Zobacz pełną wersję : posiłki przed i po treningowe
Panowie
Cwicze miesiąc razem z dietą i stąd moje pytania:
przed ćwiczeniami jem zawsze sałatke (ryż worek,tuńczyk pucha,troche kukurydzy,groszku lub fasolki z puchy) czyli co przed zjadam węglowodany.
zaraz po ćwiczeniach jem 2banany lub wafle ryżowe 4-5szt lub miód 60g
Kiedy wracam (ok 40min-1h po ćwiczeniach) znowu mam jeść ryż,makaron czy tam kasze+pierś kury???
Czyli co i przed i po węgle tak? Czy przed węgle a po białko?
Co w przypadku kiedy nie jestem głodny po treningu,jeść na siłę?
Co tak na prawde daje mi ten banan czy miód zaraz po ćwiczeniach?
C w przypadku kiedy nie jestem juz głodny wieczorem ale w diecie mam jeszcze ze białko trzeba zjeść (serek wiejski itp.), odpuścić czy jeść na siłe?
Proszę o odpowiedz
slim shady
17-02-10, 16:15
przed siłownia 2-1,5 h węgle + białko + troche tłuszczy
bezpośrednio po treningu węgle proste + białko szybkowchłanialne
40 minut później warzywa + węgle+ białko
Co w przypadku kiedy nie jestem głodny po treningu,jeść na siłę?
tak
Co tak na prawde daje mi ten banan czy miód zaraz po ćwiczeniach?
Uzupełnia glikogen i podnosi poziom insuliny - chociaż też niektórzy(w tym ja) nie jedzą węgli -prostych po treningu tylko samo białko
ćwiczeniach?
C w przypadku kiedy nie jestem juz głodny wieczorem ale w diecie mam jeszcze ze białko trzeba zjeść (serek wiejski itp.), odpuścić czy jeść na siłe?
Jedz
Ale nie dam rady tyle jeść:
Przykład z dzisiaj:
Przed: pół worka ryżu, pół puszki kukurydzy,fasoli i cały tunczyk z puszki(razem z olejem)
Zaraz po: 3 małe (pełne) łyżki miodu,rozmieszane z odrobiną wody
Po około 40min po treningu: 1 pierś z kurczaka, 5-kromek pieczywa chrupkiego WASA
Na kolacje zjem serek wiejski z dwoma łyżeczkami oleju z oliwek+2białka jajek
DOBRZE CZY MAŁO??????
chcesz byc maly czy duzy ? twoj wybor
odpowiedz chyba jest prosta:) DUŻY nie tłusty!!!
ale napiszcie czy to co dzis zjadłem to za mało czy w sam raz?
ja mam 178cm wzrostu i waże 91kg więc już jestem duży i tłusty:)
proponuje zebys sie udal do działu dieta i poczytal tam artykuły. I widze ze jak wiekszosc nowicjuszy mylisz ze bycie duzym oznacza bycie grubym. To sie miesnie rozwijaja,a nie tluszcz. A jak sie boisz to biegaj, skakaj, lataj pływajk w tancu ruchu wykonywaj
dział dieta zwiedziłem już bardzo dobrze. Mam już dietę ułożoną i sprawdzoną przez moderatora działu dieta! Wszystko z nią OK chodzi tylko o to że po miesiącu stosowania zdałe sobie sprawę ze nie jestem w stanie tyle zjeść ile tam założyłem i co w takim przypadku?????
Ponowie pytanie może ktoś sie zlituje i odpowie wkońcu czy to co dziś zjadłem wystarcza czy to za ało jak na dzień treningowy:
1 godzina przed: pół worka ryżu, pół puszki kukurydzy,fasoli i cały tunczyk z puszki(razem z olejem)
Zaraz po: 3 małe (pełne) łyżki miodu,rozmieszane z odrobiną wody
Po około 40min po treningu: 1 pierś z kurczaka, 5-kromek pieczywa chrupkiego WASA
Na kolacje zjem serek wiejski z dwoma łyżeczkami oleju z oliwek+2białka jajek
Na kolację serek całkowicie wystarczy, no! Białek już nie musisz.
Dziwne, że po treningu nie chce ci się jeść? Zależy czy solidnie trenujesz czy obijasz się?
slim shady
17-02-10, 19:48
składniki pokarmowe przyjmujemy na suchą masę ciała. Wylicz zawartość tłuszczu w organizmie i odejmij od wagi ciała.
składniki pokarmowe przyjmujemy na suchą masę ciała. Wylicz zawartość tłuszczu w organizmie i odejmij od wagi ciała.
slim shady możeszm i to wyjasnic, co znaczy sucha masa ciała? jak wylicze zaw.tłuszczy i odejme od tej masy to co bedzie wynikiem? dzienne zapotrzebowanie ? Na co?
jak wazysz 90 kg odliczasz tkanke tluszczowa (ile jej tam posiadasz) np.20kg,i ukladasz sobie diete pod wage 70 kg a nie pod 90
jak wazysz 90 kg odliczasz tkanke tluszczowa (ile jej tam posiadasz) np.20kg,i ukladasz sobie diete pod wage 70 kg a nie pod 90
wyszło że zawartość tłuszczu to 24% czyli co waże 91kg - 24%=69kg Mam ułożyć dietę pod 69kg???
slim shady
18-02-10, 16:05
przelicz procenty na kilogramy
Może jestem głupi ale jak to przeliczyć????? :/
slim shady
18-02-10, 17:30
91 kg - 100%
x- 24 %
proste działanie na krzyż mnożysz
No dobra wyszło około 22kg
Czyli co mam ułożyc dietę (zapotrzebowanie na węgle,białko i tłuszcz)tak jak bym ważył 69kg (ważąc tak na prawde 91kg) czyli co zapotrzebowanie (gray) na wszystko spadnie, wtedy bedzie OK???
Teraz mam że przykładowo 2g białka na 1kg= 180g a tak bedzie 138g???
slim shady
18-02-10, 18:57
tak, nie musimy dostarczać tłuszczowi kalorii
dość ciekawa informacja, a w jaki sposób mam sprawdzić sobie tkankę tłuszczową?
slim shady
18-02-10, 20:02
http://www.linear-software.com/online.html
No ja liczyłen z kalkulatorów dostepnych na forum.
Slim jak ułoże nową diete moge wysłać Ci na pocztę do sprawdzenia?
slim shady
18-02-10, 20:12
mozesz
jeszcze jedno tu jest dieta odpowiadajaca temu przedziałowi wagowemu:
Dieta na mase dla 69-70kg from zizu
Śniadanie 7 – 00
Płatki owsiane 80g
Mleko 0,5% 300g
bialy ser 100g
II Śniadanie 9 – 40
Jajecznica z 5 jaj
bułki razowe 2szt.
III Posiłek 12 – 20
srek wiejski 250gr
pieczywo razowe 150gr
Posiłek przed treningowy
Ryż brązowy 80g
filet z kurczaka
Oliwa z oliwek 10g
Od razu po treningu
Glukoza 50g,jak nie masz to kakao/sok
makaron razowy 100gr
Posiłek po treningowy (ok. 40 min. po treningu)
Tunczyk 1puszka: )
pieczywo razowe
Kolacja ok. 22 – 30
biały ser 100gr
oliwa z oliwek
mogę jej użyć czy będzie niedobór czegoś?
Ponowie pytanie z początku co jeślinie dam rady tego wszystkiego wszamac, jeść na siłe? Wczesniej kiedy miałem diete do 91kg potrzebowałem mniej kalori niz do 69kg, wyszłona to ze jestem chudy a taki nie jestem. Bez kitu już sie zgubiłem w tym!!! Teraz jeszcze am zamiar kupic odżywke białkowa gdzie ja do tego wcisnąć???