Zobacz pełną wersję : Waga
Panowie ile mniej więcej można przytyć prawidłowo(bez tłuszczu) na masie w tydzień? Wiadomo każdy ma inne predyspozycje, diety ale chodzi mi o o jakąś przybliżoną wartość. Ja mam przyrost tygodniowy ok. 300gram. Czy to trochę nie za mało? Może powinienem jeszcze dorzucić węgli? Obecnie ważę 74,9 przy wzroście 178cm. Aha brzuch ok, zalany bo zalany ale stoi w miejscu.
slim shady
04-02-10, 10:43
zawodowcy robią około 5 kg mięśni rocznie, amatorzy są w stanie zrobić może połowę z tego.
Jasne, z tym że na pewno nie liczę na zrobienie 100% suchej masy(w ogóle jest to możliwe?). Jak Wam się wydaje, zostawić dietę tak jak jest i tyć te 300gram tygodniowo czy raczej dołożyć trochę węgli?
slim shady
04-02-10, 12:08
a zalewa Cie tłuszcz ?
Smalec na brzuchu miałem zanim zaczynałem ćwiczyć natomiast sam brzuch się nie powiększa(przynajmniej jakoś widocznie).
slim shady
04-02-10, 15:06
możesz spróbować podbić do 0,5 kg
Smalec na brzuchu miałem zanim zaczynałem ćwiczyć natomiast sam brzuch się nie powiększa(przynajmniej jakoś widocznie).
Jak zredukujesz tłuszcz, będzie Ci łatwiej oszacować ile później węgli będziesz potrzebował do szybszego wzrostu. Taka moja propozycja.
slim shady
04-02-10, 15:50
wartości licz na suchą masę czyli musisz odjąć masę tłuszczu
Jak zredukujesz tłuszcz, będzie Ci łatwiej oszacować ile później węgli będziesz potrzebował do szybszego wzrostu. Taka moja propozycja.
Nie mam na razie jak redukować ponieważ ogólnie jestem szczupły ale mam brzuch(ot taka dziwna budowa). Gdyby zaczął redukować to skóra i kości by zostały.
Może podam poszczególne elementy to będzie łatwiej coś skleić:
Waga:75kg
Wzrost:178cm
Kalorie:3165,3
Białko:153,4(2,0g na kg ciała)
Węglowodany:334,65(4,46 na kg)
Tłuszcze:106,45(1,41 na kg)
Zjedź może z tłuszczy na jakiś 1,1g, a bialko podnies na 2,5g
Czy aby na pewno podwyższyć białko? Słyszałem że im więcej białka w stosunku do węglowodanów tym mniej się tyje ponieważ przetrawienie białka pochłania dużą ilość węglowodanów. Czy to prawda?
W procesach, w których uczestniczą tłuszcze i białka obecność węglowodanów jest niezbędna. Więc ta teoria może być prawdą. Spróbuj z ta wartością co Ci podałem. Nie chodzi nam o tycie :P, tylko o nabieranie masy mięśniowej i przy okazji zrzucenie brzucha.
Obserwuj ciało i pisz na bierząco, będziesz najwyżej zmieniał te wartości w trakcie.
Jasne że nie o tycie, źle to ująłem:) Zrobię tak jak napisałeś i za tydzień napiszę o efektach.