Zobacz pełną wersję : co jesć gdy koncze tenig o 22 wieczorem
pytam jak w temacie koncze trnig w granicach 22 chodze spac po 24 (może być gainer)
po treningu, posiłek pełnowartościowy.
węglowodany z niskim IG, czyli np. ryż brązowy
białko np. pierś z kurczaka
tłuszczu nie dodawaj po treningu.
nie ma znaczenia czy o 12w południe czy, o 12 w nocy :]. Ma być pełnowartościowe po treningu.
Jak idziesz spać po 24, to tym bardziej nie ma problemu. Bo po treningu wszystko trawi się szybciej.
może być po treningu.
możesz wypić 1dawkę zaraz po treningu, a potem jakieś 30minut później zjeśc normalny posiłek. Ale to wydłuży Ci jedzenie w ciągu dnia :P. Więc lepiej gainerka odstaw, bo ma sporo cukrów prostych z dużym IG. A na noc lepiej takich cudów nie jeść. Wszystko zależy od Ciebie. Możesz wziąć np. mniejszą dawkę gainera i 15minut później posiłek. Albo w ogóle nie brać gainera i od razu posiłek.
narazie bede pił gainera mam jeszcze jakieś 0,5kg troche mnie zalał miałem go 6 kg na brzuchu spora oponka :( , od jutra aeroby 3x w tygodniu własnie a gainer zastąpie izolatem po trenigu może byc?
po treningu zjedz małego banana + izolat. Potem na noc serek wiejski i trochę chleba pełnoziarnistego żyteniego. jak zjesz o 22 to idz spać przynajmniej dopiero o 23. :)
a puszka tunczyka moze byc?
gainery to do siebie mają, przy dużych ilośćiach spożywanych troche sie odkłada.
wydaje mi sie ze jednak ma znacznie o której kończy się trening i fakt orgaznim wchłonie ze smakiem co mu sie poda ale nie przesadzajmy.
puszka tuńczyka hmm już chyba bardziej byłbym skłonny mleko 0,5% z płatkami owsianymi + wsypać do tego odżywke bialkową.
No dobra, ale mleko też nie jest jakieś super i nie każdy je trawi.
On musi siebie wyczuć. Węgle można jeść na noc ale te z niskim IG. Zgromadzą Ci się wtedy w wątrobie, a nie odłożą. A jak gainera wypijesz i będzie nadwyżka kcal to może się odłożyć, bo ma dużo węgli prostych z dużym IG ;). Ale jeżeli jesteś po treningu to gainera możesz szamać, nie za dużo ale możesz. Bo wszystko zostanie od razu wchłonięte i rozprowadzone po organiźmie, w krótkim czasie. Jeżeli chcesz się redukować, to ja bym dał porcję gainera po treningu 20g i 30minut później tuńczyka z warzywami. Można kupić od razu gotowego tuńczyka w warzywach, takiego polecam.
Albo druga opcja, od razu po treningu x g ryżu i x g piersi z kurczaka/tuńczyka. Ewentualnie odżywka białkowa + chleb żytni pełnoziarnisty, nie syp płatków owsianych na noc, bo ich IG jest średnie...
...ja tez kończe trening ok21:00. Po treningu pilem carbo z bialkiem(szybko wchlanialnym whey) no i potem posilek pelnowartosciowy. Z tego wzgledu ze jestem endo podlewalo mnie troszke ale nie zaduzo. Teraz pije tylko carbo i bialko po treningu a potem posilek bialkowy np rybka pieczona z cukinia(plasrerki) lub piers z kury(gotowana) i do tego jeszcze przed snem pol kostki twarogu i jest git nie zalewa. Dozucilem jeszcze aeroby po trenie 3x w tyg.
w takim wypadku trening -> od razu po gainerek -> w domu np. 100g razowego + 200g piersi z kury-> i przed samym spaniem ze 100g twarogu
Ja robie tak, tyle ze 200g zamiast 100g twarogu i odstep jakies 1,5h od posilku. Czyli sie klade po 23
No dobra, ale mleko też nie jest jakieś super i nie każdy je trawi.
On musi siebie wyczuć. Węgle można jeść na noc ale te z niskim IG. Zgromadzą Ci się wtedy w wątrobie, a nie odłożą
Nawet węgle z niskim IG Ci się odłożą, a to co piszesz to jakaś fantastyka. Sam teraz spożywam więcej tłuszczy, bo jak tylko delikatnie przesadzę z węglami to zaraz po paru tygodniach mnie zalewa.
jak wpier***lisz paczkę ryżu brązowego przed snem to pewnie się odłoży. Ale mała ilość nie powinna...
Po treningu muszą być węgle o wysokim IG ! ! ! I tak większość z nich zużywane są do odbudowy glikogenu mięśniowego, wątrobowego i znajdującego się we krwi. Znikoma część odłoży się w postaci tłuszczu. Plus oczywiście do tego białko szybkowchłanialne. Godzinke poźniej twaróg.
tunczyk geinerek a przed spaniem twaróg chudy i łyzka oliwy