Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : nadcisnienia

Wyrzykov
23-01-10, 16:26
Czy to normalne że w wieku 17 lat mam nadciśnienie?
Nigdy nie paliłem,nie pije alkoholu,nie pije kawy,solę też tylko trochę więc czym to może być spowodowane?
Mogę z tym walczyć sam czy muszę iść do lekarza?

mtm
23-01-10, 16:49
Elo ,
Miałem podobny problem u mnie było 189/73 .
- Gdzie miałeś badane ciśnienie ?
Jeśli w np. w szpitalu może być to syndrom "białego kilta"

- Kup sobie ciśnieniomierz taki lepszy ok.70 zl.(nie nadgarstkowy ) i mierz ciśnienie w domu .
Prawidłowy pomiar dokonaj wtedy gdy usiądziesz na spokojnie i bez żadnych ruchów odczekasz 10 minut i wtedy dokonaj pomiaru .

- Możliwe też że z natury jesteś Nerwus i po prostu masz podwyższone ...
- Możliwe że związane to z dietą .
(dodaj produkty bogate w potas , wit.C - warzywa owoce . banany , pomidory , czarna porzeczka , fasola )

dorzucam ci wiedzę

NADCIŚNIENIE TĘTNICZE

O nadciśnieniu tętniczym mówimy gdy po kilkakrotnych pomiarach, ciśnienie przekracza 140 / 90 mm Hg.

Niektóre przyczyny nadciśnienia:
choroby nerek
nadczynność tarczycy
choroby sercowo-naczyniowe
zatrzymanie sodu w organizmie
palenie tytoniu
nadmierna pobudliwość nerwowa
wadliwy sposób odżywiania się
otyłość

Jak się odżywiać mając nadciśnienie tętnicze:
- ograniczyć spożycie tłuszczów i pokarmów tłustych - ograniczyć pokarmy białkowe (sery, mięsa, wędliny, jaja) – nadmiar białka w diecie podwyższa ciśnienie
- unikać pokarmów zawierających dużo sodu (śledzie, wędliny, sery żółte, wędzone mięso i ryby, produkty marynowane i konserwowe, kiszonki, konserwy, ser Feta, potrawy Fast Food, chipsy, krakersy, słone paluszki, ) – sód podnosi ciśnienie
- zrezygnować ze stosowania soli kuchennej - jest źródłem sodu - sól zastępować innymi przyprawami, np. bazylia, tymianek, cząber, estragon, koperek, zielona pietruszka, majeranek
- zwiększyć spożycie produktów bogatych w witaminy, zwłaszcza C (warzywa, owoce) - przy stosowaniu środków moczopędnych większość witamin wydalane jest z moczem
- spożywać produkty bogate w potas (banany, brzoskwinie, czarne porzeczki, morele, natka pietruszki, brukselka, pomidory, ziemniaki, groch, fasola, soja) - potas pomaga obniżyć ciśnienie
- do przygotowywania potraw używać czosnku, oleju lnianego - obniżają ciśnienie

Wyrzykov
23-01-10, 16:51
Stwierdziłem to:
1Szkolna pielęgniarka badając mnie stwierdziła że mam podwyższone ciśnienie
2Od środy mam ból głowy na jej tyle

Wyrzykov
23-01-10, 17:37
a co z tym bólem głowy?podczas wysiłku boli mnie też oko

gnk1993
01-02-10, 20:22
hehe, mam to samo od paru dobrych lat. Po dużym wysiłku czesto boli mnie głowa i jedna z oczu ;d. Ale problemow z cisnieniem niemam.

bibski
01-02-10, 21:27
Zwal se gruchę to Ci ciśnienie opadnie ( sory ale tak mi się skojarzyło obrazu)

KowalX
01-02-10, 22:26
Czy to normalne że w wieku 17 lat mam nadciśnienie?
Nigdy nie paliłem,nie pije alkoholu,nie pije kawy,solę też tylko trochę więc czym to może być spowodowane?
Mogę z tym walczyć sam czy muszę iść do lekarza?

idź do tego lekarza ,bo jeszcze oślepniesz kiedyś :whistle:

Pusia
01-02-10, 23:19
Nadwagi nie masz?

Do lekarza bym sie wybral i tak ale omega3 + wiecej ryb tlustych tez by sie zdalo zalaczyc do diety.

Nie wiem jak to teraz jest, ale jak ja bylem chory na nerki to kilka razy mialem holter zakladany na 24h (co 15min mierzy cisnienie w nocy co 30min) - i wypisali mi go do domu - przewesz w tym temacie - dzien mialem autentycznie z dupy ale wszystkiego sie dowiesz czy masz nadcisnienie :)

Nadcisnienia nie odczujesz ale eksperci twierdza ze zabija od srodka :)

Nie bierzesz zadnych dopalaczy na silownie? Typu spalacze/kreatyna/cos co pobudza metabolizm i trawienie ?

Wyrzykov
02-02-10, 10:13
No właśnie zauważyłem że to od kreatyny.
Dwa dni po tym jak przestałem brać wszystkie objawy przeszły.
W razie czego przestałem jeszcze używać soli i jem warzywa co podobno mają obniżać ciśnienie.

Pusia
02-02-10, 11:09
Kup omege3 i bierz 2x dziennie.

Ja mialem nadcisnienie stwierdzone przez lekarza z powodu nadwagi i mowili mi ze omega3 to koniecznosc nad koniecznosci.

manson
23-02-10, 22:11
nadciśnienie to wbrew pozorom poważna sprawa, lepiej idź z tym do lekarza..dla mnie lekarz przepisał enerenal, takie leki podobno trzeba brać do końca życia, ale dzięki odpowiedniej diecie [dużo selera, mało soli] już ich nie potrzebuje..ale jeżeli masz wysokie nadciśnienie i zostawisz to samemu sobie to w dorosłym życiu możesz mieć przez to duże problemy