Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Cięzki problem, Ektomorfik ?

Pristine
02-02-10, 21:02
Witam wszystkich, jestem nowy tutaj więc proszę o wyrozumiałość,z góry sorki ze nowy temat, ale mój problem jest z lekka rozbudowany, potrzeba mi sporej porady i pomocy.

Na początek coś o sobie:

Wzrost: 185 Cm
Waga: 71 Kg

Opis problemu: Otóż co widać po powyższych statysykach jestem po postu chudy i to sporo za chudy i do tego mam sniadą cere, nie wygląda to najlepiej. Co do celu jaki bym chciał osiągnąć to jakieś 90 Kg ( tak przypuszczam ) i normalną karnacje cery ( może jakies witaminki itd. ) Co do stażu na siłce to raczej nikły tzn kiedyś ćwiczyłem aczkolwiek to bardziej dla zabicia czasu itd, bez diety, supli, niczego, zrezygnowałem bo nie przynosiło to efektów, wsumie to teraz się nie dziwie, co do siłki to mam ją pod ręką u sąsiada w garażu, nawet dość profesjonalna tj. standardowo ławeczka ze sztangą, wyciąg z góry i z dołu, hantelki, gryf łamany, ławeczka do robienia brzuszków, w sumie wszystko co niezbędne. Chciałbym od czwartku zacząc koksać, na podstawie tego linku http://infobot.pl/r/1DfN obliczyłem sobie że powinienem jeść dziennie 1964 kalorii, nie wliczając w to pracy ( a bywa że przerzucę w pracy 10-20 ton, więc naprawę się narobię i napale tych kalorii, ale bywa i tak że siedzę cały dzień ) oraz tego że jestem ekto / mezomorfikiem no i tego że miałaby to być kuracja na zwiększenie masy, do tego dodam ze mój apetyt nie zawsze powala i tak powstaje problem.

Mam jeszcze kilka pytań:

- Co do supli? Jakie? Wiem że na start nie ma za dużego wyboru bo większość to podobno strata kasy, zdecydowałem się na pewno na Gainera, aczkolwiek z tym też się wiąże pytanie, wyczytałem że gainer jest uzupełnieniem diety, więc powinien być zależny od diety czy od portfela? Co do innych supli co możecie polecic na start jakies witaminki ? Czy naprawdę cokolwiek dają czy to tylko pic na wodę ? Jakieś białko ? Warto ? Coś innego ? Coś na apetyt? Co może pomóc na start ? Cena do 300 zł.

- Pytanie do diety, wyczytałem że nie powinno się jeść za dużo pieczywa, szczególnie zwykłego białego, pić herbaty, lepiej wode lub sok. Co mój organizm powie na chipsy, cole, kebaby czy inne fast foody. Jak to jest?

- Wyczytałem że ektomorfik ( choć nie wiem czy nim jestem ) by przytyć powinien spać przynajmniej 8 godzin i nie ćwiczyć mięśni brzucha. Wiadomo coś o tym ?

- Jeszcze pytanie do gainera, mogę do pić kiedy po prostu się nie najadłem( mało czasu w pracy itd ) albo po prostu kiedy mam na niego ochote, jeśli wypije więcej to bedzie źle czy po prostu szybciej się skończy ?

- Co do treningu ma mase słyszałem że ćwiczenia powinny zawierać mała liczbę powtórzeń lecz z dużym ciężarem, z drugiej strony w necie znalazłem cośtakiego na temat ektomorfika "Facet obdarzony przez los ektomorficznym typem sylwetki, chcąc zwiększyć masę swoich mięśni, musi trenować stosunkowo niewiele, ale jak najciężej." Jakie macie stosunek do tego ?

Resztę pytań które napewno się pojawią dopisze w trakcie, Pozdrawiam.

Pristine
02-02-10, 21:13
Słyszałem że na początek może być ostowia i carbo hm ?

mateohzp
02-02-10, 21:49
Na start jak najlepsza dieta i trening z głową. Diety są w podwieszonych, poczytaj o treningu FBW, jesli Ci sie nie spodoba wybierzesz pewnie tradycyjny split. Polecam gainera Mutant Mass , Monster Mass. Jeśli białko moze byc z HI-TEC'a (pije i jestem zadowolony), Vitalmax Gainer 2 (proponuje te bo spozywalem i dawały rade). Witaminy profilaktycznie. Za jakiś czas mono creapure np. z olimpu.

Tak nie jedz białego pieczywa najlepiej jesc żytnie, jesli Ci nie smakuje (mój przypadek) to poprostu jem mieszane. Co do picia.. hmm woda najlepsze rozwiazanie, może byc z cytryną.Chipsy są nic nie warte, jesli cola to tylko light (bez dodatku cukru), kebab hmm ja załatwiam sprawę tak ze prosze kebaba ale bez pieczywa i frytek, same mięso i surówka/i.

Na masie ogolnie powinno spac sie więcej. 8 h wystarczy a z tym brzuchem to chyba glupota wiadomo niski BF to nie musisz az tak cwiczyc ale 2x w tyg bym dał.

Gainera dajesz jako uzupełnienie diety. Np w danym posiłku stwierdzasz ze za malo ww i białka dostarczyłes to popijasz gainera. Z nim nie przesadzaj bo tylko mozesz sie zalac za mocno.

Trening to jak mówiłem, ja bym polecał FBW, jest w podwieszonych poczytaj dużo sie dowiesz.

Pristine
03-02-10, 04:54
Jakiś sposób na bycie bez zakwasu po pierwszym treningu ?

mateohzp
03-02-10, 11:32
nie przesadzaj z cięzarem i powtorzeniami
wszystko stopniowo
a tak w ogole to sie boisz zakwasów? :D

Pristine
03-02-10, 16:15
Nie boje ale po prostu nie lubie umierać na drugi dzień w pracy ;]

Dzisiaj zakupiłem troche supli, teraz dieta i jedziemy ;]

Pristine
03-02-10, 17:51
Jak często, o jakiej porze dnia powinienem wcinać mass xxl, carbo i białko ?

mateohzp
03-02-10, 19:43
mozesz robić tak
na II sniadanie gdzies o 11 podejrzewam ze bedzie malo białka daj wiec porcje gainera

po treningu od razu wypij porcje białka i carbo

na noc jeszcze mozesz białko wypic

ale raczej bazuj na jedzeniu swiezym a nie odzwykach!!

Pristine
03-02-10, 19:49
Tu umieściłem swoja wstępną dietę do poprawki oczywiście http://www.e-kulturystyka.info/showthread.php?t=25527, mateo lap soga za to że jako jedyny tarasz się pomóc !