Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jajka gotwane vs. j.surwe

JacaGydnia
23-01-07, 13:54
Witam
Co sadzicie o jajkach surowych?
Z moich doswiadczen wynika ze gdy wypije 4 jajka surowe to nieczuje ich praktycznie w zaladku , natomiast gdy zjem jajka gotowane to po 3 juz mam dosyc. A co do salmoneli to sie nie boje bo mam 100% sposoby na to, jeszcze jedno wydaje mi sie ze jajka surowe maja wiecej wartosci odzywczych niz gotowane.
CHce sie was doradzi co wy o tym sadzicie.
Pozdr.

adrys
23-01-07, 16:01
Co do Smonelli to mógłbys mi zdradzic sposoby ich "omijania". A co do tego że tracą wartosci odrzywcze, to co najwy.żej to mogą witaminy stracić przy gotowania bądż smażeniu, ale Białka i tłuszcze nadal pozostają, jedyne co to tłuszcze mogą umykać w niewielkich ilosciach...

sławo
23-01-07, 16:36
chyba wystarczy je sparzyć i po kłopocie

też walę surowe

JacaGydnia
23-01-07, 17:02
Powiem tak posiadam niewielka farme kurek:) i karmie je na naturalnym jedzeniem, nie karmie ich paszami itp. I od x lat nie zdazylo sie zeby te jajka mialy salmonelle, te jajka schodza systematycznie wiec malo prawdopodobienstwo by alekla sie tam slamonella. Ale dla pewnosci zawsze zalewam je sprzazyc i gotowe, ja potrafie zjesc 7 jaj dziennie i nic nie czuje na zaladku i to jest wielki plus tego++
I to wszystko, to jednak wygrywa JAJO SUROWE..
Pozdr

Prezydent_1c
23-01-07, 17:34
Gotowane ma smak :P dla mnie gotowane lepsze ;) a co do salmonelli to nigdy nie mozna być pewnym w 100% :lol:

tomek.
23-01-07, 19:41
mi jak sie śpieszy to cyk do szklanki
łyk i po kłopocie

Dagome
23-01-07, 20:26
jeśli jajka to tylko gotowane

JacaGydnia
23-01-07, 20:27
ja tam bede zarl te jaka na surowo i niebohje sie tam..
A ja odrazu wale ze skorupki, skorupke rozbijeno kran i chlups u mnie w zoladku.
Proste co nie hehe. Do tego trzeba miec przygotowana psychike, dla mnie jajo to nic trudnego wypic, jakbym pil jogurt.:))

Czaja
24-01-07, 12:47
Najlepsze surowe!

tom
24-01-07, 12:52
ja tam wole smażone...

zizu
25-01-07, 00:06
Najlepsze surowe!

??

czy ja dobrze czytam:-)? chyba tak wiec w takim razie zapraszam ale do pisanai w dziale trening :-))

Surowe jajo jest bardzo niebezpieczne dla zdrowia,ponad to jest gorzej wchłanialne przez nasz organizm co idze w parze ze strawnoscia jego,pozatym jest zanieczyszczone bakteriami groznymi dla zdrowia miedzy innymi salomonella .
pozdrawiam

zizu
25-01-07, 00:09
ja tam bede zarl te jaka na surowo i niebohje sie tam..
A ja odrazu wale ze skorupki, skorupke rozbijeno kran i chlups u mnie w zoladku.
Proste co nie hehe. Do tego trzeba miec przygotowana psychike, dla mnie jajo to nic trudnego wypic, jakbym pil jogurt.:))

głupota do potegi 244566 ...szkoda gadac chłopaki,poczytajcie troche a pozniej róbcie bo sobie krzywdę robicie :)

Kakashi
25-01-07, 00:18
ja bym sie tam wogole za jajka nie łapal:P jest duzo innych i nawet lepszych rzeczy:P poza tym ich nie lubie:P

zizu
25-01-07, 00:24
co ty mowisz, jajo jest produktem Idealnym w pełni tego slowa znaczeniu pośiada wszytkie makro i mikro elementy,jedynie czego nie,, zawierata;; to witaminy C i błonnika poza tym
posiada bardzo dobrze przyswajalne białko z pewlnym skladem aminkowym :D, wiec jak najbardziej polecam gotowane jajeczka na miękko , :) najbardziej przyswajalne i lekko strawne w porównaniu do jaj na twardo i smażonych chodz i smażóne i na twardo sa o wiele zdrowsze niz surowe Panowie.. :razz:

Kakashi
25-01-07, 00:40
zizu, przekonałes mnie i tym samym sog leci do Ciebie:P dzieki:D pozdro:P

adrys
25-01-07, 01:36
Sog dla Zizu odemnie, widać że zna sie na rzeczy

sławo
25-01-07, 11:34
jak byście poszukali na forum

to już dawno byście to wiedzieli :mrgreen:

Marcin909
25-01-07, 15:41
wszytko jest dobre do pewnego stopinia
co za duzo to nie zdrowo
co to za problemzjesc jako surowe a po co tak duzo dieta powina byc urozmaicona :wink:

ADI1616
25-01-07, 16:30
Jak wy to wogule możecie jeść bleeee próbowałem ale jakoś mało się nie poż****** pozatym jest nie za bardzo zdrowe salmonella i wogule nawet niedawno ptasia grypa :razz: więc polecam jak już ktoś bardzo lubi jajka to tylko jajecznice :twisted: Pozdro :twisted:

Marcin909
25-01-07, 19:09
kazdy kubi co lubi to jego sprawa
a jesli w jajku jest salmonella to nie kazdy zachoruje he

zizu
25-01-07, 20:54
kazdy kubi co lubi to jego sprawa
a jesli w jajku jest salmonella to nie kazdy zachoruje he

prosze?? Rada na przyszlosc, jak cos piszesz to pisz to z sensem.

Sog dla Zizu odemnie, widać że zna sie na rzeczy
dziekuje :)