PDA

Zobacz pełn± wersję : Nadcisnienie

Pomp
12-03-10, 15:41
Witam, ostatnio zauwazulem u siebie wysokie cisnienie, to znaczy każdego dnia ok 150 160 na 80 90 , bralem sterydy, osttni cykl ok 1,5 r wstecz, po cyklu cisnienie bylo wysokie ale nie az tak jak to jest teraz czyli od okolo 6 mies. Wybieram sie z tym do lekaza . I z tad moje pytanie , jak Wy radzicie sobie z nadcisnieniem ?Czy leki na nafdcisnienie mozna laczyc ze sterydami ? Przypuszcam ze to powszechny problem wsrod koksow wiec napewno macie wiedze na ten temat ,i jeszce jedno czy po kuracji na lekach na nadcisnienie wszystko wroci do normy czy ze tak powiem przepadlem i te tabletki trzeba lykac do konca zycia?

vold
12-03-10, 15:44
Można wyleczuc nadci¶nienie,

idz z tym do lekarza .

Prezes007
12-03-10, 15:53
Nadcisnienie (powyzej 140/90 mmHg) to jednostka chorobowa przewleka- chwilowy skok cisnienia nie jest nadcisnieniem. Zastanow sie czy te skoki nie sa przypadkiem od roznych substancji pobudzajacych jak np kofeina, sprobuj tez ograniczyc sód. Jesli to skoki cisnienia wszystko moze wrocic do normy, jesli juz zaawansowane nadcisnienie to raczej nie wroci do stanu normalnego bo wiaze sie to z przebudowa serca (np. przerost lewej komory) ale przy zażywaniu odpowiednich lekow cisnienie bedzie kontrolowane. Idz do lekarza, zrob badania bedziesz wiedzial co jest grane.

lg team
12-03-10, 18:37
takie sprawy to juz niech lekarz leczy,
na wlasna reke juz nic rob bo mozesz tylko pogorszyc sprawe,

Smug
13-03-10, 11:51
takie sprawy to juz niech lekarz leczy,
na wlasna reke juz nic rob bo mozesz tylko pogorszyc sprawe,

¦więta racja. Sam kurował się róznymi lekami, beta blokerami itp. i tylko pogorszylem sprawę bo teraz ciężko jest dobrać odpowiedni lek który zadziała.

Btw. takie ci¶nienie 150/80 to dla mnie nie nadcisnienie, wrzucić czosnek, aeroby i pewnie zejdzie. Ja miałem lipę przy 210/130....

Pomp
13-03-10, 14:06
A czy bral ktos leki na nadcisnienie , na cyklu sterydowym ?, Czy to sie wyklucza?

lg team
13-03-10, 16:41
narazie wyreguluj cisnienie a nie zawracasz sobie dupe sterydami,
no mysl chlopaku troche...