PDA

Zobacz pełną wersję : płatki owsiane zamiast makaronu, ryżu...?

darek87
14-01-10, 16:16
Witam

Zastanawiam się czy mogę stosować płatki owsiane zamiast makaronu pełnoziarnistego, ryżu ?? płatki owsiane są łatwe i szybkie w przygotowaniu(zalać wodą i gotowe) w odróżnieniu od gotowania makaronu/ryżu. a ja nie mam zbyt dużo wolnego czasu dlatego wpadłem na taki pomysł:) czy to dobra alternatywa? jeść płatki owsiane np rano, w południe i po treningu ? do tego oczywiście byłoby białko.... co o tym myślicie??

Giro
14-01-10, 16:17
Dobra opcja. Tylko po treningu lepszy ryż biały rozgotowany

Ezachiel
14-01-10, 16:19
Dobra opcja. Tylko po treningu lepszy ryż biały rozgotowany

ze co?
pierwsze słysze ze rozgotowany lepszy...

mozesz wytłumaczyć?

z tego co wyczytałem to im dłuzej sie gotuje tym wiecej cennych składników traci.

wiec jak jest?

Giro
14-01-10, 16:27
Rozgotowany ma większe IG. Aby tracić jak najmniej wartości, należy ryż gotować w odpowiedniej ilości wody.

darek87
14-01-10, 17:15
swietnie :) to w znacznym stopniu ułatwi mi przyjmowanie węgli:) 3 x na dzień płatki i 1 ciemne pieczywo i wegle mam z głowy :) do tego jakieś białko i po sprawie :D dzięki wielki

Giro
14-01-10, 17:47
Nie lepiej po treningu walnąć banana (albo dwa), a później (ok 30 min) juz weglę z niskim IG?
Płatki owsiane to wg mnie najlepsza opcja, niski IG, dosyć duza kaloryczność. Sam wpierdzielam je w 3 na 4 posiłki, w których mam węgle (dwa ost bez, bo obecnie troszke trza zrzucić :P).

Nie wiem co autor ma na myśli mówiąc posiłek potreningowy, czy to ten chwile po treningu, czy 0,5 - 1 h poźniej. Każdy jada inaczej ;)

Rush
14-01-10, 19:20
Zawsze można sobie ugotowac wiecej i zjesc ile sie potrzerbuje i schowac do lodówki :) brazowy nawet kilka dni jak polezy jest dobry,biały juz tyle nei wytrzymuje.Potem do mikrofali i gotowe :smile:

Nie bede zakładał nowego wątku i tu zapytam

czy niedogotowany ryz(brazowy) jest gorszy od w pełni przyrzadzonego ??
Bo potem tylko nasiąka woda i szybciej zapycha zołądek.
Albo płatki owsiane mozna jest "surowe" ?? i np przepijac odzywka białkową ? :P

darek87
14-01-10, 20:16
odnośnie mikrofalówki - odgrzewając tam jedzenie, ryż, jajka, kurczaka, produkty te traca wartości odrzywcze

alder
14-01-10, 22:24
odnośnie mikrofalówki - odgrzewając tam jedzenie, ryż, jajka, kurczaka, produkty te traca wartości odrzywcze

bull shit prolly ;)
okazuje się, że mikrofala nie jest taka niezdrowa jak sądzono przez lata. ponadto co do tracenia, więcej traci w wodzie niż w mikrofali.

mtm
14-01-10, 22:30
poruszony był temat , ja sądzę że jest niezdrowo i nigdy nie używam ...
Adler potwierdź swoją opinie , jak masz cuś ...

to prawda, fale docierają do wnętrza pożywienia i i niszczę strukturę organiczną białka które jest elementem budulcowym danego produktu, przez co człowiek nie jest w stanie strawić całości pokarmu i w dużej mierze odkłada się w tłuszcz