PDA

Zobacz pełną wersję : Gaz pieprzowy.

know1126
23-02-10, 17:04
siema, mam pytanie odn. tego typu sprzętów obronnych. Kiedyś myślałem nad zakupem, choć trenuje mma to jednak zawsze niby większy komfort w niebezpiecznych sytuacjach, ostatnio też moja ukochana mówiła o zakupie. Oczywiście wiadomo, że nic nie zastąpi zdrowego rozsądku, uwagi na każdym kroku, unikania chodzenia w nocy itd... ale jeśli coś miało by uratować życie to czemu nie...? Trochę o tym czytałem /jakie są-że spraye,żele,różnice/...

-ale chce zapytać WAS co sądzicie, może macie jakieś doświadczenia? chyba nie było tematu , przynajmniej w opcji >szukaj< nie widze...

//know1126

DamianKSF
23-02-10, 17:10
Ja posiadam tylko taki:

http://www.e-militarny.pl/downloads/products/midi_anti-hund_gaz_pieprzowy_197_spray_dog.jpg

Cena ok. 20 zł

Skuteczny na spacery z psem.

fallenursus
23-02-10, 17:10
dobra sprawa np. w walce z niedzwiedziem :) kiedys na bani sprejowalismy sie tym...ja bym bral, lasce zasze moze sie przydac a piecze jak uj i taki fagas nie bedzie mial szans.

wujek.maciek
23-02-10, 18:03
pieprz doobra rzecz. mialem kilka i na szczescie nigdy zadnego nie musialem uzyc do samoobrony. to wlasnie jedna z takich rzeczy, ktora warto miec, ale jednoczesnie modlic sie, zeby nigdy nei byc zmuszonym jej uzyc. jakby niepatrzec morde mam nie zaciekawa i te moje 110kg tez robi swoje. nie pamietam, zeby ktos mnie zaczepial w ciagu kilku ost. lat. jak jestem w robocie zawsze mam palke teleskopowa i wlasnie gaz, bo jak to sie mowi - licho nie spi %)

gazu uzywalem, w zasadzie tylko dla testow. dlatego polecam pieprz. jak bylem na bani, cs na mnie jakos nie dzialal. niby mial byc duszaco-paralizujacy, a jakbym chcial, to spokojnie moglym kogos klepac. podobno, wycofany juz kilka ladnych lat temu "czarny cs" niezle sponiewieral, ale bylo sporo przypadkow smiertelnych, wiec u nas zdaje sie, oficjalnie nie mozna go dostac.

wiadomo, jak trafisz na astmatyka, to i zwykly pieprz moze doprowadzic do niewesolych konsekwencji, ale raczej astmatycy nei napadja na ludzi.
zel tez jest fajny, ale najlepiej jak sie trafi w klate, bo jak trafisz w gebe, to tez moze nie byc wesolo. oglolnie kup cos malego, co sie latwo chowa do kieszeni (nie do torebki, bo zanim go panna znajdzie, to bedzie po ptokach, zreszta dla sporej czesci lobuzow, to wlasnie ta torebka jest celem, wiec za nia lapia probujac wyrwac).

pozdro

MrWAR
04-03-10, 00:38
To jest dobre jeżeli nie ma wiatru, bo zdarza się podczas wiatru tak, że gaz który skieruje się w napastnika zmienia kierunek i trafia w ofiarę. W tym momencie nie poprawia się w żadnym wypadku nasza pozycja, a nawet można by powiedzieć, że się pogarsza.
Kiedyś kolega dla żartów na imprezie zaczął tym psikać i na prawdę działa momentalnie łzawi się i płacze jedni kichają inni kaszlą następuje chwila na ucieczkę :)

karolak89
04-03-10, 04:29
-ale chce zapytać WAS co sądzicie, może macie jakieś doświadczenia?

Miałem nieprzyjemnośc dostać po gałach od typa.. najpierw sie spruł do mnie potem jak na brode dostawal to pryskał na oślep.. niepolecam przemywania woda :/