PDA

Zobacz pełną wersję : Dieta dla mojej mamy 55 lat!!

MłodyPudzian
05-02-10, 20:40
Witam, a więc pisze tutaj abyście mi pomogli ocenić tę dięte.
Tak więc to jest dieta dla mojej mamy, ma ona 55 lat, 162 cm wzrostu i 78kg wagi.
Powiem od razu, że nie bardzo wiem jak układać dietę dla osoby w tym wieku, nie wiem jakie powinny być proporcje białka, tłuszczy i węglowodanów na kg masy ciała, czy są jakieś przeciwwskazania.

Moja mama jest zdrową osobą, nie ma żadnych przewlekłych chorób itp. Prace ma raczej siedząca jest kaletniczką (większość czasu siedzi przy maszynie) praca od 9 do 17, zanim wróci z zakupów w domu jest około 18.

Moja mama bardzo chciała by zrzucić pare kg do ślubu syna czyli mojego brata:P który będzie na początku czerwca, więc około 4 miesiące wystarczą mam nadzieje??
A więc do sedna obliczyłem, że według tej diety która ułożyłem wychodzi około 0,8g białka na kg masy ciała, tłuszczu 0,4g wg tych posiłkow, jednak dojdzie go troche np smażone potrawy (będzie ich jak naj mniej już tego dopilnuje , jeżeli jednak będa to używana będzie oliwa z oliwek. I około 2,5 grama węglowodanów.
Prosze o wyrozumiałośc co do diety, nie mogę kazać jej jeść jednej rzeczy i koniec, a więc obliczenia mogą się różnic +\- 10g no bo naprzykład jeżeli moja mama zje jogurt naturalny a w inny dzień jabłko zamiast tego jogurtu no to już jest z 8g-10g mniej białka, tak więc rozumiecie. Pozatym jest to osoba która ma troche wiosen no i z dnia na dzień nie da się zmienić nawyków.

A więc dieta.

Śniadania około 8.30
40g płatków owsianych lub kukurydzianych.
200ml mleka 2% postaram się przekonać ją do 0%
Mała garść rodzynek (zamiast cukru) około 10g
Zielona herbata bez cukru

Razem:
Białko: 11g
Tłuszcz:6g
Węglowodany:50-55g

II Śniadanie około 11.00
Mały jogurt naturalny (200ml) lub kefir, maślanka naturalna itp.
Albo Jabłko czy inny owoc.
+Ewentualnie 1 kropka pieczywa chrupkiego z 2 plastrami pomidora.

Razem:
Białko:10g(Jeżeli będzie jogurt, z owocem już mniej)
Tłuszcz:około 4g
Węglowodany:10g

Obiad około 13.30 (wolała bym o innych godzinach ale wtedy maja przerwe i jedzą razem :))
Około 100g chleba razowego (4 kromki)
50g chudej wędliny
20g sera żółtego
50g pomidora, ogórka kiszonego itp.
Herbata zielona bez cukru.

Razem:
Białko:20-25g
Tłuszcz:5g ewentualnie 10g(czasami kanapki je z mielonką)
Węglowodany:60g

Kolacja: Po powrocie z pracy i zakupów około 18.00 (też chciałbym wcześniej ale nie zabardzo jest jak)
Tutaj myślałem nad jakaś sałątka lub surówką z warzyw itp. około 150g z jakimś sosem np (2 łyżki jogurtu naturalnego +zioła, lub łyżka oliwy z oliwek z ziołami)
100g mięska z piesi lub, serek wiejski, tunczyk, szprot coś w tym stylu (wiadomo musi być urozmaicenie)
50g ryżu brązowego lub (2 wafle ryżowe, pieczywo ciemne, chrupkie)

Razem:
Białko: około 20-25g
Tłuszcz:3-5g (z sosem z oliwy więcej około 10g)
Węglowodany: około 50g.

Sumujac:
Białko około 65g - 260kcal
Tłuszcz około 30g -35g troche mało prawda? - 315kcal
Węglowodany: 175g - 700kcal

Razem około 1275 kcal.

Mniej więcej tak to wygląda, wiem nie jest to idealne ale tak jak mówie nie wiem jak układać diety dla kogoś w tym wieku, wiem, że metabolizm spada nawet o 50% prawda?
Wiadomo czasami będzie mniej kalorii , czasami więcej, jest to osoba starsza czasami ma ochote na coś innego, postaram sie o urozmaicenie, czasami jakieś rybki zamiast serka itp, owoce, warzywa także tak jak wspomniałem +\- 10g może się to czasami różnic.
I jeszcze mama pije 2 kawy dziennie słodzić będzie teraz puki co po 1 łyżeczce (razem 10g cukru na 1 kawe), powoli będzie to ograniczac, wiadomo nie odrazu Kraków zbudowano:) no i wiadomo wieczorem jeszcze zielona herbata i dużo wody w ciągu dnia.

I jeszcze coś mam w domu orbitrek bardzo lubie na nim ćwiczyć, czy moja mama też może? obawiam się troche czy to nie zabardzo obciąża kolana?? Jeżeli nie postarał bym się z czasem ją troche na to namówić, kiedyś sama probowała ale po paru dniach przestała.

Ok myślę, że to tyle PROSIŁ BYM O WYPOWIEDŹ osoby które naprawde mają o tym pojęcie i wiedzą coś o dietach dla osób w wieku mojej mamy. Bo nie wiem czy są jakieś przeciwskazania w tym wieku... nie znam się.
Prosze o podpowiedzi, sugestie itp. Dietę bede starał się urozmaicać aby się jej nie znudziła. Postaram sie jej pomóc bo wiem ,że zależy jej aby schudnać do ślubu syna.

Także dziękuje z góry i czekam na pomoc :) Pozdrawiam ::)

KowalX
05-02-10, 20:50
daj to do kosza...

MłodyPudzian
05-02-10, 21:08
Aha no i jeszcze dodam , że to nie będzie głodowka, wypytałem mamy co jadła wczesniej i wg obliczej wyszlo podobnie około 1200kcal, tylko były to posiłki nie regularne, i nie zdrowe np jogobella +bułka pszenna na kolacje....

Śniadania i obiad jadła podobny także nie będzie problemu z trzymaniem się diety tak myślę.

MłodyPudzian
07-02-10, 10:15
I co mam rozumieć nikt nie pomoże??
PS: Prosił bym o wypowiedź tylko osoby, które naprawe się na tym znają...

D3
07-02-10, 11:07
Prosze o wyrozumiałośc co do diety, nie mogę kazać jej jeść jednej rzeczy i koniec

1. Ta wypowiedź dyskwalifikuje. To jest redukcja, więc zbiór żywności zdatnej do jedzenia jest minimalna. Niestety albo przekonasz mamę, że będzie jednak jadła pewne posiłki codziennie albo można to wszystko wyrzucić do kosza.

2. Twoja mama będzie musiała się zacząć trochę ruszać, więc nie wiem jak to wykombinujesz, bo sama dieta to ciężko, trzeba jej metabolizm podkręcić.

MłodyPudzian
07-02-10, 17:31
NARQ widze przeczytałeś połowe tego co napisałem... o orbitreku coś pisałem, a jeśli chodzi o urozmaicenie to ja wiem, że na redukcji jest zwężona ilość pokarmu ale chodzi mi, że czasami zamienie jogurt na jabłko itp.... a nie że na noc zje mielonego smażonego w litrze oleju z frytkami ;]

D3
07-02-10, 18:39
Zadaj swoje mamie proste pytanie. Czy jej celem jest tylko tymczasowa redukcja tzn. wyglądać w miarę szczupło przed ślubem brata a potem wrócić do swojej wagi czy też jednak utrzymanie wagi na przyzwoitym poziomie? Bo to robi różnicę...

Giro
07-02-10, 18:58
Witam, a więc pisze tutaj abyście mi pomogli ocenić tę dięte.
Tak więc to jest dieta dla mojej mamy, ma ona 55 lat, 162 cm wzrostu i 78kg wagi.
Powiem od razu, że nie bardzo wiem jak układać dietę dla osoby w tym wieku, nie wiem jakie powinny być proporcje białka, tłuszczy i węglowodanów na kg masy ciała, czy są jakieś przeciwwskazania.

Moja mama jest zdrową osobą, nie ma żadnych przewlekłych chorób itp. Prace ma raczej siedząca jest kaletniczką (większość czasu siedzi przy maszynie) praca od 9 do 17, zanim wróci z zakupów w domu jest około 18.

Moja mama bardzo chciała by zrzucić pare kg do ślubu syna czyli mojego brata:P który będzie na początku czerwca, więc około 4 miesiące wystarczą mam nadzieje??
A więc do sedna obliczyłem, że według tej diety która ułożyłem wychodzi około 0,8g białka na kg masy ciała, tłuszczu 0,4g wg tych posiłkow, jednak dojdzie go troche np smażone potrawy (będzie ich jak naj mniej już tego dopilnuje , jeżeli jednak będa to używana będzie oliwa z oliwek. I około 2,5 grama węglowodanów.
Prosze o wyrozumiałośc co do diety, nie mogę kazać jej jeść jednej rzeczy i koniec, a więc obliczenia mogą się różnic +\- 10g no bo naprzykład jeżeli moja mama zje jogurt naturalny a w inny dzień jabłko zamiast tego jogurtu no to już jest z 8g-10g mniej białka, tak więc rozumiecie. Pozatym jest to osoba która ma troche wiosen no i z dnia na dzień nie da się zmienić nawyków.

A więc dieta.

Śniadania około 8.30
40g płatków owsianych lub kukurydzianych.
200ml mleka 2% postaram się przekonać ją do 0%
Mała garść rodzynek (zamiast cukru) około 10g
Zielona herbata bez cukru

Razem:
Białko: 11g
Tłuszcz:6g
Węglowodany:50-55g

II Śniadanie około 11.00
Mały jogurt naturalny (200ml) lub kefir, maślanka naturalna itp.
Albo Jabłko czy inny owoc.
+Ewentualnie 1 kropka pieczywa chrupkiego z 2 plastrami pomidora.

Razem:
Białko:10g(Jeżeli będzie jogurt, z owocem już mniej)
Tłuszcz:około 4g
Węglowodany:10g

Obiad około 13.30 (wolała bym o innych godzinach ale wtedy maja przerwe i jedzą razem :))
Około 100g chleba razowego (4 kromki)
50g chudej wędliny
20g sera żółtego
50g pomidora, ogórka kiszonego itp.
Herbata zielona bez cukru.

Razem:
Białko:20-25g
Tłuszcz:5g ewentualnie 10g(czasami kanapki je z mielonką)
Węglowodany:60g

Kolacja: Po powrocie z pracy i zakupów około 18.00 (też chciałbym wcześniej ale nie zabardzo jest jak)
Tutaj myślałem nad jakaś sałątka lub surówką z warzyw itp. około 150g z jakimś sosem np (2 łyżki jogurtu naturalnego +zioła, lub łyżka oliwy z oliwek z ziołami)
100g mięska z piesi lub, serek wiejski, tunczyk, szprot coś w tym stylu (wiadomo musi być urozmaicenie)
50g ryżu brązowego lub (2 wafle ryżowe, pieczywo ciemne, chrupkie)

Razem:
Białko: około 20-25g
Tłuszcz:3-5g (z sosem z oliwy więcej około 10g)
Węglowodany: około 50g.

Sumujac:
Białko około 65g - 260kcal
Tłuszcz około 30g -35g troche mało prawda? - 315kcal
Węglowodany: 175g - 700kcal

Razem około 1275 kcal.

Mniej więcej tak to wygląda, wiem nie jest to idealne ale tak jak mówie nie wiem jak układać diety dla kogoś w tym wieku, wiem, że metabolizm spada nawet o 50% prawda?
Wiadomo czasami będzie mniej kalorii , czasami więcej, jest to osoba starsza czasami ma ochote na coś innego, postaram sie o urozmaicenie, czasami jakieś rybki zamiast serka itp, owoce, warzywa także tak jak wspomniałem +\- 10g może się to czasami różnic.
I jeszcze mama pije 2 kawy dziennie słodzić będzie teraz puki co po 1 łyżeczce (razem 10g cukru na 1 kawe), powoli będzie to ograniczac, wiadomo nie odrazu Kraków zbudowano:) no i wiadomo wieczorem jeszcze zielona herbata i dużo wody w ciągu dnia.

I jeszcze coś mam w domu orbitrek bardzo lubie na nim ćwiczyć, czy moja mama też może? obawiam się troche czy to nie zabardzo obciąża kolana?? Jeżeli nie postarał bym się z czasem ją troche na to namówić, kiedyś sama probowała ale po paru dniach przestała.

Ok myślę, że to tyle PROSIŁ BYM O WYPOWIEDŹ osoby które naprawde mają o tym pojęcie i wiedzą coś o dietach dla osób w wieku mojej mamy. Bo nie wiem czy są jakieś przeciwskazania w tym wieku... nie znam się.
Prosze o podpowiedzi, sugestie itp. Dietę bede starał się urozmaicać aby się jej nie znudziła. Postaram sie jej pomóc bo wiem ,że zależy jej aby schudnać do ślubu syna.

Także dziękuje z góry i czekam na pomoc :) Pozdrawiam ::)

Aby redukcja była przeprowadzona w należyty sposób, musi Mama się określić ile będzie ćwiczyła. Trzeba w miare dokładnie obliczyć całkowita przemianę materii. Dopiero wtedy ma to sens ! ! !

MłodyPudzian
08-02-10, 09:32
Dlatego zadałem pytanie o orbitrek... już nie chciałem pisać w dziale trening bo to bez sensu...
I jakie są proporcje dla kobiety w wieku 55 lat? Sobie umiem to obliczyć ale jej nie bardzo...
Jaka jest przemiana materii u kobiety w wieku 55 lat, itp?

Oczywiście, że chciała by zrzucić zbędne kilogramy i utrzymać tę wagę.

MłodyPudzian
10-02-10, 00:44
No i o taką odpowiedź mi chodziło, dzieki wielkie. Ok więcej warzyw dam, i na wieczór ten ryż zamieniłem na troche mniej węgli np kropka pieczywa chrupkiego lub ciemne pieczywo :) Pozdrawiam :)