Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jaki napoj izotoniczny?

krupek1
07-02-10, 18:59
Witam
Jaki polecicie napoj izotoniczny ,ktory stosowaliscie i wam odpowiadal?
Ja juz stosowalem isostar , isoactive, trec isofaster i isodrinx.
Ze wszystkich jestem zadowolony z tym ,ze isostar jest nieco za drogi ,a isodrinx metny w smaku.

A moze lepiej inwestowac w jakies Carbo? Czekam na Wasze opinie.

Giro
07-02-10, 19:02
Zależy jak długo trenujesz...

krupek1
07-02-10, 21:22
Trenuje koszykowke,wiec zazwyczaj jest to 1,5 h intensywnego treningu. Jednak 2 razy w tygodniu trening jest poszerzony o 0,5 h silowni (obwodowy,dosyc ciezki).

Giro
07-02-10, 21:32
Jeśli Twoje treningi sa tak długie i intensywne to proponuje Ci pijać napoje hipotoniczne i izotoniczne, oraz napoje zawierające polimery glukozy, ktore zawierają od 4 - 8g węglowodanów na 100ml. Możesz kupowac takie napoje albo robić je samemu. Przykład:
250ml soku owocowego i 750ml wody (hipotoniczyny), 200ml zagęszczonego soku owocowego i 800ml wody (izotoniczny).

krupek1
08-02-10, 16:39
Szukalem troche napojow hipotonicznych w roznych sklepach i mam jeszcze pytanie:
Czym sie roznia one od izotonicznych? Chodzi mi glownie o zastosowanie. Bo oba mozna stosowac zarowno w czasie ,jak i po treningu.

Giro
08-02-10, 16:58
Napoje hipotoniczne mają niską osmowalność, zawierają mniej cząsteczek (węglowodanów i elektrolitów) na 100ml niż płyny ustrojowe. Zawartość węgli zazwyczaj nie przekracza 4g na 100ml.

Napoje izotoniczne maja taką samą osmowalność jak płyny ustrojowe i dzięki temu wchłaniają się równie szybko albo szybciej niż woda (węgle 4-8g). Najlepszy wybór do uzupełniania płynów.

Sa jeszcze napoje hipertoniczne. Maja wyższa osmowalność niż płyny ustrojowe. Wchłaniają się wolniej niż czysta woda (węgle - ponad 8g na 100ml).

Pytałem się Ciebie jak długo trwają Twoje treningi ponieważ chciałem się dowiedzieć, czy w Twoim przypadku stosowanie tych napoji ma sens.

Jeśli ćwiczyłbyś:

- mniej niż 30 minut, lub mniej niż godzine z niską lub umiarkowaną intensywnością - wystarczyłaby sama woda,
- mniej niż godzinę, ale o dużej intensywności - napoje izotoniczne i hipotoniczne,
- więcej niz godzine, o dużej intensywności - napoje izotoniczne, hipotoniczne i napoje zawierające polimery glukozy.