Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Ilośc bialka

Przemysław
13-02-10, 21:24
Witam,mam pytanko w mojej diecie na mase gramatura mies np. kurczak bądz schabowy wynosi 50g to samo dotyczy tynczyka z puszki, nie daje calej puszki tylko polowe to bedzie ok. 50g a widze że czesc osob laduje po 100-150 gram.I nie wiem czego tak jest.Diete komponuje w dzienniku vitalmaxa i tam stosujac gramature po 50g mies, mniej wiecej wychodzi mi zapotrzebowanie na bialko takie jakie mam miec prawidlowe a jesli stosowalbym bym gramature 100-150 to zapotrzebowanie to byloby o wiele przekroczone niż potrzebuje i po dluzszym czasie stosowania wiekszych ilosci bialka mogloby mi zaszkodzic.Przykladowo moje zapotrzebowanie na 71kg na bialko wynosi 141g dziennie stosujac gramature 50gram mies mniej wiecej, a jesli stosowalbym gramature 100-150 wyszlo by chyba ok 160 niecalych wiec zapotrzebowanie byloby przekroczone i moglobymi po dluzszym czasie zaszkodzic nie.Dodam ze wliczam bialko roslinne i zwierzece razem

szycha77
13-02-10, 21:34
Jeżeli tyle mięcha Ci wystarcza to oki. Jak nie czujesz głodu to w porzo.

slim shady
13-02-10, 21:38
50 g mięsa to jest nic i jestem ciekaw jak ktoś się tym naje, zresztą bardzo mało białka w tym jest, w 100 g piersi z kurczaka jest ok 20 g białka a z posiłku powinniśmy dostarczyć więcej białka niż tylko 20 g. Sprawdź dokładnie gramaturę.

Polecam http://tabelekaloryczne.w.interia.pl/h-k.htm

Przemysław
14-02-10, 00:20
No dobra jak z kazdego posilku mialbym dostarczac wiecej niz 20g bialka to wyszloby mi jakies 170 badz 180 g bialka w ciagu dnia a moje zapotrzebowanie to 141g a dajac te 50g i wliczajac to tego jeszcze bialko roslinne wychodzi mi jakies niecale 20g na badz troche nizej na posilek i to nie jest tak w kazdym posilku bo w dwoch badz gora trzech a wpozostalych jest po 20 lub wyzej.A sumujac wszystko w dzenniku vitalmaxa wychodzi mi mniej wiecej dobrze zapotrzebowanie b na dzen jakies 143g niekiedy.A wiec?

slim shady
14-02-10, 01:04
hmmm przyjąłeś że Twoje zapotrzebowanie wynosi 141 g (ok 2 g/KMC)
Przypuśćmy, że w ciągu dnia spożywasz 5 posiłków
141 g / 5 posiłków wychodzi ~ 28 g białka na jeden posiłek i jest to przyzwoita liczba i nie wiem w czym problem, przy 6 posiłkach jest to 23 g i niekiedy jest to wystarczająca ilość a czasami za mało (zależy od reakcji i zapotrzebowania naszego organizmu)

Nawet jak spożyjesz więcej białka o te 20 g to nic się nie stanie, a może wyjść na korzyść.

I staraj sie żeby roślinne białko nie przekraczało 30% ogólnego zapotrzebowania na białko chyba, że umiesz łączyć tak rosliny żeby wyszło pełnowartościowe.