PDA

Zobacz pełną wersję : Rok pracy na sucho, 2,5 lata przerwy

chudy88
09-01-10, 00:45
Witam na poczatke chcialbym powiedziec iz jestem tutaj calkowicie nowy aktualnie mam 21 lat,chodzilem na silownie biegle rok czasu na sucho, wazylem 69 kg i wyciskalem 115kg, obecnie waze 65kg <placze> a tutaj jest moje foto

http://img6.imageshack.us/img6/4531/lol100n.th.jpg (http://img6.imageshack.us/i/lol100n.jpg/)

(wiem ze troche nie wyrazne ale nie mam cyfrowki a telefon nie byl moj) wracam po 2,5 latach picia alkoholu i mysle ze jestem wystarczajaco zdeterminowany by osiagnac o wiele wiecej, chcialbym odrazu zasiegnac opini kogos kto wie znacznie wiecej niz ja wiec postanowilem ze zrobie to na tym forum ( chyba zle nie trafilem). Planuje trening na mase, diete juz sobie ogarne, z waszego forum wywnioskowalem ze musze dostarczac organizmowi okolo 2700 kcal. Od malego bylem chudy i zawsze mialem problemy z przytyciem chociaz zaliczalem sie do tych co jedza zawsze najwiecej winie tu oczywiscie moja przemiane materii ktora jest zbyt szybka, aktualnie przechodze na odpowiednia diete + gainer i planuje takze dodac bialko serwatkowe. Mam natomiast 2 pytania, mam znajomego ktory wcina omlet dzien w dzien na sniadanko, strasznie sie spasl, czy jest to odpowiednie posuniecie do mojej diety? Drugie pytanie mam odnosnie treningu na mase, wiem ze musze ogolnie ograniczyc swoje "poruszanie" wiec zastanawiam sie jaki trening zrobic, ile cwiczen po ile serii. Z gory dziekuje i pozdrawiam

alder
09-01-10, 01:06
nie ten dział na te pytania ale po krótce:
chodź zamiast biegać, stój zamiast chodzić, siedź zamiast stać, leż zamiast siedzieć ;)
białko minimum 2g na kg masy ciała na dobę.
może rozgrzej się najpierw treningiem FBW. później split i 3 ćwiczenia na każdą partię po 4 serie. później możesz dodać i robić po 4 ćwiczenia. powtórzenia w zakresie 12-8 (np 12-10-10-8)
wolne powtórzenia, ruch negatywny wolniejszy od pozytywnego no i napinka na w szczycie (przy wyciskaniu na klatę również - mało kto to robi)
to tak na początek ;p

bajtek
09-01-10, 11:32
wracam po 2,5 latach picia alkoholu

a jadłeś coś w tym czasie? cud że żyjesz ;)

napinka na w szczycie (przy wyciskaniu na klatę również - mało kto to robi)

możesz rozwinąc ten wątek, bo jestem początkujący a nie spotakłem sie z czymś takim

hans1237
09-01-10, 11:47
w każdym dziale cos wynajdziesz i diete i trening więc czytaj forum bo nie jestes jakimś szczególnym przypadkiem zeby pod ciebie plan układac i diete,co do fotki to brzuch fajny :)

alder
09-01-10, 14:10
możesz rozwinąc ten wątek, bo jestem początkujący a nie spotakłem sie z czymś takim

już pisałem kiedyś ale streszczę. otóż robiąc masę ważne jest by wykonywać ruch dokładnie oraz by w szczytowym momencie nie tylko przytrzymać ale i napiąc na 1-2 sekundy mięśnie. nie jest to trudne robiąc biceps, nogi na maszynie, przedramię. z tricepsem trochę ciężej ale też się da.
jednak jeśli chodzi o klatę, to jestem w stanie zaryzykować stwierdzenie, że 60% ludzi wyciska nieprawidłowo. oczywiście mają rezultaty, klata rośnie itd ale przyśpieszyć to można. pewnie widziałem jak ludzie machają sztangą. nawet jeśli robią to wolno to nadal machają. w szczycie prostują stawy łokciowe, w dole dotykają a niekiedy odbijają klatę. jeśli zaczniesz nie prostować rąk, i dosłownie napinać w szczycie aż się klata zatrzęsie, wolno opuszczać, to klata dostaje większą pompę.

bajtek
09-01-10, 18:47
noi dzięki wielkie za info o tym napinaniu, naprawde o tym nie słyszałem, a na początek sie sprzyda taka informacja SOG ode mnie, noi żyłem w przekonaniu że lepiej jest robi pełne ruchy od klatki do wyprostu.