Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Białko a Termin

Kolin
02-01-10, 14:23
Siemanko

Kupiłem białko w Grudniu 09. Gdy paczka doszła do mnie okazało się ze sprzedawca zrobił mnie w konia bo termin ważności miał być długi a tym czasem okazał się on do 15 Stycznia... 2010. Moje pytanie zmierza do tego jak to traktować ? Bo miałem właśnie zamiar 18 stycznia zacząć wcinać. Brać je mimo upływu terminu, wywalić całe 8 KG ?

Sprzedawca ciężki do rozmów, nie odbiera tel, nie odpisuje ani nic. Więc zwyczajnie zrobił mnie w bambuko i pewnie wielu innych.

Symu
02-01-10, 14:28
ogolnie jadlbym ale z miesiac moze 2 po terminie dalej moze byc ciezko jak bedzie stalo otwarte. sam jadlem bialkoz 5 miechow po terminie i bylo ok ale to amerykanskie bo do nihc chyba wiecej chemii pchaja. wiem ze np. ostrowia po 2-3 miesiacach nie nadaje sie do spozycia.

narazie mozesz jesc ale jak masz 8kg takiego bialka to staralbym sie jednak wymienic choc watpie zeby sie udalo bo nie wiem czy sprzedawca ma obowiazek.

Fehu
02-01-10, 14:28
Heh jeśli naprawdę zapewniał że długa data to możesz iść na policje., jesli robiłeś zakupy przez allegro to do zespołu allegro sie zgłoś..

Ale jesli Ci sie nie chce, to mozesz je jeść nic sie nie stanie a przynajmniej nie powinno

GhosT
02-01-10, 14:46
Myślę, że w najgorszym razie Cie poczyści i tyle :yawn:

MolderDist
02-01-10, 15:02
Nic się nie stanie. Z dala od wilgoci itd.

Sam jadłem ostrowie pół roku po terminie i wszystko ok, więc nie wiem Symu czemu po 2-3 miesiącach ma się nie nadawać ;-)

niewula
02-01-10, 15:48
a jakie to bialko jest?
raczej powinno byc ok , przewaznie podaja taki przed wczesny termin waznosci wiec powinno byc dobrze

Kolin
02-01-10, 16:10
Białko jest serwatkowe. Było na początku w takich pakach po 4 KG więc sobie ładnie przesypałem do wiaderek i schowałem w pokoju do szafy.

Dzięki chłopaki za odpowiedzi. Zacznę je brać normalnie jak będę miał jakieś objawy typy rozwolnienie, czy inne niepożądane jazdy to przestane jeść

Sogi dla was.

Fehu
02-01-10, 17:25
Białko jest serwatkowe.

te tanie z allegro gdzie jest białka ok 15g/100g

jesli to jest to, to zes zrobił zakup

janusz123
02-01-10, 17:35
to jest sam proszek co nie??
Jesli tak to mozesz CHYBA jesc dlugo po terminie, bo bakterie potrzebuja wody zeby sie rozwijac. Na discovery gosć jadl jakies jedzenie w proszku którego data terminu minała 8 lat i w laboratorium wykazali ze jest w 100% zdatne do spożycia. Tylko te jedzienie bylo zapakowane w szczelne plastikowe opakowanie...

Sosna91
02-01-10, 18:34
no tylko ciekawe jest jedno, do ze jest zdatne do spozycia nie oznacza ze ma te same wartości co zaraz po sproszkowaiu. a 8kg to nie malo.

Symu
02-01-10, 19:30
Molder ja probowalem ostrowie 3 miechy po terminie i po pierwszym lyku zrezygnowalem xD

Mastershammer
02-01-10, 22:11
Wcinaj śmiało,jak masz w torbie załatw wiadro i po sprawie,pamiętaj że wartości napewno sie nie zmienią,wiem bo chłopcy czekaja tylko na takie okazje,kasa mniejsza a białko dobre,a uwierz mi że nie jedno podium w Polsce mają.|Pozdro

MolderDist
02-01-10, 23:29
To nie wiem Symu.

Ja miałem worek 15 kg i tak trzymałem i trzymałem, powoli jadłem i trzymałem i zanim zjadłem to było gdzies pół roku po terminie i wszystko ok :-D

Mastershammer
03-01-10, 10:28
Słuchaj Synu ja też trzymałem w torbie,i nic sie nie stało,ale jezeli kolega się cyni to moze sobie do wiadra przesypać i głowa spokojna.

alder
03-01-10, 12:09
ja szamałem nitroprogen po terminie i nic złego się nie działo.

jeśli masz Najlepiej spożyć przed - tzn że po prostu gwarancja kończy się z datą ale niekoniecznie cierpi na tym jakość. jeżeli masz Należy spożyć przed: to już nie ma co ryzykować. w przypadku odżywek na 99% jest Najlepiej przed/Best before.

Kolin
03-01-10, 12:22
Dzięki jeszcze raz panowie, więc jem bez obaw clap Sogi

Budrys
04-01-10, 13:26
możesz rozdać gratisowe szejki na siłowni żeby szybciej zeszło;-)