PDA

Zobacz pełną wersję : dieta na mase(chyba bo troche zmieniona)

toomak
28-01-10, 17:08
Wpierw troche o mnie dla przypomnienia: student 20 lat,83kg wagi 190cm wzrostu, budowa ciała ektomorfik.

1.
Platki owsiane 100g + 200ml mleka(0.5%)
Twarog chudy 150g

2.
Kasza 100g
Piers z kurczaka ok. 150g

3.
ryz 100g
piers z kurczaka ok. 150g

4.(zazwyczaj to posilek po treningu)
jajecznica z 5 jaj
chleb mieszany ze slonecznikiem 150g

5.
serek wiejski 200g
chleb mieszany ze slonecznikiem ok 150g

+ mam gainer trec : mass XXL (a jednak)

Mam pytanie co dorzucić coś odjąć, cos zamienić ? nie jestem w tym najlepszy bo wcześniej nie stosowałem diet i sie nie znam... Czytałem troche o gainerach i powinienem go najlepiej stosować po treningu tak? w porcji 100g? Prosze o pomoc :]

pimols
28-01-10, 17:47
daj sobie po treningu banan/gainer a jajecznice sobie daj na sniadanie.
Posilek przed snem to daj sobie twarog i slonecznik ale chleb itp wyeliminuj
no i gainer wiaodmo nie bedzie czasu przygotowac posilku itp to bierzesz

toomak
28-01-10, 18:24
dzieki wielkie o takie cos mi chodzilo a jeszcze w sprawie jak wlasnie nie zdążyłbym przygotować papu albo nie byłoby czasu(chociaz bede próbował robic od razu na cały dzień szamke albo na conajmniej 2 posilki do przodu i ze soba) .... to jak wtedy z gainerem ? poprostu x gramow o x kcal = kcal posiłku tak ? i z tym właśnie po treningu .. to te 100g? czy inna dawke ?

slim shady
28-01-10, 19:43
do owsianych dodaj siemie lniane i ogólnie więcej tłuszczy

dodaj warzywa

gainer po treningu

Pusia
28-01-10, 23:03
warzywa/owoce + jakies witaminy by sie zdalo na moje amatorskie oko :P? + omega3

toomak
29-01-10, 15:30
a jakas propozycja na temat tluszczy ?:d (niewiem jak to sprecyzowac dokladnie ;/)

I tak troche na offtop bo niechce zakladac w suplach.... Gainer - z wodą czy mlekiem? Coś gdzieś czytałem ze z mlekiem się słabiej wchłania ? coś takiego.

Indiana
29-01-10, 15:53
Apropo oleju , nie będę tworzył nowego tematu , ten jest ok ? :whistle:
http://grumko.blox.pl/resource/patelnia_i_olej.jpg

toomak
30-01-10, 11:47
pytanie odnosie 'siemia lnianego' kupowac w ziarenkach i mielic czy zmielone ? i jak to i ile tego dodawac ?:O

slim shady
30-01-10, 11:56
jakas propozycja na temat tluszczy ?:d (niewiem jak to sprecyzowac dokladnie ;/)
orzechy,migdały, oliwa z oliwek,olej rzepakowy,olej lniany,słonecznik,omega 3

I tak troche na offtop bo niechce zakladac w suplach.... Gainer - z wodą czy mlekiem? Coś gdzieś czytałem ze z mlekiem się słabiej wchłania ? coś takiego.
z mlekiem wolniej się wchłania ale i tak bez różnicy, pij z tym co bardziej Ci smakuje

Apropo oleju , nie będę tworzył nowego tematu , ten jest ok ? :whistle:
http://grumko.blox.pl/resource/patelnia_i_olej.jpg

nie

pytanie odnosie 'siemia lnianego' kupowac w ziarenkach i mielic czy zmielone ? i jak to i ile tego dodawac ?:O
w ziarnach kupuj i wsypuj ziarenka bez mielenia

pozdro

toomak
30-01-10, 12:46
co do gainera, chodzi mi bardziej o jakość w sensie aby to lepiej działało ;] Jak sobie postawie cel to 'krew,pot i łzy' aż osiągne ;p (to jest gainer o smaku kokosowym i jak narazie robiłem go tylko z wodą i w smaku jest ok) . Więc dla lepszego wchlaniania lepiej z woda :D

slim shady
30-01-10, 13:48
z mlekiem będzie miał więcej białka