nie wiem też jak dobrać program treningowy aby nie pogłębić skoliozy, aby nie zaszkodzić sobie jeszcze bardziej.
Będę bardzo wdzięczny za każdą wskazówkę.

Dam Ci dobrą radę ,zapisz się zapisz się na ćwiczenia korekcyjne ze specjalistą.

NeverLetGo
14-03-10, 12:54
j.w. przede wszystkim ćwiczenia korekcyjne!

basen też wskazany!

baranek777
14-03-10, 13:28
dziękuję Wam za rady! pływam raz w tygodniu, dość regularnie od załóżmy 5 m-cy ale ból pleców nie ustępuje. W tym samym czasie ćwiczę, średnio 2x w tyg. na siłowni. Także (jednego dnia) dolne partie pleców... czy powinienem zrezygnować? a gdzie znaleźć dobrych specjalistów od ćwiczeń korekcyjnych i na kieszeń studenta?

Bull2
14-03-10, 13:45
boli to rosnie !

bibski
14-03-10, 14:33
internista powinien Cie skierować
na brzuch myślę że możesz śmiało robić wznosy na poręczach tylko plecy muszą być docisnięte do oparcia no i powiś sobie na drążku ja tak robię i choć plecy pobolewaja to jest ok jaką masz wage przy takich problemach musisz o to dbać

NeverLetGo
14-03-10, 14:55
dokładnie internista powinien dać Ci skierowanie... ja kiedyś chodziłem i miałem za friko tylko to było pare ładnych lat temu. Myśle, że teraz też powinno być refundowane!

co do brzucha moim zdaniem powinieneś unikać klasycznych brzuszków bo obciążają właśnie lędżwia... pozostają spięcia z lędżwiami na ziemi, wznosy na poręczach etc...