Zobacz pełną wersję : prosze o porady treningowe
Kwestia jest taka:
wzrost 169, klata i barki - ok , rece i nogi - chude (biceps 32, udo 44), i solidny brzuszek pas okolo 92.
Poprosze o porady treningowe z naciskiem na BRZUCH I TALIE. Jak pozbyc sie solidnej opony? Poprosze rowniez o porady odnosnie suplementow (czy wogole warto?) i diety. Co do diety to wlasnie to co na brzuchu chetnie bym ulokowal w lapach i nogach. I tu jest jeden z moich problemow. Aby pozbyc sie brzucha logiczne byloby mniej jesc, aby rozbudowac rece i nogi przydaloby sie troche kalorii. Prosze o wytlumaczenie.
Moje zmobilizowanie:
2 tygodnie temu zaczalem chodzic na silownie. Chodze 3-4 razy w tygodniu. Czas na silowni 1-1,5 godziny (wiem ze malo ale to pierwsze tygodnie) + sauna po silowni.
Najpierw zrzuć tłuszczyku troche a potem buduj masę mięśniową ;)
Więc początek zrób trening obwodowy http://www.e-kulturystyka.info/showthread.php?t=100
Do tego ćwiczenia areobowe w dni nietreningowe - 3 razy w tygodniu bieganie / rowek po ok 40min
Dieta redukcyjna jedna z http://e-kulturystyka.info/showthread.php?t=18162
Po skończeniu tego treningu możesz wsiąść się z trening FBW a po kolejnym miesiącu za spilt :) ale póki co skup sie na tamtym ;)
Pamiętaj, że tłuszczu nie spala się miejscowo tylko na całym ciebie ;)
nieda sie tak robic zeby z brzucha przeszlo na rece,tluszczu w miesien sie tez nieda zamienic.
trening 3 razy w tygodniu po 1-1,5 godz w zupelnosci wystarczy (nie wliczam aerobow) miesnie rosna podczas odpoczynku a nie treningu.
najwazniejsze 3 kryteria;DIETA,TRENING,ODPOCZYNEK (sen min 8h)
no wlasnie a jak sobie ustalic diete. Akurat pode mnie...
Nie licze kalorii ale jem mniejsze porcje, czesciej, malo tluszczu duzo bialka i owoce. wieczorami jestem glodny jak cholera ale idzie.
hmmm i tak moze cos zle robie
sam nie wiem czy jesc przed silka czy po silce itd.
bardzo prosze o przyblizenie tematu..
... i co moge kupic z suplementow? co mi radzicie?
tutuaj masz diety redukcyjne http://e-kulturystyka.info/showthread.php?t=18162
wybierz odp[owiedznia dla Ciebie, masz tam rozpisane kiedy masz jeść.
Z suplami narazie daj sobie spokój... Trzymaj sie diety
a jak z aminokwasami? zamowilem BCAA Pro 4200
pojutrze chce kupic odzywke bialkowa
puki nie mam jeszcze tego biore lkarnityne 30 min przed cwiczeniami (czy cos to daje to nie wiem czy gowno hmm to tez nie wiem)
dodatkowo witaminy i omega
aminokwasy biez po 10g przed i po treningu,obojetnie jakim czy to aerobowym czy silowym
... i kolejna kwestia (lub jak niektorzy pomysla - zawracanie dupy- choc to klasyka na forach):
- mam jeszcze z poltora paczki lkarnityny forte a w tym tygodniu bede mial aminokwasy - pytanie: czy moge przed treningiem wziasc lkarnityne i aminokwasy razem? Chociaz do wykonczenia lkarnityny to hmmm ze 20 dni. Z jednej strony szkoda aby pozniej lezala na polce a z drugiej czy nie bedzie to ze soba kolidowalo?
Oczywiście, ze możesz brać ;)
a macie jakies wyrobione zdania o lkarnitynie? To niby taki klasyk a ja nie wiem czy to wogole dziala...
Mam jeszcze pytanie co do BCAA, dokladnie co do stosowania.
Jedni mowia aby brac przed i po treningu (tylko ile przed i po???) a na opakowaniu jest napisane jeden raz dziennie, jedna dawka przed treningiem.
Mam BCAA Pro 4200 z FitMaxa. Jedna porcja zawiera 2100mg leucyny i po 1050mg valiny i isoleucyny.
Wytlumacznie mi jak to wkoncu ma byc.
jak byś nie brał bez diety i aerobów i tak gówno schudniesz
Mam jeszcze pytanie co do BCAA, dokladnie co do stosowania.
Jedni mowia aby brac przed i po treningu (tylko ile przed i po???) a na opakowaniu jest napisane jeden raz dziennie, jedna dawka przed treningiem.
Mam BCAA Pro 4200 z FitMaxa. Jedna porcja zawiera 2100mg leucyny i po 1050mg valiny i isoleucyny.
Wytlumacznie mi jak to wkoncu ma byc.
Bierzesz 1 gr na 10 kg masy ciała przed i po treningu.
"jak byś nie brał bez diety i aerobów i tak gówno schudniesz" - Cwicze 6 razy w tygodniu, co 2 dzien na zmiane silowe i aeroby + dieta redukcyjna z odzywka bialkowa oraz lkarnityna przed treningami - musialem dozucic do zoladka bo chudlem w tempie 2,2-2,4 kg na tydzien a dobrze jak bedzie 1-1,5 kg na tydzien. Efekty mam a pytalem tylko o BCAA a nie potrzeba mi czytac pesymistycznych docinek.
przepraszam że uraziłem twe uczucia
zamiast rozczulac sie i przepraszac kliknal bys cos wiecej na zadany przeze mnie temat
pomocne podpowiedzi zawsze mile widziane
Spoko ja planuje zakup w płynie i będę wlewał do wody i pił podczas treningu wtedy nie będzie dylematu i myślę ze najlepsza opcja gdzieś na forum tu tak wyczytałem ze ten sposób jest najlepszy
wujek.maciek
17-02-10, 21:43
dieta, a nie jakies wynalazki :twisted: mozecie wszystko brac, a bez diety kupa z tego bedzie, tylko tyle, ze jak zwykle ktos zarobi kase. ulozcie diete, obcinajcie stopniowo kal z wegli i tluszczow, a jak do tego dolozycie aeroby 3-4 razy w tyg, to wystarczy i na efekty nei trzeba bedzie dlugo czekac. a nie jakies lkarnityny, hmb czy inne cuda na marketingowym kiju kupowac. mozna jakis spalacz dorzucic, owszem, ale to juz na wyzszym stopniu zaawansowania, a nie zaczynac od dupy strony. te aminki, o ktore pytasz sa niepotrzebne jezeli nie stosujesz ich antykatabolicznie. bialko z zarcia, ewntualnie z puszki jak juz na prawde sie nie da diety utrzymac, i wsio
pozdro
mozesz rozwinac temat: antykatabolicznie??? czyli jak?
bialko wcinam ile moge: serek, kurak itp.
Diete trzymam jak tylko moge. Naczytalem sie juz o tym. Nie umiem jej liczyc ale i tak dla mnie to krok milowy. Zdaje sobie sprawe ze to podstawa. Bialko podstawa, obcialem tluszcz i wegle. Oczywiscie metoda na oko. Ostatnio chyba przegialem z cieciem kalorii i musialem zaczac troche wiecej jesc bo po godzinie silki czulem na koniec doslownie zero sil. Teraz jest juz ok.
Cwicze na zmiane co drugi dzien:
- rower stacjonarny, miesnie nog, przysiady ze sztanga i miesnie brzucha
- rower stacjonarny, cwiczenia z hantlami na rece, barki, plecy, cwiczenia na plecy, maszyny na klate + czasem miesnie brzucha
wszystko koncze 10 minut rower stacjonarny
+/- 1 dzien w tygodniu nie cwicze