Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Trening dla Początkującego

P.i.T
28-02-10, 14:36
Mam 18 lat, 183 cm wzrostu i około 80 kg wagi.
Chciałbym zacząć rzeźbić swoje ciało, nie koniecznie zaczynając od siłowni.
Moją piętą Achillesową jest brzuch... zbiera się tam tłuszczyk ;) ale słyszałem o 6stce Weidera więc zacznę robić te ćwiczenia, tylko zastanawiam się czy przy 6stce znikną mi "boczki".
Kolejną partią ciała którą chciałbym zacząć trenować to klatka piersiowa, czy są jakieś ćwiczenia domowe które mi pomogą ? Wiem że są pompki ale może macie jakieś propozycje dla mnie ^^

Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi, jestem nowicjuszem więc nie śmiejcie się za bardzo ze mnie :yawn:

ciachowicz
28-02-10, 14:43
juz po raz n'ty pisze dieta + aeoroby ( rowerek, sterper, bierznia, itd. ) co do 6weidera fakt jest dobra, ale jesli wczesniej nie cwiczyles brzucha to nie dasz rady jej skonczyc, bardziej to trening dla kogos z jakims stazem w cwiczeniu brzucha. jesli chodzi o trening wygoogluj sobie "trening domatora".

ps. czemu nie chcesz zaczac od silowni ?

P.i.T
28-02-10, 15:06
Nie chce rozpoczynać od siłowni bo u mnie w mieście na siłownie chodzi większość "kozaków" którzy się przeglądają w lusterku jak zrobią serię i świrują Pawiana ;>
Takie zachowania i popisywanie się przed innymi mnie nie kręcą więc nie chodzę...
6 Weidera swojego czasu robiłem około 2 tyg, i mi się odechciało...

Nie chcę aż tak bardzo zmieniać swojego Jadłospisu, jestem sportowcem od 6 lat gram w kosza więc odżywiam się w miarę zdrowo.
Nie chcę także brać żadnych odżywek ani białek bo dla mnie to czarna magia i nie wierzę w to że są zdrowe :P

ciachowicz
28-02-10, 15:30
6 Weidera swojego czasu robiłem około 2 tyg, i mi się odechciało...

fakt, trening dosc nudny i monotonny, w pozniejszym okresie dlugi, ale dziala.

Nie chcę aż tak bardzo zmieniać swojego Jadłospisu, jestem sportowcem od 6 lat gram w kosza więc odżywiam się w miarę zdrowo.

zmniejsz spozycie weglowodanow, musisz ujemny bilans kaloryczny osiagnac. kazdy ci to powie, ze dieta to 80% sukcesu. zapraszam do dzialu dieta po wiecej informacji.

Nie chcę także brać żadnych odżywek ani białek bo dla mnie to czarna magia i nie wierzę w to że są zdrowe :P

jak by nie byly zdrowe nie zostaly by dopuszczone do sprzedazy :) - to nie sterydy.

P.i.T
28-02-10, 15:37
Dieta jest konieczna ;>?
Ehh :P

Nie wiem czy w dziale "Dieta" znajdę coś dla siebie...

ciachowicz
28-02-10, 15:44
Dieta jest konieczna ;>?
Ehh :P

jest :) po tygodniu, dwoch idzie przywyknac i wchodzi to w krew. zycze wytrwalosci, a na pewno efekty beda.

Nie wiem czy w dziale "Dieta" znajdę coś dla siebie...

zaloz odpowiedni post w tym dziale, ktos na pewno ci doradzi. przeszukaj forum "dieta redukacyjna" , "ckd". cos musi byc dla ciebie :)

oczywiscie nie zapominaj o aerobach. pozdrawiam

P.i.T
28-02-10, 15:48
Ehh xD no dobrze dzięki za porady.
Ale mógłbyś więcej napisać o tych aerobach ;>?

I co zrobić aby zlikwidować "boczki" :P ?

ciachowicz
28-02-10, 16:00
Ale mógłbyś więcej napisać o tych aerobach ;>?

aeroby inaczej cwiczenia tlenowe, np jazda na rowerku, bieganie itd. z tym, ze nacisk kladzie sie na czas trwania kosztem intesywnosci. najlepszym rozwiazaniem jest trenowanie rano, na czczo.

http://www.e-kulturystyka.info/showthread.php?24563-Bieganie-A-Z&highlight=bieg - art o bieganiu i plan.

I co zrobić aby zlikwidować "boczki" :P ?

z czasem trzymania diety i robienia aerobow spadna, ale rob 4-5 razy w tygodniu brzuch w tym i skosne brzucha. jesli nie wiesz jak je cwiczyc zajrzyj do jakiegos atlasu cwiczen.

P.i.T
28-02-10, 16:04
Bieganie ;>? Za duży ze mnie leń ale postaram się ogarnąć temat :P

ciachowicz
28-02-10, 16:06
hehehe nie ma nic za darmo, cos kosztem czegos. rower dobry jest. 3-4 razy w tygodniu zaczynajac od 30min i z kazdym tygodniem zwiekszajac czas o jakies 5-10 min.

P.i.T
28-02-10, 16:09
Rowerek dla mnie to loozik :P jeżdżę po 40km w cieplejsze dni więc to jest dla mnie lepsze rozwiązanie :P

ciachowicz
28-02-10, 16:13
cos takiego znalazlem. proste rady, ale przydatne.

JAK UCZYNIĆ JAZDĘ NA ROWERZE TRENINGIEM ?

1.Uwzględniamy w planie dnia pół godziny jazdy na rowerze, a podczas weekendu dłuższą wycieczkę rowerową.

2.Najpierw jedziemy powoli, zamiast rozgrzewki. Jadąc staramy się pedałować bez przerwy. Prędkość jazdy nie ma znaczenia.

3.Po 10 minutach jazdy na 5 minut zwiększamy tempo, tylko na tyle, abyśmy nie czuły się bardzo zmęczone.

4.Następnie jedziemy na rowerze przez godzinę bez przerwy lub częściej zmieniamy tempo; 5 minut wolno, 5 minut szybko.

5.Każdy trening kończymy 5 minutami spokojnej, powolnej jazdy dla ochłodzenia organizmu.

6.Jeżeli chcemy zmierzyć puls, najdokładniej zrobimy to mierząc tętno podczas jazdy (nie zsiadamy z roweru). Czubkami palców dotykami szyi w okolicy tętnicy szyjnej, liczymy puls przez sześć sekund i otrzymaną liczbę mnożymy przez dziesięć

źródło: fitness-polska.com.pl

P.i.T
28-02-10, 16:16
Spoko, dzięki :)

Napisałem w dziale "Dieta" ale na razie nikt mi nie chce pomóc :(
Radzisz mi, początkującemu jakieś suplementy ?

ciachowicz
28-02-10, 16:32
narazie skup sie nad dieta. pozniej mozesz pomyslec o jakis spalaczach typu tight itd, i aminokwasach. pozdrawiam

P.i.T
28-02-10, 16:33
Dzięki za pomoc, daję SOGA :P