Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : pobudzacze a układ nerwowy.

hans87
16-01-10, 21:41
Witam.
Od dłuższego czasu mam problemy z ośrodkowym ukladem nerwowym, tzn. nerwice ruchową objawiająca się tikami w systuacjach stresowych.
Mam pytanie do osób bedących w temacie czy kawa i redbull/tiger mogą jakoś negatywnie wpływac na moje dolegliwości. Pytam bo ostatnio cos czesto senny jestem i musiałem pić kawe, czasami energy drinka. Kiedys po kawie mnie zaczęlo niezle szarpać i czulem takie drżenie mięsni. Nie wiem czy to moze być wina koffeiny czy moze tauryny w tiger'ze? pozdrawiam

tm7
17-01-10, 10:33
Mogą negatywnie wpływać na ciśnienie, podwyższać je, a co za tym idzie powodować takie objawy jak napisałeś, jeszcze przy twojej nerwicy.

Mój kolega kiedyś po dużej ilości kawy też zaczął się trząść cały, a nie miał żadnego schorzenia. Wina była znacznie podwyższonego ciśnienia.

Ja bym na Twoim miejscu odstawił takie napoje.

burn
17-01-10, 12:24
Magnez szamaj kolego.

wojtas fc
17-01-10, 12:44
hans87 też mam takie dolegliwości i jestem pewien Że to nie wina kawy bo jej nie pijałem teraz pije i jest to samo nerwica się kłania

hans87
17-01-10, 13:33
ja wiem ze mam nerwice i nawet lecze sie na nia biorąc tabletki, ale chodzi mi o to czy mozliwe ze takie napoje pogorszają jeszcze mój stan? wychodzi na to ze tak.

tm7: piszesz zeby odstawic, takie napoje ale to co mam zrobic zeby nie byc senny? kawa albo tiger najbardziej pobudzają.

burn
17-01-10, 14:23
Kofeina/guarana w tabletkach. Albo spróbuj herbatę yerba mate - zawiera kofeinę ale w odróżnieniu od kawy nie wypłukuje magnezu z organizmu (częsta przyczyna skurczy mięśni, to właśnie jego brak)

hans87
17-01-10, 18:15
wiem od czego mam nerwice. Pewnie tak jest ze te leki mnie usypiają. Masz gdzies jakis konkretny artykul na temat układu współczulnego i przywspółczulnego?

hans87
17-01-10, 22:21
czytalem troche o obydwo ukladach, współczulny u mnie szwankuje przez to taki "zestresowany jestem i mam problemy z tikami"
Dinozaur, skoro nie wskazane jest abym pil pobudzacze to pewnie odżywek tj. kreatyna, shocki, aakg itp też lepiej żebym nie brał. Jak sądzisz?

hans87
17-01-10, 22:31
a bcaa, aakg i glutamina?

cos mi mowi ze bcaa blokuje wydzielanie sie serotoniny wiec pewnie dla mnie to nie jest wskazane :/ chyba ze sie myle.

hans87
17-01-10, 23:01
no nie jest zaciekawie, jesli okaze sie ze odzywki odpadają to ja nie wiem czy jest sens na cokolwiek :) ok dzięki za pomoc. pozdrawiam

pimols
18-01-10, 00:15
Mysle ze najlepsze rozwiazanie to lekarz.

alder
18-01-10, 01:45
a jakie leki bierzesz ? możesz mieć tiki wcale nie związane z brkaiem magnezu. ja pamiętam jak byłem na mieszance efectin+zolafren to miałem takie niekontrolowane ruchy kończyn, że ja pierdolę. i nie mogłem na jednym miejscu usiedzieć. ale czułem się ok. wstawałem rano, wieczorem byłem śpiący prawidłowo. gorzej było przed leczeniem jak za dnia senny jak kot w nocy bezsenność. 6 tygodni prawie w ogóle nie spałem. jazda w chuj. czego ja się naoglądałem przed oczyma, czego inni nie widzieli ;)

hans87
18-01-10, 08:15
alder: zgodzę sie ze te tiki nie są spowodowane brakiem magnezu. Ja mam nerwice lękową, tzn mialem bo juz jest ok ale niestety tiki (napięcie w mieśniach) nadal u mnie występuje. Od ok roku biorę lek TIAPRIDAL. Biore go w małej dawce ale niestety nawet 1 tabletka dziala na mnie usypiająco. Próbowalem ratowac sie kawą i tigerem ale niestety to zle wplywa na moje samopoczucie. Wychodzi na to ze muszę stosowac jakies "zdrowsze" metody obudzenia się.
ps. Widzę po lekach ktore stosowales widzę ze cierpisz na podobną przypadlosć co ja. Widzisz w co życie potrafi wpędzic czlowieka ;-)

alder
18-01-10, 11:05
nerwica mi pozostała ale jej nie leczę. a leki w/w to na depresje z objawami psychotycznymi, która już dawno została wyleczona i nie zamierza powrócić ;) tak to bywa, niestety skłonności genetyczne + zabawa nie ty co trzeba = bajzel.

pimols
18-01-10, 12:58
jak ktos tam pisal
ruchu duzo
zen szen tez slyszalem nima zly
witaminy itp wszystko uzupelniaj
sama kofeina ma pozytywny wplyw na organizm