PDA

Zobacz pełną wersję : czy czujecie jak wam mięśnie rosną ?

alder
20-01-10, 13:23
zastanawiam się czy macie podobnie jak ja. najbardziej odczuwam to po przerwie dłuższej. np. teraz ćwiczę ponad miesiąc po prawie półrocznej przerwie. czuję już trzeci dzień większe łapska. głownie bicepsy i trochę tricepsy. zawsze to uwielbiałem. z dnia na dzień tak było. rano się budziłem i było mnie więcej ;p zanim mój mózg i reszta ciała się przyzwyczai to tego, to mam wrażenie napompowanych rąk. też tak macie ? czy jak codziennie się mierzycie to macie tak że raptem jednego dnia łapa jest większa o 5 mm niż dzień wcześniej ?

ps: dla kilku niedowiarków: zrobiłem experyment i mięśnie urosły mi przy mniej niż 2.0 g białka. jakieś 1,6. a waże ponad 100 kilo i jadam tylko 4 posiłki ;)

Sosna91
20-01-10, 13:31
żaden eksperyment ja do tej pory od początku swojej kariery jadałem ok 1-1,4g\kg m.c białka, od 2dni juz ok 2g sie staram, nie mniej jednak cos przez ten czas zbudowałem.

co do łap to nie potrzebują dużo paliwa, chyba ze masz ponad 50cm. wiem po kumplu co cwiczy styl discko tylko klata i łapy 2x w tygodniu i słabo je a łapa ok 44cm i bez fatu, wyglada fajnie, a plecki czy nogi jakby na siłowni nie były wiec on dużo paliwa nie potrzebuje, tak to mozna przełożyć. choć wiadomo genetyke do rąk też musi miec dobrą ;]

alder
20-01-10, 14:14
no w sumie to nie jest experyment ale z kimś miałem dysputę na temat białka. nie wiem czy to nie był aponax czasem, który twierdził, że nawet 2.0 to mało a co dopiero jeśli to 2.0 jest białkiem pełno- i niepełnowartościowym. ja zawsze starałem się 2.0 ale ostatnio mniej bo nie mam żadnej odżywki. zakupię dopiero niebawem. aha i to PS w moim poście to tylko dygresja. wątek jest po prostu o przyroście odczuwalnym fizycznie.

gwoli ścisłości, nie robię wersji disco (choć kiedyś robiłem) ale resztę mięśni na razie nie katuję bo się uczę techniki przy nowych ćwiczeniach. dlatego napisałem o łapach. zresztą na bicepsach chyba najbardziej to czuć bo często zginamy ręce.

Fehu
20-01-10, 15:07
Ja mam podobnie wstaje rano patrze do lustra i "o kurwa michał rosniesz"
jestem teraz na cyklu to faktycznie rosnę więc jaknajbardziej takie odczucie jest możliwe, aczkolwiek za czesto sie nie mierze więc nie wiem na ile faktycznie rosne a na ile działa moja psychika:)
ja z białkiem to też różnie miałem teraz uzupełniam odzywkami diete wiec koło 2g białka jest..
ale ogólnie uważam że i tak wszystko zalezy od metabolizmu i stylu zycia jeśli ktoś pracuje fizycznie to wiecej potrzebuje białka niż np ja szkoła-dom(gl.komputer) i 3 razy w tyg siłka...