Zobacz pełną wersję : Początki.. 14 lat. Jaka dieta i odżywki?
Witajcie. Zacząłem ćwiczyć dopiero od 2 tygodni, ćwiczę codziennie. Wiele osób mówi ( z pewnością tak jest) że każdy kto ćwiczy powinien mieć jakąś dietę, aby efekty siłowni były lepsze. I tu mi się nasuwa pytanie. Jaką zastosować dietę ? I jakie mógłbym zakupić sobie odżywki, by zwiększyć masę i rzeźbę? Mam 167cm, ważę 42 kg i mam 14 lat. Jeżeli chodzi o ćwiczenia to nie ma problemu, ponieważ mój tata był kiedyś zawodowym kulturystą, dlatego wiem jak technicznie ćwiczyć ;>
RockyBalboa
08-01-10, 20:18
dieta typowo masowa,ok 6 posilkow dziennie, produkty pelnowartosciowe,po wadze szacuje ze dosyc chudy jestes moglbys sobie gainera kupic zeby przytyc troche
skoro twój tato był zawodowym kulturysta to dlaczego on cie nie pokieruje?hm?
wejdz do działu dieta tam jest wszystko w podwieszonych musisz tylko poczytac.masz też przykładowe diety a plan ci tatuś ułoży:)
Ps,w Polsce był tylko jeden zawodowy kulturysta który po roku i tak wrócił do amatorki bo na chlebek nie starczało to tak z historii kulturystyki:)
piterossx2
09-01-10, 12:35
TytiX jak narazie masz mało masy leć bez diety jedz duzo i wszystko zeby przytyć. :)
moje zdanie jest takie,
masz 14lat, nikt wielkiej masy w tym wieku nie robi i chwala bo na pewno nie jest dla orgaznimu dobre jakbyś ważył z 90kg nawet nie tłuszczu a dobrej jakości mięsa.
dieta hmm moim zdaniem jedz zdrowo ale nie zadręczaj się nią, jesteś młody korzystaj z życia a nie na wypadach ze znajomymi bedziesz patrzyl na zegar czy juz cos zjesc ;]
co do odżywek i nawet głupich gainerów nie dla Ciebie. pomimo tego że każdy myśli że to tylko żarcie w proszku to jednak obciąża wątrobę i nerki, dla zdrowych narządów pewnie że nic sie takiego nie dzieje jednak majac 14lat nie powinno sie za bardzo naginać swoich genetycznych możliwości.
Dzięki wam za pomoc, temat można uznać za zamknięty ;)