Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Dieta na spalenie tłuszczu

Klosa
07-02-10, 12:32
Witam wszystkich serdecznie.
Mam niespełna 16 lat, 185 cm wzrostu i 90 kg wagi. Potrzebuje sprawdzonej diety na pozbycie się kilku kilogramów, przy możliwie niskich kosztach.
Na siłownie chodzę ponad pół roku, ze względu na porę roku aeroby moge robić max 3 razy w tygodniu ( rowerek lub bieżnia ). Do tej pory ćwiczyłem na masę, ale chciałbym przerzucić się na rzeźbę.
Obecnie jadam bardzo nieregularnie, 3-4 posiłki o nieustalonych porach i zwykle to co dają w domu
Jeśli są jakieś pytania, proszę pisać w temacie, w miarę możliwości odpowiem ;)
Z góry dziękuje i pozdrawiam

breku
07-02-10, 13:12
1. Po pierwsze primo " systematyczność " trzeba się tego trzymać
2. Po drugie primo " 3-4 posiłki o nieustalonych porach i zwykle to co dają w domu" Bozia rączki dała, więc nie bój się chwycić za patelnie czy garnki, zacznij coś kombinować, jak się ożenisz i nie będziesz sobie radził, to na zupkach chińskich bedziesz śmigał
3. Po trzecie primo, jak byś ogarnoł forum to byś dawno znalazł odpowiedzi, już dużo było takich tematów, poczytaj, poszukaj, życie to nie bajka, nic na tacy nie ma.
4. Po czwarte primo, jeśli masz jakieś problem, patrz pkt 1 i 2
5. Po piąte, jak nie możesz nic znaleźć patrz pkt 3

szycha77
07-02-10, 14:44
BREKU święta racjaclap

Giro
07-02-10, 18:54
Witam wszystkich serdecznie.
Mam niespełna 16 lat, 185 cm wzrostu i 90 kg wagi. Potrzebuje sprawdzonej diety na pozbycie się kilku kilogramów, przy możliwie niskich kosztach.
Na siłownie chodzę ponad pół roku, ze względu na porę roku aeroby moge robić max 3 razy w tygodniu ( rowerek lub bieżnia ). Do tej pory ćwiczyłem na masę, ale chciałbym przerzucić się na rzeźbę.
Obecnie jadam bardzo nieregularnie, 3-4 posiłki o nieustalonych porach i zwykle to co dają w domu
Jeśli są jakieś pytania, proszę pisać w temacie, w miarę możliwości odpowiem ;)
Z góry dziękuje i pozdrawiam

Poczytaj tematy podwieszone. Dieta na redukcję do tanich nie należy...

bibski
07-02-10, 20:36
Dieta na redukcję do tanich nie należy...
z tym się nie zgodzę trzeba pokombinować, samemu gotować nawet powiem że taniej mi wychodzi niż do tej pory po pierwsze mniej jem po drugie jak coś robię to w takich porcjach żeby na parę posiłków starczyło ( na gazie się zaoszczędzi :) mogę podać:lol: inne przykłady

Giro
07-02-10, 20:57
Produkty białkowe, na których dieta na redukcje powinna się opierać do tanich nie należa. Co innego węgle... Zależy też co autor ma na myśli "przy możliwie niskich kosztach"

Klosa
07-02-10, 22:24
Chciałem przez to powiedzieć, że chciałbym aby dieta nie była zbyt "droga", tzn aby w razie kłopotów z pieniędzmi jedne produkty można było zastąpić innymi

Giro
07-02-10, 23:21
Napisz coś o treningach, intensywność itd. Jaka jest aktywność w ciągu dnia?

Klosa
08-02-10, 14:34
Treningi mam w poniedziałek , środę i piątek. W tym trening siłowy i areoby na maszynach.
Poza szkołą obecnie to mało czasu spędzam poza domem, jedynie z psem na spacer :P
Gdy tylko się ociepli i śnieg zniknie wracam do tego co robiłem w zeszłym roku, czyli rower i bieganie na zewnątrz, to też można brać pod uwagę :)

Klosa
08-02-10, 18:36
i jeszcze kilka zdobytych informacji:
BMR:2146

Kalorie dla utrzymania wagi (dziennie):
3326

BMI:26.3 ( więc nadwaga )

Giro
08-02-10, 18:38
Ok, już sie dietka pisze :)

Zapotrzebowanie: 2970kcal (90kg)

Dzień treningowy

I Śniadanie - 6.30 – 7.00

Chleb żytni pełnoziarnisty - 120g
Jaja kurze całe – 180g (3 sztuki)
Białko jaja kurzego – 140g (z 4 sztuk)
Pomidor – 100g

II Śniadanie - 10.00

Ryż brązowy – 50g
Mintaj świeży, gotowany na parze – 190g
Kalafior – 150g
Dynia, pestki – 40g

III Posiłek - 13.00

Ryż brązowy – 50g
Mięso z piersi z kurczaka bez skóry – 170g
Fasolka szparagowa – 100g
Ogórek – 100g
Orzechy włoskie – 15g

IV Posiłek – przed treningiem - 15.00

Makaron czterojajeczny – 60g
Mintaj – 200g
Ogórek – 100g
Rzodkiewka – 100g
Sałata – 100g
Oliwa z oliwek – 10ml

TRENING 16.00 – 17.30

V Posiłek – od razu po treningu - 17.30

Carbo – 75g

VI – 45 minut po treningu – 18.15

Pierś z kurczaka – 200g
Szpinak – 100g
Brukselka – 200g

VII – Kolacja – 22.00 – 22.30

Twaróg chudy – 230g
Oliwa z oliwek – 15ml

Białko: 3,0g na KMC (2,43g zwierzęce)
Tłuszcz: 1,0g na KMC
Węglowodany: 3,0g na KMC

2970 kcal

Wdni nie treningowe nie bierz Carbo, reszta może zostać tak samo.

Klosa
08-02-10, 19:30
Aha i rozumiem, że codziennie posiłki wyglądają tak samo ?
I ile taką dietę się utrzymuje? Do zamierzonego skutku ? :)

Giro
08-02-10, 19:37
Tzn możesz jak najbardziej zamieniać produkty, jadać rożne ryby i mięsa ale o podobnych wartościach odżywczych, to samo z produktami węglowodanowymi. Jeśli chodzi o warzywa to możesz jada jakie chcesz + zdrowe źródła tłuszczy (oliwa z oliwek, orzechy, pestki słonecznika, dyni)

Po jakim czasie będzie zamierzony efekt tego Ci nie powiem. Zależy to też od treningu. Musisz kontrolowac swoje ciało, patrzeć na wage i lustro. Możesz sobie raz na 7 - 10 dni robić takie małe odstępstwo od diety i ją troche nagiąć ;)

breku
08-02-10, 19:44
stary, jedź że na tydzień do babci to Cie utłucze jak nikt inny ;) babcia wie co dobre ;]:happy:

Klosa
08-02-10, 19:58
Aha i jeszcze pozostaje kwestia mięsa.
Raczej trudno będzie rybe w moim przypadku zjeść o 10 rano rybę w szkole ( no chyba że w pojemnikach na żywność )
ale jakoś spróbuje to ogarnąć
Wielkie dzięki za ułożenie tego wszystkiego, jestem wdzięczny :)
W razie jakichkolwiek pytań będę tutaj pisał
edit: breku, problem w tym że ja właśnie nie chcę być utłuczoną świnią, tylko zredukować conieco :P

Giro
08-02-10, 20:30
pojemniki to bardzo dobry pomysł

Klosa
08-02-10, 20:50
Ja mam jeszcze wątpliwości co do ilości kcal
Czy nie jest ich troszkę za dużo? :)

Giro
08-02-10, 22:02
Kalorie dla utrzymania wagi (dziennie):
3326

od 3326 odjąłem 10%, wychodzi cos koło 3000kcal.

Stosuj dietke i obserwuj ciało, jak coś to obetniemy ilość kalorii.

Klosa
11-02-10, 19:14
Wszelakie mięso gotowane ? Tak samo z rybami ?
aha i czy taki BCAA mógłbym sobie zakupić ,czy Carbo wystarczy ?

Giro
11-02-10, 19:21
Najlepsze gotowane na parze, traci się najmniej składników mineralnych. Tak samo z rybami. Bcaa to dobry pomysł, a z Carbo nie przesadzaj, jadaj tylko po treningu.

Klosa
11-02-10, 20:01
Dobra, dzięki za odpowiedź, wydaje mi się że wiem już wystarczająco dużo :)
Od poniedziałku zaczynam, wkleję jeszcze tutaj moje wymiary i zaczynamy
Taki "dziennik " może być pomocny dla osób które również chciałby conieco zrzucić

Klosa
15-02-10, 13:14
dobra
waga (przed śniadaniem ) - odziwo 88 kg (87.8 :)
talia: 82 cm
biodra : 100cm !
uda : 90cm!
łyda: 46cm
biceps: 38cm
Następne pomiary za tydzień w poniedziałek. Codziennie będę kontrolował swoją wagę i w razie czego napiszę.
i przy okazji pytanie, czy może np do śniadania dołożyć szklankę mleka? Bo chyba dieta bez wapnia jest. I czy np za jakieś warzywko mogę dodać jakiś typowy owoc ?
Pozdrawiam i do następnego

Giro
15-02-10, 18:23
Jeśli jesteś na redukcji to mleko raczej odpada z powodu zawartości cukru. Wapń możesz pozyskać z sera żółtego, oczywiście nie pszesadzaj z nim (tłuszcz). Albo ewentualnie możesz zakupić sobie jakiś preparat w aptece z wapniem. Jesli chodzi o owoce, to polecam Ci je jadać rano w pierwszych dwóch posiłkach (jabłko, banan, pomarancze, typowe ;P) Do innych posiłków oprócz ostatniego, warzywa. Pozdro