Zobacz pełną wersję : Potrzebna pomoc
Witam.
Jestem tutaj nowy i chcialbym zasiegnac waszych porad. Najlepiej bedzie jak na poczatek pzredstawie swoja osobe.
Dane:
wiek: 23 bic: lewy - 32cm, prawy - 33cm(na starcie po 29)
wzrost: 178 cm klatka: 93cm
waga: 81 kg talia/pas: 95 cm(start 84)
przedramie: 26 cm
Staż.
Cwiczylem ostatni raz parwie 2 lata temu i byl to okres nieprzerwany przez 6miesiecy bo mialem pozniej problemy zdrowotne(astma). Potem nieudane 3 powroty do trenowania.
Mam szczupla budowe ciala zeby nie powiedziec ze jestem chudy, lecz
ma dosc spory brzuch w stusunku do reszty ciala i wlasnie to on taka wage mi nabija. Pewnie dlatego ze studije i wiecie jak to jest szybkie jedzenie,chipsy,cola,alkohol i w sumie 2 lata przesiedziane na tylku nie liczac ganiania za pilka w letnie miesiace.
Mialem problemy na poczatku trenowania z uzyskaniem masy a teraz po tej porzerwie wszystko poszlo niemal w brzuch.
W zalacznikach przesylal kilka zdjec.
Co moge z tym zrobic?
1.Przechodzac do konkretu mojego posta co moge zrobic zeby tego balstu sie pozbyc? rowerek,aeroby na silowni? jaka intensywnosc? cos tez do pocwiczenia w domu.
2.Jaki trening proponujecie? bo chcialby tez oprocz zrzucenia brzucha popracowac pozadnie nad budowa.
3.Rozumiem ze tez bedzie konieczna zmaina diety?
Licze na fachowa pomoc:)
Za kazda porade serdecznie dziekuje.
1. Dieta, dieta i jeszcze raz dieta! Z ujemnym bilansem kalorycznym ofkorz. Dział Dieta zaprasza
2. Odpowiedni trening siłowy + aeroby - Dział trening zaprasza.
I trafił się nam egzemplarz: STUDENT:) ... warto bylo chlopie chlac i jesc byle co? bys trenowal ostro nie pil zajebiscie wygladal i zaliczal jedna panienke za druga na imprezach:)
Do rzeczy...
oczywiscie zgadzam sie z NARG:
- piszesz cos ze jakie cwiczenia w domu... masz dostep do pro silki czy tylko dom i dwa hantle?
-jak silka pro to masz tu tyle artykolow o treningu ze poprostu musialbys byc niewidomym aby nie zobaczyc.
- jesli domowka, to kup dwa hantelki, drazek ew. lawke do brzuszkow i wpisz w szukane trening domatora. Biegaj po lesie (zacznij 3 x w tyg. po 30 mi, co tydzien dozucajac 5 min. az dojdziesz do 45 min. a pozniej zwiekszaj co dwa tyg ilosc dni az dojdziesz do5. i wejdzie Ci to w krea) :)
- Dieta dietą, ale musisz ukierunkowac przedewszystkim swoje myslenie na ta dieta. a przy kumplach jedzacych byle co moze to byc trudne. Jednak bez niej daleko nie zajedziesz.
No i wytrwalosc... efekty przyjda, jak zrobisz to sumiennie to nawet sobie nie wyobrazasz jak mozesz fajnie wygladac:) tylko wytrwalosci zycze...
Dziekuje za rady:) Student tez czlowiek:)
W roli uscislenia w domku nie mam zadnego sprzetu nie liczac 2 hatelek po 5kg ktore kiedys sie przypaletaly do mnie. Chodzilo mi o lekkie cwiczonka ktore bym mogl wykonywac rano i wieczorek kazdego dnia nie wymagajace sprzetu w domu
-Troche sie rozejrzalem do forum i mysle ze taki codzienny zestaw ze 3- 4 cwiczonek na brzuch moze cos dac jakies 10-20min rano i wieczorem np. spiecia, scyzoryk, nozyce w pionie, w poziomie i zwykle brzuszki.
- na silke juz mam wykupiony karnet na przyszly poniedzialek i mysle ze bede wykonywal trening silowy 5 raz w tyg pon - piatek na kazda partie w tym 2 razy w tyg klata i lapa, no i po treningu aeroby 20min z czasemn zwikszyc do 30min
- a co do diety to ciezko odrazu ja zmienic ale na poczatek wyrzucam napoje gazowane w tym ulubiona kole:);p , chipsy i slodycze, no i fast-foody no i alkohol
( mam nadzije ze sie uda)
-wprowadze reguralne picie wody podczas dnia nie tylko podczas treningu
Co myslicie o takim czyms? da to efekt i zwalczy ta oponke? i zbudowac cos wiecej w pozniejszych etapach??
nie odazu rzym zbudowano:) ale...
1. Nie ma sesu robienia dwa razy dziennie treningu domatora, do tego 5 razy tyg silka...
Zrob 3 razy w tygodniu silownie polacz to np. pon: klatka + biceps, sroda: plecy + triceps, piatek: barki plus nogi. Przy bicku mozesz dodac przedramie (chociaz ja tam go nie robie osobno bo przy mlotkach sie on wyrabia), a przy barkach kaptury. W dni wolne od silki staraj sie pobiegac + robic brzuch. czyli np. wt. 30 min biegu i brzuch czwartek 30 min biegu plus brzuch i sobota tak samo.
2. olej trening w domu (procz tego brzucha). Przemeczenie organizmu i brak regeneracji to nie tylko brak werwy do cwiczen ale takze brak przyrostow. Miesien nie ma kiedy rosnac.
3. Bez diety za duzo nie zdzialasz. Powiedzmy ze w pierwszym tyg wyeliminuj te wszystki gazowane scierwa, fast foody i chipsy. W nastepnym tyg zacznij kombinowac z zarciem, co ci smakuje, co zajmuje ile na przygoowanie. Kolejny tydzien to juz wdrazanie diety w zycie. I w kolejnym tyg. juz powinienes jechac dietka. Inaczej to troche bez sesu bedzie... rozumie ze od tego calego zarcia ciezko sie odciac i dlatego powolne wprowadzanie diety, ale ty tez musisz zrozumiec ze bez tego ani rusz.
Jesli bedziesz sie tego trzymal efekty gwarantowane...
PS nie zebym namawial, ale raz na 3 tyg jak wypijesz tez sie nic nie stanie. Wszystko z glowa i najlepiej wino czerwone ;) chyba ze jestes typowym polaczkiem(jak ja :) to lepiej wodke, nie rozpych tak bebna jak browar :) Chociaz jesli to oczywisice mozliwe to staraj sie nie pic... szkoda ciezkiej pracy, moze to sam zrozumiesz...
Dzieki grochos:)
jesli ma ktos jeszcze jakies ciekawe porady do prosze bardzo:)
moga byc odnosnie diety(jakies latwe do wprowadzenia produkty,ile posilkow 4 wystarcza?),trening itd.
wiem ze jest tego masa na forum ale moze cos akurat pod moj przypadek:)
Ps prosze o wyrozumialosc z racji mojego stazu.