Zobacz pełną wersję : Problem z klatką !!!!
dziurek1410
13-03-10, 09:03
Witam wszystkich mam taki mały problem
wiek 16 lat
staz 6 miesięcy
cel masa
waga 67kg
wzrost 176cm
Mam taki mały problem z klatką piersiową po 6 miesiącach cięzkiego treningu jestem zadowolony zrezultatuch lecz klatka stoi w miejscu podam swoje wymiary
Biceps z 29 na 35
klatka z 91 na 93 angry
udo z 42 na 51
łydka z 29 na 37
Proszę o pomoc mój aktualny trening na klate to :
Wyciskanie płasko 4x10 za kazdym razem dokładam ciezar lecz nie zmniejszam ilości powtórzeń
wyciskanie duł 4x10 tak samo jak w pierwszym
skos 3x10
rozpiętki płasko 3x10
Thunderbreaker
13-03-10, 10:29
Trening wygląda dobrze. Spróbujesz zrobić 4 serie po 12x10x8x6. A co z dietą? Może tu jest problem. Poczytaj sobie ten artykuł http://www.e-kulturystyka.info/showthread.php?t=10329
Zmień rozpiętki na płaskiej na rozpiętki na skośnej. Daj skos w górę przed skosem w dół ;) Albo w ogóle rób tak: wyciskanie płasko 12,10,8,6 potem na skosie górnym (możesz co 2 tyg zmieniać skos na dolny) 12-10-8-6 i rozpiętki na skosie górnym 4x po 12/15
Jeśli nie zmieniasz ilości powtórzeń to dziwne... w 1 serii zakładasz tyle by ostatnie powtózenie (12-te) było już takie krytyczne ale i dobre technicznie, takie że więcej nie dasz rady, więc jak dołożysz kolejne pare kilo to nie mozliiwe zrobić znowu 12 powtórzeń, a co dopiero znowu tyle samo powtórzeń w ostatniej serii... ;D Moze to właśnie jest Twój problem, że źle dobierasz obciążenie - popracuj tez nad poprawną techniką.
Wyciskanie płasko 4x10 za kazdym razem dokładam ciezar lecz nie zmniejszam ilości powtórzeń
wyciskanie duł 4x10 tak samo jak w pierwszym
skos 3x10
rozpiętki płasko 3x10
Bez sensu jest to, że zwiększasz ciężar robisz tyle samo powtórzeń. Popracuj nad tym.
u mnie było podobnie pomogła poprawa techniki dałem mniejsze ciężary ale robię powoli i dokładnie skupiam się nad tym jaki mięsień ma przy danym ćwiczeniu pracować pomyśl o tym co do liczby powtórzeń to sie tez dziwie 12\10\8\6 i dożucam 5 małym ciężarem do załamania ruchu
Jeśli nie zmieniasz ilości powtórzeń to dziwne... w 1 serii zakładasz tyle by ostatnie powtózenie (12-te) było już takie krytyczne ale i dobre technicznie,
Że co? Chłopie, co Ty znowu wypisujesz? Jeśli powiedzmy jego max dla 12 powtórzeń wyniesie 70kg to myślisz, że ile kg więcej dołoży, aby zrobić 10 powtórzeń, jeśli poprzednie już było na maxa? 2,5kg? A potem będzie szukał krążków 1,25kg?
Pierwsze serie mają być zrobione z zapasem powtórzeń, a ostatnie np. 2 serie robimy na maxa z partnerem
Już pomijam fakt, że początkowe serie służą też ukrwieniu danego mięśnia i nie powinny być nigdy robione na maxa do załamania!
Jak się nie znasz to nie doradzaj!
Że co? Chłopie, co Ty znowu wypisujesz? Jeśli powiedzmy jego max dla 12 powtórzeń wyniesie 70kg to myślisz, że ile kg więcej dołoży, aby zrobić 10 powtórzeń, jeśli poprzednie już było na maxa? 2,5kg? A potem będzie szukał krążków 1,25kg?
Pierwsze serie mają być zrobione z zapasem powtórzeń, a ostatnie np. 2 serie robimy na maxa z partnerem
Ja w każdej po każdej serii podrzucam 5 kg i każde ostatnie powtórzenie jest krytycznym, kwestia techniki - dostosowuje sobie szybkość opuszczania ciężaru jeśli czuje, że pierwsza dwunastka wchodzi mi łatwo. To że masz inne zdanie ode mnie to nie oznacza że się nie znam. Pozdro
Andrew_ace
16-03-10, 11:38
Jak dla mnie to on wykonuje za dużo powtórzeń. Proponuję wykonywać po dwie, trzy serie danego ćwiczenia z takim obciążeniem, z którym na początku robimy 8 a po dorzuceniu paru kg 6 powtórzeń. Ćwiczeń powinno być dużo a nie serii i powtórzeń. Dorzuciłbym wyciskanie tłokowe, wąskie i normalne pompki, hantle.
Może technika jest niewłaściwa. Skupiasz się na wykonaniu danej ilości powtórzeń nie dbając o nią. Powtórzenia nie są magiczną siłą gwarantującą sukces. Dzisiaj wykonasz 10, jutro 8 a efekt może być ten sam. Dąż do zmęczenia mięśni a nie do 10.
Ok dzieki Narg za poradę mam jeszcze jedno pytanie a mianowicie czy w kazdym cwiczeniu stosujecie progresje czy tylko w katce ??????????
Andrew_ace
18-03-10, 18:31
Ja w każdym aby wyeliminować ryzyko kontuzji czy przecenienia swoich możliwości bo to przy zmianie kolejności ćwiczeń ale i gorszym dniu jest możliwe. Chyba, że powielasz schemat i wykonujesz np. wyciąg górny na plecy a potem unoszenie sztangi to rozgrzewkę pleców masz już za sobą. Myśle że rozsądna progresja jest warta zachodu bo polepsza to przynajmniej u mnie osiągi.
dziurek1410
19-03-10, 12:27
Dzieki andrew_ace ;) a mógł by się ktoś doświadczony na ten temat wypowiedzieć ???
wujek.maciek
19-03-10, 12:57
odloz sztange i rob pompki (rozny uklad dloni), wysiskanie hantli i pompki na poreczach. moze to zabrzmi dziwnie, ale efektami sie nie przejmuj jakos bardzo. masz dopiero 16lat. pewne rzeczy przychodza z czasem(oczywiscie pod warunkiem, ze jest dieta i uczciwy trening)
pozdro