PDA

Zobacz pełną wersję : Początki.. 14 lat. Jaka dieta i odżywki?

TytiX
08-01-10, 19:48
Witajcie. Zacząłem ćwiczyć dopiero od 2 tygodni, ćwiczę codziennie. Wiele osób mówi ( z pewnością tak jest) że każdy kto ćwiczy powinien mieć jakąś dietę, aby efekty siłowni były lepsze. I tu mi się nasuwa pytanie. Jaką zastosować dietę ? I jakie mógłbym zakupić sobie odżywki, by zwiększyć masę i rzeźbę? Mam 167cm, ważę 42 kg i mam 14 lat. Jeżeli chodzi o ćwiczenia to nie ma problemu, ponieważ mój tata był kiedyś zawodowym kulturystą, dlatego wiem jak technicznie ćwiczyć ;>

RockyBalboa
08-01-10, 20:18
dieta typowo masowa,ok 6 posilkow dziennie, produkty pelnowartosciowe,po wadze szacuje ze dosyc chudy jestes moglbys sobie gainera kupic zeby przytyc troche

Micek185
08-01-10, 20:40
skoro twój tato był zawodowym kulturysta to dlaczego on cie nie pokieruje?hm?
wejdz do działu dieta tam jest wszystko w podwieszonych musisz tylko poczytac.masz też przykładowe diety a plan ci tatuś ułoży:)

Ps,w Polsce był tylko jeden zawodowy kulturysta który po roku i tak wrócił do amatorki bo na chlebek nie starczało to tak z historii kulturystyki:)

piterossx2
09-01-10, 12:35
TytiX jak narazie masz mało masy leć bez diety jedz duzo i wszystko zeby przytyć. :)

Sosna91
09-01-10, 13:01
moje zdanie jest takie,
masz 14lat, nikt wielkiej masy w tym wieku nie robi i chwala bo na pewno nie jest dla orgaznimu dobre jakbyś ważył z 90kg nawet nie tłuszczu a dobrej jakości mięsa.

dieta hmm moim zdaniem jedz zdrowo ale nie zadręczaj się nią, jesteś młody korzystaj z życia a nie na wypadach ze znajomymi bedziesz patrzyl na zegar czy juz cos zjesc ;]

co do odżywek i nawet głupich gainerów nie dla Ciebie. pomimo tego że każdy myśli że to tylko żarcie w proszku to jednak obciąża wątrobę i nerki, dla zdrowych narządów pewnie że nic sie takiego nie dzieje jednak majac 14lat nie powinno sie za bardzo naginać swoich genetycznych możliwości.

TytiX
09-01-10, 13:17
Dzięki wam za pomoc, temat można uznać za zamknięty ;)